Hlavní obsah

Instantní vs. domácí jídla: Porovnali jsme cenu, chuť i rychlost přípravy

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostává se vám občas času, tak sáhnete po sáčku s instantním jídlem? Je to ale opravdu o tolik rychlejší a levnější řešení? Vybrali jsme pět příkladů a porovnali je!

Článek

Kdy sáhnete po pokrmu „z pytlíku“? Když spěcháte, když chcete ušetřit nebo když se vám prostě nechce vařit? Otázkou je, zda je jejich příprava o tolik rychlejší a levnější, než kdybyste se pustili do domácí verze. Pokusili jsme se na to odpovědět.

Co jsme porovnávali

Nakoupili jsme pět instantních pokrmů. Uvařili jsme je přesně tak, jak doporučuje výrobce na sáčku či krabici. Pak jsme vyrobili jejich ryze domácí alternativu – v obou případech jsme stopovali čas, který nám to zabralo, stejně jako vyčíslovali všechny náklady – bez vody a nákladů na vaření, tedy na energie. Výsledek obou variant, stejně jako potřebné suroviny, vše najdete na fotografiích.

Bramboráky

Kdo by si nechtěl ušetřit všechno to loupání brambor, strouhání… Instantní směs, 250 g, vyjde na 24,90 Kč a příprava těsta trvá 5 minut i s odležením a je třeba domíchat 350 ml vody.

Na domácí bramboráky potřebujete brambory, půl paličky česneku, dvě vejce, sůl, kmín, majoránku – vše stálo 19 Kč. Zpracování surovin na těsto na bramboráky zabralo kompletně 22 minut.

Foto: Tomáš Rubín

Sáček se směsí na bramboráky vyjde o skoro 6 Kč dráž než suroviny na ty domácí. Co se času týče, ušetříte zhruba dvacet minutFoto: Tomáš Rubín

Těsto ze směsi připomíná konzistencí spíš palačinkové a podobně se i chová při smažení – rychle se opálí kraje. Z balení jsme vyrobili čtyři velké bramboráky a jeden menší. Velmi silně voněly a chutnaly po sušeném česneku.

Složení směsi na bramboráky: pšeničná mouka, sušená syrovátka, sušená bramborová kaše min. 10 % (min 98 % sušených bramborových vloček, stabilizátor: difosforečnany, emulgátory: nano a-diglyceridy mastných kyselin, barvivo: kurkumin, antioxidant: L-askorbyl palmitát/kyselina citronová, konzervant: disiřičtan sodný), sušený česnek, jedlá sůl (max 4 %), bramborový škrob, směs koření, sušená vaječná směs.

S domácím těstem se pracovalo lépe, z osmi brambor, tedy necelého kila, bylo osm bramboráků.

Foto: Tomáš Rubín

Pokud sečtete celkové náklady, pak jeden bramborák z prášku (na foto nalevo) vyjde na pětikorunu, jeden domácí (na foto vpravo) asi na polovicFoto: Tomáš Rubín

Bramborové knedlíky

Balení sypké směsi na knedlíky, 400 g, vyšlo na 22,90 Kč. Vypracovat těsto a následně z něj udělat čtyři šišky knedlíků, trvalo sedm minut.

Na domácí knedlíky si musíte nejdřív uvařit brambory, nechat je vystydnout, a potom teprve nastrouhat, udělat těsto a knedlíky – dohromady to vydalo na hodinu a 10 minut. Náklady na brambory, mouku, vejce a sůl jsme vyčíslili na asi 13 Kč.

Foto: Tomáš Rubín

Bramborové knedlíky v prášku vítězí rychlostí přípravy. Co se ceny týče, pak vyjdou o skoro desetikorunu dráž – při rozpočítání na jednotlivé šišky vyšla kupovaná na 5,70 Kč a domácí na 3,30 KčFoto: Tomáš Rubín

Složení směsi na knedlíky: pšeničná mouka, bramborová kaše 30 % (min. 99 % sušené bramborové vločky, emulgátor: E471, stabilizátor: E450i, antioxidanty: E304 a disiřičitan sodný, barvivo: kurkumin), pšeničná krupice, jedlá sůl s jodem (max. 2,5%), kukuřičná mouka instantní, sušené mléko odtučněné, sušená syrovátka, kypřící látky (E450, E500).

Foto: Tomáš Rubín

Kupované od domácích knedlíků na talíři rozlišíte hlavně podle barvy a konzistence – kupované (na foto vlevo) jsou žlutější a hutnější. Na chuť jsou oboje velmi příjemné, domácí (na foto napravo) jsou vzdušnějšíFoto: Tomáš Rubín

Palačinky

Zcela upřímně, výhoda kupovaných palačinek nám zůstala i po testu nejasná – časově vyjde příprava naprosto stejně, náklady na kupované palačinky jsou vyšší – 28,90 Kč za 10 palačinek oproti 15 Kč za 13 domácích.

