Hlavní obsah

Vodní kámen v kuchyni i koupelně: Zbavte se ho!

Foto: Thinkstock

Pračku stačí zbavit vodního kamene dvakrát za rokFoto: Thinkstock

Reklama

Vodní kámen – je to opravdu takový strašák, jak ho líčí televizní reklamy? Nebo se ho není třeba bát a vymysleli si ho jen tvůrci oněch spotů a výrobci speciálních prostředků, aby měli z čeho žít? Víme, jak je to doopravdy.

Článek

Že nevíte, co je to vodní kámen a ten humbuk kolem vám připadá zbytečně přehnaný? Pak máte štěstí, že bydlíte v oblasti s měkkou vodou. Naopak lidé používající tvrdou vodu, kterých je v České republice mnohem více, moc dobře vědí, co všechno dokáže zničit a jak rychle.Vodní kámen totiž souvisí s tvrdostí vody a platí, že čím je tvrdší, tím se tvoří více. Po letech vám kvůli němu může zcela přestat téct voda a mohou se úplně zničit některé spotřebiče. Víte, jak s ním bojovat jinak, než jak to doporučují televizní reklamy? Zde je sedm příkladů.

Příklad 1: Prevence

Toto doporučení je nejúčinnější, nejlevnější a zřejmě také nejpracnější – účinným způsobem, jak ochránit svá zařízení, je omezit působení vody. Tedy udržovat je v suchu. Nejsou vaše baterie po dvou letech už tak krásně lesklé a čisté zvlášť kolem výpusti vody, jako když jste je kupovali? Nejlepší je samozřejmě prevence. „Vodnímu kameni lze předcházet tak, že po každém použití baterii očistíte vlhkým hadříkem a slabým mýdlovým roztokem, poté opláchnete čistou vodou a otřete dosucha,“ radí Petr Bladský z Grohe Česká republika a Slovensko. Podobné pravidlo platí i pro umyvadla, spáry a podobně. Napračky či trubky ho ale nepoužijete, zde je třeba zvolit jiné řešení.

Foto: AEG

Sůl, která se dává do nádoby ve dnu myčky, změkčuje vodu a chrání přístroj před poškozenímFoto: AEG

Příklad 2: Jde to i bez chemie

Bojíte se agresivních prostředků a chemie vám domů nesmí? Pak pro vás máme takzvané „babské“ rady. Ty na něj doporučují například obyčejnou sodu či kyselinu citronovou. S nimi stačí místo potřít, nechat působit – čím je povrch zasaženější, tím déle – a pak opláchnout. Ale pozor! Například právě lesklé chromové baterie sodou či kyselinoumůžete zničit. Na ty použijte speciální prostředky přímo od výrobců.

Foto: peceodomov.cz

Na čištění varné konvice použijte speciální prostředekFoto: peceodomov.cz

Příklad 3: Jak na vodovodní baterie

Zanedbali jste pravidelnou péči o baterie a nyní je mátezanesené vodním kamenem? Zde je rada Petra Bladského, co s tím: „V tom případě bych doporučil obrátit se na výrobce, protože nabízíme speciální prostředky pro údržbu chromových povrchů, které jsou k nim šetrné. To znamená, že za pár minut kámen odstraní a baterii nezničí,“ dodává. Rozhodně byste ale neměli používat drsné houby, kyselinu octovou či ocet. Tyto prostředky jsou agresivní a povrch baterie zmatní, a tím i zničí.

Jak se správně starat o baterii? Návod najdete zde: Jak umýt baterii? Jedině šamponem!.

Příklad 4: Vyčistěte varnou konvici

U varných konvic se vodní kámen udržuje hlavně na topné spirále a kolem ní, čímž se snižuje její výkon. A konvice tak ztrácí svou velkou výhodu – tedy rychlost vaření a úspornost. Proto konvici odpojte z elektriky a nejlépe i z napájecího podstavce. „Dále ji naplňte horkou nebo přímo vařící vodou, a to zhruba do její poloviny. Do horké vody přilijte jednu odměrku speciálního prostředku, prodávají se například pod označením descaler liquid a nechte dvacet minut působit. Poté obsah konvice vylijte do odpadu a důkladně ji omyjte,“ radí Evžen Nýdrle z firmy Pohodlnější život Podobně můžete postupovat i u kávovarů, napařovacích žehliček a sprchových hlavic.

Foto: peceodomov.cz

Topná spirála zanesená vodním kamenen a po pár minutách čištěníFoto: peceodomov.cz

Příklad 5: Na koupelnu zabere kyselina solná

Velmi účinným odstraňovačem vodního kamene je kyselina solná, kterou lze použít na všechny odolné povrchy – od toalety, umyvadla, až po spáry mezi dlaždicemi, pozor však na chromové baterie a plastové dřezy, ty by zničila. Aplikace je jednoduchá – stačí ji nanést na hadřík nebo přímo nalít, nechat působit několik minut, a pak opláchnout čistou vodou a samozřejmě vytřít dosucha.

Foto: AEG

Do praček dejte jednou za půl roku odvápňovací prostředek, prodloužíte jejich životnostFoto: AEG

Příklad 6: U praček na reklamu nevěřte

Ty reklamy zná i malé dítě – pračka nepere, přijde opravář, ukáže zoufalé ženě topnou spirálu pokrytou vodním kamenem a doporučí přidávat ke každému praní přípravek jedné značky. A je po problému. Opravdu to tak funguje i ve skutečnosti? Zeptali jsme se samotných výrobců těchto spotřebičů: „Podle našich zkušeností stačí přidávat do praní jednou za šest měsíců odvápňovací prostředek jako přísadu," vysvětluje Miroslav Vácha ze společnosti Electrolux a pokračuje: „Kdo má horem plněné přístroje, může tvorbu vodního kamene sledovat, projevuje se jako zašedlý povrch. Pak lze dávkování upravovat dle momentální situace. U předem plněných praček ho ale tak dobře nepoznáte."

Tyto prostředky nejen odvápňují, ale i odmašťují. „Nejlepší jsou klasické přísady, kde je hlavní účinnou látkou kyselina citronová. K dostání je jich spousta a zpravidla obyčejné bývají mnohem lepší a účinnější než ty z reklamy,“ dodává Miroslav Vácha.

Trápí vás více než kámen ucpaný odpad? Víme, co na něj platí!.

Příklad 7: Myčky jsou na péči jednodušší

Podobně jako u praček, i u myček je třeba dbát na jejich odvápnění. Ale je to poměrně jednoduché. Když používáte tolik oblíbené tablety, jejich součástí je změkčovadlo, které si s vodním kamenem poradí. Ale jen do určité tvrdosti, pak je třeba přidávat ještě sůl a nastavit si přímo v myčce její správné dávkování. Jakou máte tvrdost vody, se při tom dozvíte u svého dodavatele, tedy u firmy, které platíte účty. Majitelé studen si musejí rozbor nechat udělat sami.

Foto: AEG

Nebydlíte-li v oblastech s tvrdou vodou, ochrání vnitřek myčky před usazeninami i tolik oblíbené tabletyFoto: AEG

A jak vy bojujete s vodním kamenem? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám