Hlavní obsah

Vybíráme domácího mazlíčka - kotě

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Mazlení dělá dobře oběmaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Osobnost, to je termín, který plně vystihuje kočku. Dokáže být mazlivá a vrnět, stejně tak dovede seknout drápky a se vztyčenou hlavou odejít. Kočky se dokážou přizpůsobit každému prostředí a životnímu stylu.

Článek

Časopis Uzlíček

Na žebříčku oblíbenosti domácích zvířat kočky zaujímají druhé místo, hned za pejsky. V některých částech světa se dokonce pyšní titulem nejoblíbenější společenské zvíře a i u nás jejich obliba rok od roku stoupá.

Proč si pořídit kočku?

„Kočka bývá vděčný mazlíček celé rodiny, je velmi čistotná, ráda se mazlí a je to osobnost," vyjmenovává hlavní „pro" koček Milan Vais, odborník na domácí zvířata. S kočkou nás čekají neopakovatelné chvilky harmonie, kdy se nám stulí do klína a tiše přede. Už jen pohled na půvabné kočičí pohyby, když se protahuje, čistí si srst nebo jen odpočívá, způsobuje, že se celkově cítíme mnohem lépe.

Kočka může působit i terapeuticky. Je lékařsky dokázáno, že hlazení kočky může u lidí zpomalovat srdeční frekvenci, snížit krevní tlak a přispět k celkovému zlepšení zdravotního stavu.

Pod stan číču neberte

„Nevýhoda kočky, jako domácího mazlíčka, je v době dovolených," upozorňuje Milan Vais. „Kočka je totiž velmi vázána na domov." Takový výlet pod stan bude pro kočku spíše trestem nežli relaxací. Kýžené chvilky volna si s námi v cizím prostředí rozhodně užívat nebude.

Každý, kdo si pořizuje kočku, by proto měl zvažovat, zda v době jeho nepřítomnosti může s jídlem a vodou zaskočit soused. Kočka totiž lépe přečká nějaký čas bez nás, ale doma.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kočka je fixovaná na své domácí prostředíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nač si dát pozor

Pořízení kočky si musí moc dobře rozmyslet rodiny s tělesně postiženými dětmi. Obzvlášť koťata jsou totiž velmi hravá a zajímá je vše, co je v pohybu, tedy i lidské nohy. Nehoda je pak velmi pravděpodobná nepříjemnost. Možnou alternativou je pořízení dospělé klidné kočky.

Kočky mohou být velký problém i pro alergiky a astmatiky. V případě alergií v rodině a mezi příbuznými prvního stupně je potřeba nápad pořídit si kočku konzultovat s lékařem.

Kočky a těhotné ženy

O kočkách kolují v souvislosti s těhotenstvím přímo děsivé informace. Není výjimkou, že se těhotné ženy koček zbavují v obavě před toxoplasmózou (onemocnění způsobené parazitárním prvokem, ke kterému jsou vnímaví všichni teplokrevní živočichové včetně člověka).

Pokud máme domácí hýčkanou kočku, kterou nepouštíme ven, je nákaza toxoplasmózou v podstatě vyloučená. Onemocní totiž zvíře, které pozře tzv. mezihostitele (myš, syrové maso). Pro těhotné platí několik následujících pravidel:

  • v těhotenství si nepořizujte nové kočky, ale svých se rozhodně zbavovat nemusíte
  • péči o hygienu koček přenechejte ostatním členům rodiny

Reklama

Související témata:

Načítám