Hlavní obsah

Víte, k čemu všemu se hodí obyčejná škrabka? Snad vás překvapíme!

Foto: Oleksandrserbinov, Shutterstock.com

Foto: Oleksandrserbinov, Shutterstock.com

Reklama

Jedná se o dvě poměrně malé věci, a to buď o škrabku na brambory, nebo na ojíněná okna. Možná vás překvapí, že tím jejich úloha rozhodně nekončí. Přečtěte si další tipy, k čemu se dají ještě využít.

Článek

Už se vám někdy stalo, že jste použili jeden nástroj na několik různých činností, přestože k nim nebyl původně vůbec určený, jako jsou třeba fén nebo kávová lžička?  Pak vás možná zaujmou také nápady, jak všestranně využít dvě škrabky, které mají sloužit k loupání brambor nebo ke škrábání námrazy z okenních tabulek.

Nastrouhá máslo i čokoládu

Zapomněli jste vyndat z lednice máslo a potřebujete ho rychle přidat například do těsta? Nadělejte si z něj „lístečky“ pomocí škrabky na brambory. Máslo pak už změkne během chvilky. Stejným způsobem můžete připravit super tenké plátky sýra na obloženou mísu nebo „nastrouhat“ jemné hoblinky z čokolády, když zdobíte dort.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Mýdla budou znovu krásně vonět

Také milujete mýdla, která voní po čerstvém ovoci nebo svěžestí vypraného prádla? Určitě si je někteří z vás dávají do skříně nebo jimi zpříjemňují vzduch v koupelně. Asi jste si ale všimli, že po čase mýdla přestanou vonět. Opět vás zachrání malý trik se škrabkou na brambory. Opatrně jí odstraňte tenkou vrstvu z povrchu mýdla. Tím odhalíte vlhčí vnitřní část a mýdlo se znovu rozvoní. Škrabka na brambory dokáže nahradit dokonce i ořezávátko. Vzpomeňte si na to, až se vám zlomí špička tužky a vy ji nebudete mít zrovna čím ořezat.

Kromě auta očistí i vál na těsto

Škrabka na námrazu je samozřejmě určena především na ojíněná okna aut. V žádném případě však nebudete litovat, když si jeden kousek pořídíte i domů. Oceníte ji nejen při odstraňování těsta, které se vám během přípravy koláče nebo knedlíků přilepilo na vál, ale třeba i při odmrazování lednice či mrazáku. Mírně povolený led touto škrabkou šetrně odstraníte a poměrně zdlouhavý proces odmrazování tím výrazně zkrátíte.

Vanu ani podlahu nepoškrábe

Rozhodli jste se, že si sami vymalujete koupelnu? To není žádná těžká práce, ale co pak s vanou, kterou jste zapomněli přikrýt a pocákali jste ji barvou? Opět přichází ke slovu škrabka na námrazu. Jako jedna z mála nástrojů barvu odstraní, aniž byste přitom vanu poškodili. Ostatně touto škrabkou dobře očistíte skoro všechny nekovové povrchy.

Tím však výčet jejích funkcí nekončí. Zjistili jste, že máte na chalupě rozeschlou podlahu a potřebujete zatmelit vzniklé škvíry? Plastovou škrabkou na námrazu přebytečný tmel snadno odstraníte a podlaha bude zase dokonale hladká.

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Foto: Daniel Jedzura, Shutterstock.com

Buďte kreativní

Celý den jste vařili, pekli a uklízeli, zatímco vaše děti seděly u počítače? Poradíme vám, jak to ještě stihnete napravit. Spojte hravost s nápaditostí a pusťte se s potomky do výroby „barevného skla“. Budete potřebovat voskovky v různých barvách a škrabku na brambory. Od každé barvy zvlášť naškrábejte na samostatnou hromádku hoblinky z voskovek. Pak položte na stůl papírovou utěrku nebo sáček. Na něj dejte arch voskovaného papíru a posypte ho hoblinkami. Potom to překryjte dalších vrstvou voskovaného papíru a navrch ještě dejte papírovou utěrku. Tu přejíždějte zhruba tři minuty žehličkou ohřátou na střední teplotu.

Když papírovou utěrku odstraníte, vznikne vám průsvitná různobarevná koláž, z níž můžete nastříhat libovolné tvary, jako jsou například srdíčka, lístečky či hvězdičky, a pověsit je jako dekoraci třeba na dveře nebo do oken. Zalíbilo se vám to? Vyzkoušejte ještě náš další hravý tip na odpoledne s dětmi. 

Tak co říkáte, přesvědčili jsme vás, že škrabka může být doslova multifunkční?

Reklama

Načítám