Hlavní obsah

Vybíráme sušák na prádlo: Sledujte výšku, délku šňůr i výbavu

Foto: Profimedia

Věšíte zatím na šňůrách? Otočné sušáky jsou v porovnání s nimi daleko praktičtejšíFoto: Profimedia

Reklama

Žádná aviváž světa nepřekoná to, jak voní venku na sluníčku usušené prádlo. Takže není divu, že je o zahradní sušáky tak velký zájem. Jestli se chystáte také pořizovat nový, poradíme, jak ho vybrat.

Článek

Mít zahradu, a nesušit na ní prádlo, to je velká škoda. Stejně jako vláčet se pokaždé s přenosným sušákem, který nebývá ani moc stabilní. Můžete si samozřejmě pěkně postaru postavit na zahradu T konstrukci a natáhnout šňůry, ale to není ani hezké, ani moc praktické. Lepší a praktičtější bude nejoblíbenější sušák otočný. Jak mezi nimi vybrat ten nej?

Na velikosti záleží!

První, oč byste se měli zajímat, je to, kolik prádla se na něj vejde. Zvláště početnější rodiny nebo ty s malými dětmi potřebují pověsit v jeden den i víc praček najednou – a to musí sušák zvládnout. Výrobce udává buď délku šňůr, počet praček, které se vejdou. Někteří uvádějí i nosnost sušáku, tedy kolik unese – a tady jsou rozdíly opravdu velké, i když – kdo z vás odhadne váhu mokrého prádla? Jedna pětikilová pračka se rovná přibližně deseti metrům šňůr.

Dobré je si všimnout, jak jsou šňůry blízko sebe – čím blíž, tím víc ušetří místa, ale není to pohodlné při věšení ani dobré pro prosoušení prádla.

Rozhodně byste měli dopředu vědět, kolik místa rozložený sušák zabere, tedy jeho rozpětí – tím spíš, pokud bude stát poblíž stěny, křoví nebo plotu. Podle toho pak vyměřte jeho základnu, aby nepřekážel nebo se prádlo o něco netřelo.

Sušáky mají různou i nastavitelnou výšku. Pokud to podceníte, mohou být pro vás šňůry obtížněji dostupné – ať moc vysoko, nebo naopak nízko.

Materiál rozhodne

Je jasné, že kvalita materiálu, ze kterého je sušák a jeho součásti, rozhodne o jeho stabilitě, ale i životnosti. „Doporučuji sáhnout po kvalitnějším značkovém výrobku s nerezavějícím hliníkovým rámem, který je odolný nejen proti vlhkosti, ale i proti případným poryvům větru,“ radí Zdeněk Pintera, produktový specialista e-shopu Kasa.

Kam s ním?

Součástí balení sušáku bývá – hlavně u těch dražších variant – i pouzdro, které můžete zabetonovat a sušák do něj zapustit. Dokoupit můžete i šroubovací stojan, který zavrtáte do země. Obě varianty bývají vybaveny krytkou, která do nich nepustí nečistoty v případě, že sušák vyndáte. V balení bývá nezřídka i obal na sušák.

Výbava sušáku

Máte pocit, že zásadním a jediným bonusem sušáku jsou šňůry, které unesou prádlo? Zvlášť ty dražší ale nabídnou daleko víc. Hlavně pohodlí a velmi snadnou manipulaci s ním.

„Mohu doporučit sušáky s mechanismem pro navíjení šňůr zpátky do ramen sušáku – šňůry jsou tak stále čisté a nedojte k zašpinění prádla,“ říká Martina Jirovcová z Leifheitu. Ušetří vám to nervy i práci, protože šňůry nemusíte před každým věšením utírat – a to i proto, že mají povrchovou úpravu, která špínu odpuzuje.

Foto: archiv Leifheit

Sušák můžete vybavit klipem na drobné prádlo, tedy třeba ponožky. S jeho připevněním do země vám zas pomůže držák, který přímo zašroubujete do terénu. Ten můžete použít například i na slunečníkFoto: archiv Leifheit

Cena a nákupní přehled

Abyste si dovedli lépe představit, co za své peníze dostanete, podívejte se s námi na nabídku na trhu. I když jsou na první pohled sušáky velmi podobné, srovnejte si hlavně délku šňůr, výšku, rozpětí a nosnost – pokud ji výrobce uvádí.

Do tisícovky

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sušák na prádlo Brilanz, 50 m šňůr, rozpětí 237 cm, výška 187 cm, zemní plastový díl pro ukotvení, cena: 794 Kč. Sušák Gimi Aluminium 50, 50 m šňůr, rozpětí 180 cm, výška 186,5 cm nosnost do 20 kg. Cena: 890 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sušák na prádlo Toro 900026, 50 m šňůr, šířka 185 cm, výška 190 cm, nosnost 30 kg, úchyt pro upevnění, cena: 899 Kč. Blome Promo 82255, 50 m šňůr, rozpětí 270 cm, výška 188 cm, plastový držák do země, cena: 749 KčFoto: archiv firem

Do dvou tisíc

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vileda Viva Air Ultra Light, 51 m šňůr, rozpětí 300 cm, výška 172 cm, výškově nastavitelný, nosnost až 115 kg, háčky na ramínka, cena: 1790 Kč. Brabantia Lift-O-Matic, 40 m šňůr, rozpětí 294 cm, výška 125–185 cm, háčky na ramínka, koncový hrot, záruka 5 let, cena: 1999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Leifheit Linopush 85355, 40 m šňůr, výška do 168 cm, rozpětí 230 cm, držák do betonu, push mechanismus pro snadné otvírání, cena 1490 Kč. Blome medium plus, 60 m šňůr, výška až 172, rozpětí 300 cm, snadné složení pomocí držákové západky samořezný držák, cena 1699 KčFoto: archiv firem

Dražší sušáky

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Leifheit Linomatic 600 Deluxe, 60 m šňůr, výška nastavitelná, rozpětí 352 cm, zatahovací šňůry do bočnic, ochranná lišta, snadné zavírání, oka na ramínka, držák, cena: 3590 Kč. Brabantia Lift-O-Matic, 60 m šňůr, výška 125–185 cm, rozpětí 295 cm, deštníkové otvírání, cena: 3249 KčFoto: archiv firem

Závěr: Pokud si chcete koupit sušák, který vydrží pár let, unese zátěž mokrého prádla z několika praček a snadno se s ním manipuluje při otvírání, vyplatí se si připlatit a postupně investovat třeba i do další výbavy.

Jaký sušák máte vy? Napište nám své zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám