Hlavní obsah

Víte, jak dlouho se rozkládají věci pohozené na zahradě? Možná budete překvapeni!

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lese můžete odhodit ohryzek do křoví. Ale na zahradě si to rozmyslíte. A co teprve střepy z rozbité sklenice nebo zbytky rozkousaného míčku vašeho psa? Ty tam mohou přetrvávat i stovky let!

Článek

Určitě víte, jak funguje kompost. Téměř veškerý organický materiál se v něm poměrně rychle rozloží. Během několika málo týdnů se odpad promění v půdní živiny. Takové malé kouzlo přírody. Jenže na zahradu se snadno zatoulá i spousta „nepřírodních“ věcí, se kterými může být problém!

Zbytky jídla

Podle logiky, že se všechno, co pochází z přírody, do ní rychle umí vrátit, vyhodíte ohryzek jablka nebo hrušky a za dva týdny po něm nebude ani památky. Ovšem slupka od banánu už potřebuje ke zmizení celých pět měsíců, pomerančová kůra pak rok. V domácích podmínkách se vám budou hodit šikovné nápady, jak využít slupky, ohryzek nebo skořápky.

A žvýkačka? Je přece tak trochu k jídlu… Jenže aby se žvýkačka nerozpustila v ústech, obsahuje polyisobutylen (PIB), který je skutečně odolný. Jeho poločas rozpadu je až pět let (podle některých zdrojů se stopy této látky mohou v půdě vyskytovat ještě i po 50 letech).

Nejen samotné kouření škodí

I přesto, že je cigareta především z papíru a tabáku, dovede nedopalek „přežít“ v půdě až pět let. Uvolňuje se z něj množství nebezpečných látek, například dehet, benzen, nikotin či těžké kovy jako olovo a arzen.

Podobně překvapivou trvanlivost má i obyčejná zápalka. Dřevo, ze kterého je vyrobena, se díky nejrůznějším houbám v přírodě rozloží poměrně rychle. Problémem je však vznětlivá část obsahující síru a fosfor. Tyto látky můžete v zemině najít i po šesti měsících.

Foto: Shutterstock

Jdete na terasu si zapálit a někam položíte zapalovač...Foto: Shutterstock

Poslední kuřáckou proprietou, kterou jednoduše zapomenete na zahradě, je jednorázový zapalovač. Je vyroben hned z několika velmi špatně rozložitelných materiálů, takže na původním místě vydrží i sto let.

Když nedáváte pozor…

Léto je doba grilování, ovšem když se zvedne bouřkový vítr, může kolem vás poletovat spousta věcí. Pokud by se do houští pod stromy zatoulal papírový sáček od bagety, pak ho příští léto pravděpodobně nenajdete. Ještě rychleji zmizí papírový kapesník. Během dvou tří měsíců po něm není ani památky. Nejdelší trvanlivost z papírových výrobků mají reklamní letáky a barevné časopisy. Dovedou odolávat povětrnostním vlivům i několik let.

A abychom nezapomněli na vaše domácí mazlíčky. Zbytek rozkousaného míčku má pravděpodobně syntetický základ, takže se rozloží nejdříve za sto let, v závislosti na typu umělé hmoty. Výjimkou jsou zvířecí hračky z bioplastu. O ty se bát nemusíte, zmizí poměrně rychle.

Obecně ale platí, že plasty lze velmi dobře recyklovat, a dokonce i v domácích podmínkách. PET lahve můžete proměnit ve funkční posezení.

Foto: Shutterstock

Plastická hmota má nespočet variant, ale jedno společné: trvanlivostFoto: Shutterstock

A jaké materiály jsou největší „držáky“? Například polystyren. Občas vidíte malé kuličky poletovat po ulici, ale asi vás nenapadne, že i pod nánosy půdy byste ho mohli identifikovat za několik stovek let.Jestli jste někdy měnili strunu v sekačce, pak vězte, že je třeba s ní pracovat obezřetně. Nepodlehne zkáze pravděpodobně ani za tisíc let.

Podobným rekordmanem je sklo. Archeologové našli skleněné korálky z doby 2000 let před naším letopočtem.

Doba, za kterou se různé látky rozloží v přírodě, záleží na okolním prostředí. Když kus papírové lepenky necháte volně ležet na betonové dlažbě, bude se chovat jinak, než když ho zaházíte dřevěnými poleny, spadaným listím z okolních stromů a podobně.

Naprosto specifické je prostředí skládky. Zde se může i organický odpad nacházet v téměř nezměněném stavu také několik let, a to vlivem toxických látek vznikajících při mísení. Doba rozkladu se může samozřejmě lišit i podle velikosti použitého materiálu.

Reklama

Načítám