Hlavní obsah

Vsaďte na eleganci, dá se naučit

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednoduchý střih je znakem eleganceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Být elegantní, to je dar! Není to o luxusu, jde o schopnost umět kombinovat barvy, dobře vybírat střihy, materiály a mít estetické cítění. Co musíte vědět, když chcete patřit i vy k elegantně oblékaným ženám?

Článek

Uhlazenost, ladnost, vkus v odívání - tak definuje eleganci slovník. Elegance je nadčasová krása. Čistě elegantní oblečení má mnohem delší životnost než žhavá módní novinka. I když si nakoupíte zboží označované za elegantní, nemusí být výsledný dojem elegance za jedna.

Čím se tedy řídit?

Nejsnadnější odpověď je vkusem. Ale je to opět proměnná, která není přesně definovaná. Naopak velmi příjemné je, že se eleganci dá naučit, viz Dagmar Havlová - její začátky v roli první dámy byly víc v provedení lesní žínky. V současnosti je to jedna z nejelegantněji oblékaných žen u nás. Ikonou elegance je samozřejmě Jackie Onassis.

Nepleťte si eleganci s luxusem, samozřejmě se elegance lépe ochočí s plnou peněženkou, ale elegantní můžete být i za pár kaček, chce to jen víc přemýšlet a dobře kombinovat.

Co patří k prvkům elegance

Základem toho být elegantní, jsou kvalitní měkké a splývavé materiály, perfektní ušití (rozumějte, nekoukají nitě ze švů a dírky u knoflíků se neodchlipují), padnoucí střih (fazona saka neodstává, ramena se nekrabatí), ale nejpodstatnější je vycházet ze svých předpokladů, své podstaty. Nikdo není univerzální. Mějte na paměti, že eleganci nevytváří jeden jediný prvek, ale celková kompozice oblečení. Vzpomeňte si na kožešinový límec Marty Gottwaldové, nedodával jí eleganci a noblesu, jak se domnívala, ale byl ukázkou nevkusu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Elegance není jen o stylu oblékáníFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Stylista určí mantinely

V dnešní době stylisté nabízejí cestu, jak přijít na to, co právě vám sluší. Lidé sami sebe vidí jinak, než je vnímá okolí. Objednat si stylistu není až takový problém, měla byste ho mít doporučeného od někoho, komu důvěřujete, cena za jeho služby se pohybuje od 1000 do 3000 korun za dvě až tři hodiny práce. Záleží na tom, jestli vyrazíte do obchodů, nebo se setkáte u vaší skříně. Správný stylista by vám měl označit věci, které vůbec nemůžete nosit, každý z nás má nějaké tabu. Zároveň vám říct, co je pro vás to skutečně nejlepší a potom samozřejmě existuje mnoho rovin, které ještě můžete, ale nejsou úplně to pravé ořechové. Pro vymezení mantinelů je služba stylisty ideální.

Sedmero pro eleganci

  • Minimalizmus
  • Jednoduché střihy
  • Kvalitní materiály
  • Nestojí na jednom prvku oblečení, ale jde o stylový soulad
  • Barevná umírněnost (maximálně kombinace tří barev)
  • Boty musí barevně i tvarově odpovídat stylu oblečení
  • Součástí je i vůně, gestikulace, účes

Reklama

Související témata:

Načítám