Foto: Tomáš Rubín

Rozdíl mezi palačinkami „z krabice“ a domácími na pohled není, na chuť minimální. Zásadní je tedy jen v ceně – za jednu z hotové směsi (na foto nalevo) dáte 2,90 Kč, za domácí (na foto napravo) pak 1,20 KčFoto: Tomáš Rubín

Složení kupovaných palačinek: pšeničná mouka, sušené odtučněné mléko, lupinová mouka, cukr, kypřicí látky (dihydrogen-difosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), jedlá sůl.

Foto: Tomáš Rubín

Časový rozdíl v přípravě nebyl žádnýFoto: Tomáš Rubín

Bramborová kaše

Instantní kaše, 110 gramů, vyšla na 21,90 Kč, 300 ml přidaného mléka a lžíce másla na dalších 16 Kč – tady jsme neposlechli výrobce, který radil do kaše přidat 20 g margarinu, ale použili jsme 50 g másla. 4 porce pak vyjdou na 38 Kč. Příprava trvá do deseti minut.

Náklady na domácí kaši jsou asi 34 Kč. Potřebujete kilo brambor, 300 ml mléka a dvě lžíce másla, porcí je však 6. Náročnější je na dobu přípravy – i s oloupáním brambor a vařením to trvá skoro 50 minut.

Foto: Tomáš Rubín

Náklady na porci kupované kaše jsou 9,50 Kč, domácí vyjde na 5,60 KčFoto: Tomáš Rubín

Složení kupované kaše: brambory 99 %, emulgátor (mono-a diglyceridy mastných kyselin), stabilizátory (difosforečnany, kyselina citronová), antioxidant (disiřičitan sodný, butylhydroxyanisol), extrakt z kurkumy.

Foto: Tomáš Rubín

Chuť kupované kaše (na foto vlevo) není špatná, horší to je s konzistencí, hlavně chvíli poté, když kaši necháte prochladnout. Pak je hodně klihovatá a velmi se lepí. Domácí (na foto vpravo) si drží svou chuť a konzistenciFoto: Tomáš Rubín

Slepičí polévka

Do porovnání jsme vybrali Poctivou slepičí polévku, kterou jsme měli hotovou za 10 minut. Jsou jí tři na nudle a zeleninu bohaté porce. Ještě jsme poslechli tip výrobce a přidali k ní lžíci mrazené zeleniny. Sáček s instantní polévkou stál 31,90 Kč, lžíce zeleniny 1,50 Kč.

I domácí polévka je tak trochu „instantní", protože jsme ji v rámci úspory času neudělali ze slepice, ale kuřete – slepici je na vývar zapotřebí vařit asi dvě hodiny, u kuřecího stačila hodina. Jeden kuřecí skelet, dvě mrkve, cibule, asi polovina hlavičky česneku a sůl vyšla na necelou dvacetikorunu. Domácí nudle vyšly asi na 5 Kč. Z těchto surovin a 1,5 litru vody jsme připravili 6 porcí.

Foto: Tomáš Rubín

Rozdíl v přípravě polévek byl 50 minut. Porce kupované polévky (na foto vlevo) vyšla na 11 Kč, porce té domácí (na foto vpravo) pak 4 KčFoto: Tomáš Rubín

Kupovaná polévka byla dobře ochucená. Její složení je: semolinové těstoviny (pšeničná mouka Triticum Durum) 52 %, maltodextrin, zeleninu (karotka 3 %, pórek 2 %, cibule, celer kořen, květák, petrželová nať 0,1 %), slepičí maso 7,8 % (obsahuje antioxidant rozmarýnový extrakt), aromata, jedlá sůl, slepičí tuk 2,9 %, škrob, sójový hydrolyzát, cukr, česnek mletý, směs koření 0,06 %, kyselina citronová, barvivo riboflavin.

Foto: Tomáš Rubín

Domácí polévka obsahovala kousky kuřecího masa, které jsme v té kupované nenašli. Nebyla tak chuťově výrazná, ale to hlavně proto, že jsme nepoužili žádné další kořeníFoto: Tomáš Rubín

Čemu dát přednost?

„Instatntní pokrmy vám ušetří čas, vydrží dlouhodobé skladování, takže je můžete mít v zásobě. Z druhé strany ale musíme dodat, že je to vyváženo čerstvostí, nemožností zvolit si suroviny a tím, že chuť a vůně nebude taková, jako ty domácí," říká agrární analytik Petr Havel. A někdy jsou ty kupované až dvojnásobně dražší. Ale je na vás, kdy a jak často po nich sáhnete.

Kupujete instantní pokrmy? Dejte nám vědět, které vám opravdu chutnají!

Reklama

Načítám