Hlavní obsah
3,2
(285)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Čočka s rýží. Že vám to zní nudně? Zkuste tenhle blízkovýchodní recept – je provoněný orientálním kořením, sytý a hřejivý. Kupička osmažené křupavé cibule jej přivede k dokonalosti.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na křupavou cibuli
  • 150 ml olivového oleje
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 špetka soli
Dále potřebujete
  • 1 hrnek hnědé čočky
  • 1 hrnek rýže basmati
  • 4 hrnky vařící vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
Směs koření
  • 1 ks celé skořice
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 špetka mletého chilli
Článek

01.

Čočku propláchněte, ve větším hrnci s dostatečným množstvím vody přiveďte k varu a povařte 10–12 minut. Sceďte a nechte chvíli stranou.

02.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka. Prsty je rozeberte, poprašte hladkou moukou, osolte a promíchejte.

03.

Ve velké hlubší pánvi rozpalte olej na vyšší teplotu. Stáhněte plamen na středně silný a osmažte cibuli dohněda, potrvá to asi 7 minut. Osmaženou cibuli vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na ubrousku.

04.

Z pánve slijte přebytečný olej, ponechte v ní jenom 2–3 lžíce a vraťte ji na středně silný plamen. Přidejte okapanou předvařenou čočku, všechno koření a sůl. Krátce restujte v rozpáleném tuku, až se koření krásně rozvoní.

05.

Na sítku propláchněte rýži, nechte okapat a přidejte do pánve. Promíchejte, aby se rýže obalila olejem a kořením. Přidejte do pánve vodu, citronovou šťávu, promíchejte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou, stáhněte plamen na mírný a zvolna vařte asi 15 minut, až čočka a rýže změknou a všechna voda se vstřebá, poté odstavte.

06.

Pánev s hotovým jídlem nechte pod pokličkou dojít ještě asi 15 minut, poté vmíchejte asi třetinu osmažené cibule.

07.

Při servírování posypte zbytkem osmažené cibule a můžete přidat i koriandr nebo petrželovou nať. Tohle jídlo nejlíp chutná s dipem z hustého bílého jogurtu a lehkým zeleninovým salátem.

08.

Místo hnědé čočky můžete použít i zelenou.

Reklama