Hlavní obsah

Víte, za jak dlouho si zvyknete na mateřství?

Foto: Thinkstock

Mateřství není jen radost, obvykle se dostaví i méně příjemné pocityFoto: Thinkstock

Reklama

Panika, bezesné noci, pocit, že to nezvládne. Tím vším si musí projít novopečená matka. Víte ale, jak dlouho ženě trvá, než si zvykne na novou roli? Podle nejnovějšího výzkumu přesně 4 měsíce a 23 dnů!

Článek

V prvních dnech mateřství se velké části žen zdá, že to, že mají dítě, nejen brutálně otřáslo jejich dosavadním životem, ale že je to navíc dřina, která nikdy neskončí. Ale nezoufejte! Stačí vydržet 4 měsíce a 23 dní! Nejnovější výzkum totiž zjistil, že právě tohle je doba, kterou žena potřebuje, aby se vyrovnala s revolučními změnami ve svém životě.

Změní se to někdy?

Po necelých pěti měsících se život novopečených matek přece jen změní k lepšímu – ženy si osvojí potřebnou rutinu a získají sebedůvěru, že dokážou vyřešit jakýkoli problém, který před nimi vyvstane. Naučí se, co znamenají různé druhy pláče, přestanou si lámat hlavu tím, jak se k miminku chovat na veřejnosti, budou mít vždy po ruce svačinu a náhradní oblečení, a už se nebudou hroutit v slzách vyčerpáním nebo frustrací.

Výzkum si objednal jeden výrobce hraček pro děti a informoval o něm britský deník Daily Mail. Vyplynulo z něj, že matky začínají mít pocit, že svou roli pomalu zvládají, ve chvíli, kdy jsou splněny některé klíčové body – například když naučí dítě spát celou noc nebo když zvládnou chvíle, kdy dítěti není dobře či má teplotu, aniž by zpanikařily.

Foto: Thinkstock

Už nemůžete? Za necelých pět měsíců bude lépe! Alespoň to tvrdí výzkumníciFoto: Thinkstock

Kéž bych se strachovala méně

Claire Rayner, mluvčí firmy, která si průzkum objednala, říká: „Novopečené matky často zavalí proud smíšených pocitů, což může být přirozeně zdrcující. Mateřství je jedna z nejlepších věcí, která se vám může přihodit, ale pochopitelně to může být i velmi děsivé. Je to obrovská změna, takže pochybnosti o sobě samých i strach, jestli všechno děláte správně a zda mateřství vůbec zvládnete, jsou přirozené. Ale právě fakt, že se tak moc staráte, jen dokazuje, jak dobrá matka se z vás nakonec stane.“

Studie zjistila, že během těhotenství byla každá druhá dotázaná žena nervózní a vyděšená z toho, že se stane matkou, zatímco jedna ze čtyř řekla, že se cítí totálně vystrašeně. A toto číslo ještě vzrostlo poté, co ženy porodily. Padesát sedm procent žen přiznalo, že několik prvních měsíců po narození prožily „trochu v rozostření“, protože se moc bály, aby všechno dělaly správně. Dvě třetiny matek dokonce přiznaly, že měly takový strach a cítily se tak vyčerpaně, že se rozplakaly. A když se pak ohlédly zpět, šest z deseti žen si přálo, aby se v oněch prvních měsících tak nestresovalo. 47 procent žen pak bylo překvapených, kolik času jim zabralo, než přišly mateřství na kloub.

Claire Rayner k tomu říká: „Pocit, že mateřství nemusíte zvládnout, je opravdu častý. Důležité je nebát se tyto obavy vyjádřit a nechat své přátele a rodinu, aby vám pomohli. Těchto prvních pár měsíců může být opravdu boj, ale je důležité, abyste si je také zkusily vychutnat. Jak ukazují výsledky – většina matek si zpětně přeje, aby se tehdy tak moc nestrachovaly.“

Jak jste první dny po porodu prožívaly vy?

Reklama

Načítám