Hlavní obsah

Volné manželství: Může vám to klapat i bez věrnosti?

Foto: thinkstock

Volné manželství je založeno na tom, že jeden druhému tolerujete občasné sexuální úlety s někým jinýmFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou manželé, žijí jako ostatní, ale svůj vztah nazývají volným manželstvím. Jeden od druhého požadují psychickou věrnost, na té fyzické ale už tolik nelpí. Občasná nevěra jim vztah prý okořeňuje.

Článek

Patří mi tvoje duše, nikoli tvé tělo. Tak by se zjednodušeně dala nazvat dohoda, kterou spolu uzavřeli manželé Bára (31) a Honza (34). „Milujeme se, rozumíme si, ale myslíme si, že monogamie není možná. Že prostě nelze celý život jíst jen brambory. Nechceme si na nic hrát, přemáhat se, a pak se stejně podvádět,“ vysvětluje Bára.

Ta se svým mužem žije v takzvaném volném manželství, v němž si vzájemně tolerují občasné sexuální úlety s někým jiným. „Není to ale o tom, že bychom si každý týden užívali s někým jiným. Za sedm let, co jsme spolu, jsem já spala s jedním mužem, Honza se dvěma slečnami,“ popisuje Bára.

Foto: thinkstock

Podle některých lidí není monogamie možnáFoto: thinkstock

Podle ní je fyzická touha po někom jiném člověku přirozená a ti, co si jsou věrní, se jen přemáhají. „Podle nás je to ale zbytečné. Žijete ve zbytečném napětí, jako kdybyste celý život drželi přísnou redukční dietu. My si dokonce myslíme, že ta drobná nejistota nám prospívá. Nutí nás pořád se snažit, být pro toho druhého nej a i v našem manželském sexu se to pozitivně odráží. I v tomto směru se totiž snažíme, aby sex doma byl stejně vždycky ten nejlepší,“ dodává Bára.

Co ale na tohle volné manželství říkají odborníci?

Raději volte věrnost

Nikdo samozřejmě nemá právo říkat, jak vypadá vztah, ve kterém budete spokojení. Pokud tohle Báře s Honzou vyhovuje, proč ne. „Lidé skutečně nacházejí pohodu a spokojenost různými způsoby, tak proč by to nemohlo jít takhle?“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Mnohem pravděpodobnější ale prý je, že ve skrytu duše ani jeden z nich šťastný není. „Pohoda v partnerství má jasné parametry. Jedním z nich je vzájemná opora a důvěra, kterou nikdy nevytvoříte, máte-li i jiné sexuální partnery. Jedná se o zdánlivě uspokojivý model, ale ve skutečnosti podle mě spíš jde o neschopnost žít ve spokojeném partnerském vztahu, kterou maskují jakýmsi moderním termínem,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Foto: thinkstock

Mohou být lidé ve volném manželství doopravdy šťastní? Podle odborníků spíše neFoto: thinkstock

Proč neumí být věrní?

Podle odborníků monogamie existuje, jen jí bohužel spousta lidí opravdu není schopna. Nejčastěji je to z následujících důvodů:

  • Nevybouřenost – Jsou to pocity ujetého vlaku, toho, že si člověk v mládí nic neužil a podobně.
  • Strach – „Někdo má potřebu mít více partnerek z obavy, že když ho jedna opustí, stále má ještě další v zásobě. Více ženami si vlastně ten muž pojišťuje lásku,“ tvrdí Aleš Kalina.
  • Zvyšování sebevědomí – Mít občas milence či milenku je vlastně nejjednodušší způsob, jak si dokázat, že jsem stále žádán, je o mě zájem, jsem sexuálně přitažlivý a aktivní.

A jaký je váš názor na volné manželství? Je podle vás monogamie člověku přirozená? A ještě pro vás máme tip! Podobná témata se totiž řeší každou neděli v pořadu Pepoviny na vlnách Rádia Relax. Více na www.radio-relax.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám