Hlavní obsah

Víkendové vaření: Kuřecí rolky

Foto: Petr Makovička

Kuřecí rolky lákají k ochutnání

Vaše „studna“ nápadů pomalu, ale jistě vysychá, a vy zase nevíte, co o víkendu vařit? Nezoufejte, jako každou sobotu a neděli, i dnes je tu Víkendové vaření s Markétou. Tentokrát je na řadě zajímavý a hravý recept na kuřecí rolky! A s ním i rafinované triky, jak dostat do zarytých odpůrců zdravé stravy i trochu zeleniny!

Článek

Ten nejí mrkev, ta nejí kuře a houby... uvařit pro někoho nebývá vždy jednoduché! Takže ano, i dnešní recept má spoustu variant, o které vás rozhodně neochudíme. A nápaditý oběd bude rázem na stole. Zdá se vám to nemožné? Vezměte si tužku, nákupní lístek a čtěte dál!

Foto: Petr Makovička

Suroviny, které budete potřebovat

Na kuřecí roládu budete potřebovat: 2–3 velké kuřecí řízky, 8 sušených rajčat, 1 mrkev, olivy, malé žampiony, sůl, pepř a provázek. Na mrkvovou kaši: brambory, 1 mrkev, mléko, máslo, sůl.

Foto: Petr Makovička

Kuřecí prsa naklepejte

Hlavně, aby náplň nevypadla!

Začněte kuřetem. Maso pečlivě omyjte pod studenou vodou a osušte papírovou utěrkou. Z obou stran osolte a opepřete. Řízky podélně rozkrojte na poloviny a lehce naklepejte tupou stranou paličky tak, aby výška masa byla zhruba jeden centimetr. Kdybyste naklepávali druhou stranou, maso úplně rozdrtíte a bude se vám během rolování rozpadat.

Foto: Petr Makovička

Nakrájejte zeleninu a houby na náplň

Foto: Petr Makovička

Připravené dílky naskládejte na jeden konec

Foto: Petr Makovička

Střídejte barvy, aby na řezu udělaly hezkou mozaiku

Foto: Petr Makovička

Naplněné plátky srolujte

Sušená rajčata a olivy rozkrojte na půlky, žampiony na plátky a mrkev na nudličky o síle 3–5 milimetrů. Na jeden konec řízku střídavě položte suroviny a pomocí prstů srolujte.

Foto: Petr Makovička

Rolky omotejte provázkem

Rolky důkladně omotejte provázkem, aby se vám nerozbalily a náplň během pečení nevypadla. Pekáček nebo plech vymažte olejem, položte na něj naplněné maso, přidejte plátky másla a zakryjte alobalem. Pečte na 190 °C zhruba 40 minut.

Foto: Petr Makovička

Pečte zakryté asi 40 minut a potom ještě nechte opéct

Po čtyřiceti minutách alobal sundejte, maso potřete ještě máslem a nechte v troubě dalších 10 až 15 minut, aby se vytvořila kůrčička. Když je kuře hotové, nechte ho chvilku vychladnout a pomocí ostrého nožíku opatrně odstraňte provázek. Občas se vám „vpeče“ do masa, tak dejte pozor, abyste rolky nepoškodili.

Foto: Petr Makovička

Brambory a mrkev nakrájejte a uvařené rozšťouchejte

Je čas na bramborovo-mrkvovou kaši

Brambory zbavte slupky a nakrájejte na menší kostičky, stejně tak i mrkev, kterou přidejte k bramborám. Zalijte vodou do ¾ zeleniny, pořádně osolte a dejte vařit. Když je zelenina měkká, vodu slijte a pomocí tyčového mixéru nebo šťouchadlem rozmačkejte na kaši. Nemusí být úplně hladká, když jsou vidět kousky mrkve, vypadá lépe. Podle chuti dosolte, přidejte máslo a trochu teplého mléka, aby byla krásně krémová. Na talíř dejte kopeček kaše, maso našikmo rozkrojte a mozaikou položte směrem ven. Polijte šťávou z výpeku a dozdobte třeba posekanou pažitkou nebo plátkem másla.

Foto: Petr Makovička

Přejeme dobrou chuť

Tipy a triky od Markéty:

  • Při naklepávání je dobré použít mikrotenový sáček. Položte jej na maso a klepejte, povrch masa tolik nepoškodíte.
  • Místo kuřete můžete použít třeba krůtí maso, králíka nebo vepřové. U králíka ale plátky proložte slaninou, aby nebyl moc suchý.
  • Ani náplni se meze nekladou. Můžete použít cokoli, co máte rádi. Výborné jsou pikantní a hodně výrazné chutě, jako třeba námi použitá sušená rajčata, plísňové sýry, nakládaná zelenina, tvrdé salámy a chilli koření.
  • Pokud se vám z masa vypeče hodně šťávy, můžete si výpek přelít do kastrůlku, zalít trochou vína a přidat máslo, které omáčku zahustí. Potom už jen přelijte přes rolky.
  • S kaší se dá také kouzlit. Můžete do ní přidat spoustu zajímavých věcí a pokaždé bude mít jiný chuťový rozměr. Zkuste třeba posekané bylinky prohřáté na másle, osmahnutou cibulku nebo přidejte do hrnce ještě jinou kořenovou zeleninu, jako třeba petržel, celer, květák nebo i brokolici.
  • Výborná bude i kaše okořeněná muškátovým oříškem.
  • Pokud brambory s mrkví trochu rozvaříte, nic se neděje, alespoň se vám budou lépe mačkat.

Jídlo má především dobře chutnat, ale mělo by také krásně vypadat. Tenhle nápaditý a „barevný“ recept ocení i vaše děti, do kterých byste vařenou mrkev nedostali ani s pomocí vší síly!

Máte ještě jiné nápady, čím naplnit maso a ozvláštnit bramborovou kaši? Také používáte různé triky, aby vaši nejbližší snědli to, co je na talíři? A jaké? Podělte se o to s námi v diskusi!

ynezorPumanzeSaNyknalC