Hlavní obsah

Víkend bude mrazivý a na sněhu! Kam se vypravit za zábavou?

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend by měl být chladný, takže pokud u vás leží sníh, měl by ještě vydržet. Ale právě závěje a teploty kolem nuly nejsou tím, co by vás lákalo ven? Proto jsme pro vás připravili pár tipů, které by vás z pohodlí domovů vytáhnout mohly.

Článek

Předpověď není na víkend až tak příznivá, jak byste si možná přáli. Jestli jste doufali v sice mrazivé, ale třeba slunečné počasí, musíme vás zklamat. Při pohledu do prognóz meteorologů se to jen hemží oblačností, zataženou oblohou, mrznoucími srážkami či sněžením a teplotami kolem nuly ve dne a až – 10 °C v noci. Jen opravdový optimista si v tom najde důvod k radosti – zvlášť po oznámení, že se má v dalším týdnu lehce oteplit, čili sníh nevydrží a bílé Vánoce zase nebudou… Jestli chcete vědět o počasí víc, můžete se podívat zde.

A co tedy podniknout, abyste se u toho mohli i schovat nebo ohřát? Vzhledem k všudypřítomným možnostem zakoupit svařák nebo punč to jde snáz, ale stejně jsme pro vás našli spíš aktivity pod střechou, i když vás ani o tipy na zajímavé vánoční trhy neochudíme.

Tradiční Vánoce „Aspoň na víkend“

Ocenili byste tip pro celou rodinu? Zajděte si do Letohrádku Kinských na Praze 5, kde má sídlo Národopisné muzeum Národního muzea. O víkendu tam můžete prožít „generálku“ na Vánoce, čili další z akcí „Aspoň na víkend“, která jim bude věnována. Můžete si vyrobit tradiční vánoční ozdoby, máte možnost namíchat si purpuru podle vlastní receptury a posílit vánoční náladu při poslechu cimbálové muziky Cyril. Samozřejmostí je komentovaná prohlídka stálé expozice muzea. Celý program trvá od 13 – 17 hodin za běžné vstupné – tedy 70 Kč pro dospělého, 40 Kč pro děti nebo 110 Kč za rodinné.

Foto: Národopisné muzeum Národního muzea

V národopisném muzeu nebude problém propadnout vánoční romanticeFoto: Národopisné muzeum Národního muzea

Křehká vánoční tradice

V „nasávání“ vánoční atmosféry můžete klidně pokračovat i ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Právě tam se až do 3. 2. 2019 koná výstava tradičních foukaných ozdob na stromeček – tentokrát těch, které se vyráběly a dodnes vyrábějí v královédvorském regionu.

Můžete se podívat na to, jak se vyrábějí – krok za krokem od foukání, smáčení a zdobení až po pečlivé balení na cestu za zákazníkem, dnes povětšinou už tím zahraničním. Možná v expozici najdete i nějakou ozdobu, kterou už máte léta doma a hýčkáte si ji jako rodinnou památku.

Exponáty pocházejí ze sbírek Městského muzea ve Dvoře Králové a Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. O víkendu můžete na výstavu přijít od 10 – 18 hodin a za vstupné dáte 20 Kč za dospělého, 15 za dítě nebo 50 Kč za rodinu.

Foto: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Mezi exponáty výstavy foukaných ozdob můžete najít i ty velmi povědoméFoto: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Vánoce zámeckého pána

V neděli se vypravte do severočeského města Děčín, a to na zámek. Druhé zámecké nádvoří se zaplní stánky, u kterých můžete nakoupit nejen klasické vánoční dobroty, ale sehnat i poslední drobné dárky. Hrát vám k tomu bude vánoční hudba, děti se mohou těšit na pohádku nebo zámecký koláč.

A pro ty, které zajímá, jak trávila Vánoce rodina zámeckého pána Jaroslava Thuna, jsou připraveny adventní prohlídky. Trhy jsou od 10 – 18 hodin a zdarma, za rodinné vstupné do zámku dáte 260 Kč.

Foto: Zámek Děčín

Do Děčína můžete vyrazit nahlédnout do vánočních zvyků majitelů zámkuFoto: Zámek Děčín

Tělo a technika

Svět techniky v Ostravě otevřel novou a původní autorskou expozici Tělo a technika – Jak technika pomáhá hendikepovaným. Tým odborníků ji chystal víc než rok a půl a připravil pro vás 20 exponátů simulujících pohybové, sluchové i zrakové postižení.

Díky nim máte unikátní možnosti si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je, když musí hmat nahradit oči, a jaké to je žít ve světě, kde centimetry rozhodují o tom, zda budete samostatní, nebo odkázaní na cizí pomoc. Zjistíte, jak moderní technologie usnadňují život lidem s postižením a formou komiksu vám představí osudy lidí, kteří se nevzdali, a i po vážných úrazech žijí plnohodnotný život.

Výstavu najdete v prostoru dočasných výstav ve Velkém světě techniky v Dolních Vítkovicích v Ostravě. Za vstupenku zaplatí dospělý 70 Kč a zvýhodněné vstupné je 50 Kč. V sobotu můžete přijít od 10 – 20 hodin, v neděli od 10 – 18 hodin.

Foto: Táňa Zimermanová, DOV

Jaké to je žít s postižením? Můžete si to vyzkoušetFoto: Táňa Zimermanová, DOV

Horor ve Stavovském divadle

Po romantice Vánoc a velké dávce pohádek se vám možná bude hodit jiný žánr. Tak proč se nejít podívat na výjimečné představení do Stavovského divadla v Praze. Třeba hned 26. 12. na novinku s názvem Netrpělivost srdce. Jde zpracování mistrovského románu rakouského prozaika a esejisty Stefana Zweiga.

Mimořádně silný příběh, až hororově laděný, režíroval Daniel Špinar a hrají v něm: Pavlína Štorková, Jana Stryková, Radúz Mácha, Vladimír Javorský, Filip Rajmont, Jiří Suchý z Tábora, Jiří Štěpnička, Vladislav Beneš, Taťjana Medvecká a Jindřiška Dudziaková. Divadelní kritika představení označila jako pozoruhodné, takže jistě stojí za to mu věnovat jeden ze svátečních večerů. Vstupenku můžete koupit za cenu od 100 do 390 Kč.

Foto: Stavovské divadlo v Praze

Podle kritiků je Netrpělivost srdce představením, které se zapíše mezi nezapomenutelné titulyFoto: Stavovské divadlo v Praze

Kam se o víkendu chystáte vy?

Načítám