Hlavní obsah

Voňavá rýže s čočkou

Hodnocení:
(267)
Foto: Autorka
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Čočka s rýží. Že vám to zní nudně? Zkuste tenhle blízkovýchodní recept – je provoněný orientálním kořením, sytý a hřejivý. Kupička osmažené křupavé cibule jej přivede k dokonalosti.

Ingredience pro:
6 porcí
Na křupavou cibuli
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 špetka soli
Dále potřebujete
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 4 hrnky vařící vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
Směs koření
  • 1 ks celé skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka mletého chilli
Článek

Krok 1: Čočku propláchněte, ve větším hrnci s dostatečným množstvím vody přiveďte k varu a povařte 1012 minut. Sceďte a nechte chvíli stranou.

Krok 2: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka. Prsty je rozeberte, poprašte hladkou moukou, osolte a promíchejte.

Krok 3: Ve velké hlubší pánvi rozpalte olej na vyšší teplotu. Stáhněte plamen na středně silný a osmažte cibuli dohněda, potrvá to asi 7 minut. Osmaženou cibuli vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na ubrousku.

Krok 4: Z pánve slijte přebytečný olej, ponechte v ní jenom 23 lžíce a vraťte ji na středně silný plamen. Přidejte okapanou předvařenou čočku, všechno koření a sůl. Krátce restujte v rozpáleném tuku, až se koření krásně rozvoní.

Krok 5: Na sítku propláchněte rýži, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte, aby se rýže obalila olejem a kořením. Přidejte do pánve vodu, citronovou šťávu, promíchejte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a zvolna vařte asi 15 minut, až čočka a rýže změknou a všechna voda se vstřebá, poté odstavte.

Krok 6: Pánev s hotovým jídlem nechte pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut, poté vmíchejte asi třetinu osmažené cibule.

Krok 7: Při servírování posypte zbytkem osmažené cibule a můžete přidat i koriandr nebo petrželovou nať. Tohle jídlo nejlíp chutná s dipem z hustého bílého jogurtu a lehkým zeleninovým salátem.

Můj tip: Místo hnědé čočky můžete použít i zelenou.

ynezorPumanzeSaNyknalC
20. 4. 2021

Reklama

Sdílejte článek