Hlavní obsah

Víte, co kromě prádla můžete prát v pračce?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že do pračky patří pouze špinavé prádlo? Mýlíte se! Prozradíme vám, co ještě můžete vyprat a ušetřit si tím čas i práci.

Článek

Není žádnou novinkou, že domácí spotřebiče nám usnadňují život. Jedním z nich je automatická pračka. Jak v ní správně prát oblečení z různých materiálů, se dozvíte nejen v mnoha článcích, ale často i v přiloženém manuálu od výrobce. Co jiného kromě prádla se dá vyprat v pračce? Asi budete překvapení, ale je toho docela dost.

Batohy a látkové tašky

Máte svůj sportovní batoh celý uválený? Pak je jasné, že potřebuje vyčistit nebo vyprat. Co z toho zvolit, zjistíte z visačky. Pokud tam nic takového není a váš batoh nebo taška jsou vyrobené z běžných textilních materiálů, nemusíte se obávat je čas od času vyprat v pračce (také děláte při praní tyhle chyby?).

Nejprve pořádně zkontrolujte všechny kapsy. Pokud jsou na batohu nějaká více zašpiněná místa, předem je namydlete, nejlépe mýdlem přímo na praní. Nechte ho alespoň 10 minut působit a pak měkkým kartáčkem (tvrdý by místo poškodil a vyšisoval barvu) flek vyčistěte. Můžete použít také speciální přípravky na odstraňování skvrn, ale dejte pozor, aby neměly bělicí účinek, musejí být určené vysloveně na barevné prádlo.

Batoh či tašku pak obraťte naruby, vložte v pracím vaku (třeba na spodní prádlo) do pračky a vyperte na maximálně 30 stupňů a bez ždímání.

Plátěné tenisky

Přestože výrobci obuvi praní v pračce nedoporučují, boty v kombinaci textil-guma tam prát bez obav můžete. Nejdříve z nich vyndejte tkaničky – ty můžete přidat v malém textilním sáčku nebo je vyměnit za nové. S nápadnými fleky si podobně jako v případě batohů poradí mýdlo.

Pokud chcete boty zbavit nepříjemného zápachu, přidejte do prací lázně kromě běžného přípravku jeden šálek jedlé sody, která funguje jako dezinfekce a pohltí nežádoucí pachy (víte, jak se zbavit tzv. bromodózy?). Pokud nemáte po ruce sodu, můžete ji nahradit octem.

Foto: StepanPopov, Shutterstock.com

V pračce perte pouze textilní obuv s gumovou podrážkou. Před praním z bot vyndejte tkaničkyFoto: StepanPopov, Shutterstock.com

Koupelnové předložky

Ve vlhkém prostředí se obzvlášť daří plísním a bakteriím, takže není pochyb o tom, že právě koberečky před vanou, sprchovým koutem či na WC je potřeba prát alespoň jednou týdně (nejšpinavější v bytě je kuchyně). Pokud jste je dosud namáčeli ve vaně, opatrně kartáčovali a pak nekonečně dlouho sušili, byla to zbytečná ztráta času. Přestože jsou většinou zespodu pogumované, můžete je bez obav vyprat v pračce. A podobně jako u bot je dobré do prací lázně přidat jeden šálek jedlé sody nebo octa jako dezinfekci.

Pro koupelnové předložky platí jedna výjimka. Na rozdíl od ostatních zde zmiňovaných předmětů je lze ždímat. Nejlépe na 800 otáček.

Plyšové hračky

Nejprve u každé hračky zkontrolujte, zda na ní někde nejsou trhliny. Pokud ano, zašijte je, abyste pak neměli buben plný drobných molitanových částeček. Každou hračku zvlášť dejte do sáčku na prádlo, nalijte do dávkovače odměrku s pracím gelem a nastavte pračku na máchání studenou vodou (co je obecně lepší na praní – prášek, nebo gel?). Poté prací cyklus ještě jednou zopakujte, tentokrát bez přípravku. Hračky pak vyndejte z pytlů, nechte je uschnout na vzduchu a podle potřeby jemným kartáčkem načechrejte jejich plyšový povrch.

Foto: Imagentle, Shutterstock.com

Protože je třeba prát tyto předměty na nízkou teplotu, je lepší místo prášku používat gel, který se snadno rozpouštíFoto: Imagentle, Shutterstock.com

Dodržujte několik důležitých zásad

  • Pračku nastavte na šetrný program, určený například pro praní syntetických materiálů nebo vlny s teplotou maximálně 30 stupňů Celsia.
  • Místo prášku volte raději prací gely.
  • Nepoužívejte aviváž.
  • Nepoužívejte ždímání.
  • Žádný z těchto předmětů nedávejte do sušičky.
  • Vyprané předměty nikdy nesušte na topení.
  • Vkládejte je do síťovaného pracího vaku, který je určený pro praní drobného nebo spodního prádla.

Víte, že ani myčka nemusí sloužit jen na mytí nádobí? Na co všechno se dá použít? 

Reklama

Související témata:

Načítám