Hlavní obsah

Padají mi vlasy. Pomoc!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Problémy s vlasy se bohužel dědíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chtěla byste mít hřívu jako supermodelka? To se každé nepovede. Prostě proto, že s daným počtem vlasových kořínků se člověk narodí! Vaše vlasy navíc můžou začít vypadávat a vy nevíte proč. Většinu příčin však lze ovlivnit. Poradíme vám!

Článek

Genetiku neošálíte

Pokud mají ženy ve vaší rodině obecně potíže s nepříliš hustými vlasy, jen stěží budete výjimkou. Ženy však mají výhodu: na rozdíl od mužů plešatí zcela výjimečně! U mužů způsobuje vypadávání vlasů pohlavní hormon testosteron, u žen zase nedostatek ženského estrogenu. Jeho hladina může v různých životních cyklech ženy výrazně kolísat a působit tak potíže s růstem vlasů. Nepříznivým obdobím je menopauza, kdy estrogenu začíná v ženské organismu ubývat, nebo období zhruba půl roku po porodu.

Špatná strava? Špatné vlasy!

Výrazný vliv na vypadávání vlasů má životospráva a strava. Obecně platí, že tučná, kalorická jídla mají na ztrátu vlasů negativní vliv stejně jako nedostatek vitaminů, minerálů a stopových prvků. Velmi důležité je například železo: anemické ženy trpící jeho nedostatkem mají potíže s vypadáváním vlasů a jejich oslabováním prakticky permanentně. Množství doplňkových dávek, třeba přípravku Feronat, však musí určit lékař, protože předávkování železem je nebezpečné. Výborný je na podporu růstu vlasů také selen a pomáhají masáže speciálními, k tomu účelu určenými přípravky. Jsou založeny na působení některých bylin na prokrvení vlasové pokožky a tím lepšího provzdušnění a okysličení vlasových folikulů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ke krásným vlasům přispěje stravaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vlasy ničí stres

Na vypadávání vlasů má vliv stres. Je prokázáno, že vlasy vypadávají po prožitých těžších nebo dlouhodobých stresových situacích, vždy tak se dvou- až tříměsíčním zpožděním. Tyto potíže však nebývají dlouhodobé.

Nemoci s hřívou zatočí

Především těžké nemoci jako rakovina a s tím související chemoterapie způsobí vypadání vlasů. Po ukončení chemické léčby vlasy ženám opět dorůstají, zpravidla jsou však daleko jemnější než dřív. Stejně tak negativně působí choroby štítné žlázy - jak její zvýšená, tak i snížená funkce. V takovém případě musí pomoci lékař a předepsané léky. Nejen kvůli vlasům, ale prvotně kvůli léčbě hypofýzy. Jinak řečeno, v tomto případě je nutné nejdříve vyléčit příčinu, pak následek.

Chcete mít vlasy krásné?

  • zdravě jezte, nekuřte a aspoň dvakrát týdně si masírujte pokožku hlavy na to určeným preparátem, je jich na trhu hodně
  • vypadávají-li vám hodně vlasy déle než tři měsíce, zajděte ke kožnímu lékaři, poradí vám, vyšetří vás a podle toho určí léčbu
  • v období přechodu nebo po porodu využijte neškodných preparátů podporujících růst vlasů, vždy po domluvě s odborníkem
  • když je nejhůř, zkuste zajít do (dobrého, což neznamená vždy jen předraženého!) salonu na zhušťování a prodlužování vlasů

Reklama

Související témata:

Načítám