Hlavní obsah

Vlasy, pleť i nehty zářící zdravím a krásou? Dostaňte do jídelníčku zinek!

Foto: shutterstock

Zinku se říká minerál krásy, protože pomáhá vašim vlasům, nehtům i pletiFoto: shutterstock

Reklama

Aby bylo vaše tělo krásné, musí být zdravé. A aby bylo zdravé, potřebuje správnou výživu. K hustým vlasům, pevným nehtům a čisté rozjasněné pleti vám pomůže minerál zinek. Odkud ho načerpat?

Článek

Pokud jste se někdy setkali s doplňky stravy na podporu růstu vlasů, zdravé kůže či proti třepení nehtů, možná jste si všimli, že většina z nich obsahuje zinek. A mnohdy tenhle stopový prvek figuruje dokonce jako hlavní složka. Ač vlasy, kůže a nehty potřebují celou řadu živin, zinek je opravdu jedním z nejzásadnějších!

Zastavte akné i stárnutí pleti

Zinek má nesčetně zdravotních účinků, které se rozhodně neomezují jen na estetickou stránku. V první řadě podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, umí urychlit hojení ran a regeneraci kůže, dokáže posílit tvorbu nových tkání a ochranu pokožky před infekcemi. Právě proto se na různé popáleniny, odřeniny, opary a podobně doporučuje aplikace zinkových mastí.

S nedostatkem zinku se také spojuje řada kožních defektů. Dá se říct, že více či méně s ním souvisí skoro většina. Je mezi nimi i akné, ekzémy, dermatitida, xeróza nebo lupénka. U všech těchto problémů platí, že pokud se zaměříte na správný příjem zinku, vaši kůži to zklidní.

Například při léčbě akné se minerál krásy doporučuje přijímat v dostatečném množství vnitřně, tak i na pupínky aplikovat masti s jeho vyšším obsahem. Pomáhá to zabránit vzniku nehezkých jizev.

Zinek je také významný antioxidant. Tedy patří mezi látky, které jsou schopné ochránit buňky před poškozením volnými radikály. Organismus posilují tak, že neutralizují radikály dříve, než v těle způsobí nežádoucí chemické reakce. Právě antioxidanty jsou velmi důležité při zpomalování procesu stárnutí kůže.

Foto: shutterstock

Skoro každý kožní problém nějakým způsobem souvisí s nedostatkem zinkuFoto: shutterstock

Pro lesk vlasů i proti třepení nehtů

Padání vlasů a jejich horší vzhled, stejně jako bídná kvalita nehtů, které se třepí a lámou, jsou jedny z hlavních projevů nedostatku zinku. „Když tělu chybí zinek jsou vlasy bez lesku, nadměrně se mastí nebo naopak jsou příliš suché, hrubé, nepoddajné. Proto je tolik důležité, aby vaše strava byla co nejpestřejší s dostatkem sezonního ovoce i zeleniny,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Potíže s nehty jsou opravdu nejčastěji způsobeny deficitem nějaké důležité živiny. Zcela běžně se jedná o železo nebo o zinek. Pokud za jejich sníženou kvalitou stojí právě ten, pravděpodobně se na křehkých nehtech budou objevovat bílé tečky nebo linie.

Foto: shutterstock

Aplikace zinkových mastí pomáhá s hojením ran a regenerací kůžeFoto: shutterstock

Co sníst, abyste zinku měli dost?

Doporučená denní dávka zinku je 15 až 20 mg. Nejedná se zase tak velké množství. Pokud máte pestrou vyváženou stravu, měli byste jím tělo zásobit bez problému.

„Zinek obsahují zejména potraviny bohaté na bílkoviny, tedy hovězí, vepřové a drůbeží maso, vejce a mořské plody. Dále obilniny, fazole, sýry a ořechy,“ uvádí odbornice na zdravý životní styl MUDr. Hana Mojžíšová.

Pro představu vepřové maso obsahuje v průměru asi čtyři miligramy zinku ve 100 gramech, oves a pohanka něco mezi dvěma až třemi miligramy, u většiny sýrů se obsah zinku pohybuje mezi třemi až čtyřmi miligramy na 100 gramů.

Užívali jste někdy zinek prostřednictvím doplňků stravy?

Reklama

Načítám