Hlavní obsah

Vrátí se k vám partner, když s ním budete spát?

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Reklama

Jedna řecká moudrost tvrdí „nevstoupíš dvakrát do téže řeky“. To se dobře řekne, ale hůř udělá. Zvlášť, když se ona „řeka“ týká vztahů a bývalých lásek. Taky věříte, že když se svým ex budete spát, tak se k sobě vrátíte? Uvidíme, co na to psychologové.

Článek

Nostalgie, pocit bezpečí, zvyk, jakási jistota i vzájemná výpomoc. Důvodů, proč spolu bývalí partneři udržují milostný poměr, je hned několik. Někteří přitom doufají, že jim sex pomůže v tom, aby se k nim ex vrátil. Doopravdy to takhle funguje?

Odložit železnou košili není snadné

Výzkumníci z „Wayne State University“ v americkém Detroitu provedli dvě studie, jejichž cílem bylo odhalení pocitů a účinků sexu po rozchodu. V prvním experimentu zkoumali zkušenosti 113 čerstvě opuštěných osob, kterých se ptali, zda měly fyzický kontakt se svým bývalým partnerem. Ve třetině případů byly odpovědi kladné.

Ty, kteří se se svým ex po rozchodu nemilovali, požádali, aby si s ním domluvili schůzku. Cílem bylo vypátrat, jak silné nebo slabé je emocionální spojení dvou lidí dva měsíce po rozpadu vztahu, a zda takové setkání může vést k sexu a následně k obnovení vztahu. Ukázalo se, že k sexu celkem často.

Vědce, jejichž studii uveřejnil odborný magazín „Archives of Sexual Behaviour“, zároveň zajímalo, jak se kdo při tomto druhu sexu cítil. Nechme stranou detaily, ale v zásadě se přišlo na to, že milostný poměr s ex vyvolává v obou akorát zmatky, a navíc obvykle nevede k opětovnému vzkříšení vztahu – a je jedno, zda je navázaný hned, nebo osm týdnů po rozchodu. Vědci se nepochlubili jediným případem se šťastným koncem!

Ruská ruleta o lásku

„Tento výzkum naznačuje, že pokud vůči bývalým partnerům žijete v naději, můžete tvrdě narazit. V podstatě často uvíznete na mrtvém bodě, protože i přes probíhající milostný poměr k opětovnému navázání partnerství nedojde, vy se však zároveň nemůžete dostatečně emocionálně i fyzicky odpoutat,“ okomentovala situaci vedoucí autorka studie Stephanie Spielmann s tím, že je vždy v podobných případech nutné pečlivě zvážit osobní motivaci.

Skutečně vám sex s bývalým přináší nějaké výhody? Opravdu jste se rozešli a ani jeden z vás nepomýšlí na pomstu, která by tomu druhému zasadila pořádnou ránu? Jste si jistí, že zatímco vy to berete nezávazně, partner nedoufá v obnovení vztahu? Otázek je mnoho a bohužel vždy platí, že pokud na sex po rozchodu přistoupíte, ocitáte se v nebezpečné zóně.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Sexuálním vztahem s bývalým partnerem vždy hodně riskujete. Odborníci radí neotáčet se zpátkyFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Nechat minulost za sebou

Psycholožka Madeleine Mason Roantree z Londýna, která se specializuje na vztahy a seznamování, okomentovala výsledky studie tak, že je doopravdy lepší projít si všemi fázemi rozchodu, zapomenout na sex s ex, a místo toho pracovat na nalezení nového vztahu. I podle ní si ti, kdo spí s bývalými, hrají s ohněm.

„Kdyby to aspoň k něčemu bylo! Zbytečně riskujete, že vás zavalí vlna potenciálně nepříjemných pocitů, jako je hněv, zmatek, smutek a zklamání. Je to opravdu chůze po tenkém ledě,“ varuje psycholožka a dodává, že se ve skutečnosti nemůžete soustředit na schůzky s někým novým, pokud v hlavě ani v posteli nemáte tak říkajíc čisto.

Ostatně, je škoda, že vědci této studii nevěnovali delší čas. Bylo by zajímavé zjistit, kolik párů je schopných po třech, čtyřech a klidně i deseti měsících od rozchodu skončit v posteli. Prozatím se ví jen to, že i nevinná schůzka dvou bývalých partnerů může vést k sexu, ovšem důvěru a lásku si každý z nich musí (opětovně) zasloužit a „odpracovat“. Nic není nemožné, ale to, že vztah už jednou skončil, mělo svůj důvod. A jen sexem se staré šrámy nezahojí.

A jakou zkušenost máte vy? Vrátili jste se k sobě „přes postel“?

Reklama

Načítám