Hlavní obsah

Vybíráte řetězovou pilu? Poradíme vám, na co se zaměřit

Foto: bogdanhoda, Shutterstock.com

Foto: bogdanhoda, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řetězová pila se hodí nejen na chalupu, ale i do každého domku, který je vytápěný dřevem. Zastane spoustu práce – kromě již zmíněného zpracování dřeva na topení zvládne prořezat ovocné stromy či živý plot.

Článek

Pokud právě zvažujete koupi tohoto skvělého pomocníka, podívejte se na naše tipy, které vám pomohou zorientovat se v nabídce řetězových pil na trhu.

Co zvážit před nákupem

Než vyrazíte do obchodu, dobře si rozmyslete, na co všechno budete pilu využívat. Na základní, občasné práce si vystačíte s levnějšími modely z takzvané hobby řady. Pokud plánuje pilu dostávat pořádně do varu a připravit si s ní nejen dříví na zimu, rozhlížejte se v řadě pro poloprofesionály. Pily, které jsou zařazené ve skupině pro profesionály, dnes vynecháme – jedná se o pily, které jsou prakticky denně v provozu a pro své majitele znamenají prostředek obživy.

Další otázkou je, kde budete pilu používat. Podle toho byste měli vybírat typ motoru. Pokud budete dřevo řezat v dosahu elektrického proudu, můžete zvolit elektromotor, případně na občasné používání využít baterie a zvolit akumulátorový stroj. Jestliže máte v plánu chodit s pilou například do lesa nebo do míst vzdálených elektrické zásuvce, je vhodnou volbou motor benzínový. Počítejte s tím, že výběr motoru se odrazí v ceně pily.

Akumulátorové pily

Pokud zvolíte akumulátorovou pilu, oceníte především její nízkou hmotnost, snadnou údržbu a také mobilitu. Při výběru si ale dejte pozor na kvalitní baterii – za kvalitu se sice platí, ale na druhou stranu budete moci po delší dobu využívat její výdrž a výkon.

K pile si většinou můžete dokoupit ještě další, samostatnou baterii, díky čemuž získáte hned dvě na střídání. Akumulátorová pila je skvělým pomocníkem na zahradu, například při prořezávání stromů.

Elektrické pily

U tohoto typu řetězové pily oceníte snadnou údržbu, bezproblémový start, nižší hmotnost a menší hluk (v porovnání s benzínovými motory). Nevýhodou je, že jste limitovaní kabelem, a tak tento typ pily můžete používat pouze v dosahu elektrického proudu, v blízkém okolí domova či chalupy.

Další nevýhodou je slabší výkon, s benzinovým motorem se většina elektrických pil nedá porovnávat. Pokud přesto toužíte po elektrické pile, neváhejte si připlatit za pořádný výkon. Pily o výkonu 1500 W jsou vhodné na řezání měkkého dřeva o menším průměru, pro častější práce s pilou volte výkon od 2000 W.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Makita, elektrická pila, 45 cm, 2000 W, 3990 Kč -
  2. Hecht, akumulátorová pila HECHT936, 4990 Kč -
  3. Bosch, aku řetězová elektrická pila AKE 30 Li, 7650 Kč -

Benzinové pily

Benzinové pily mají mnoho výhod. Oceníte u nich především vyšší výkon a žádné omezení v pohybu. Nevýhodou však pro někoho může být jejich vyšší hmotnost a hlučnost, navíc benzinové pile musíte věnovat více péče a pravidelně ji udržovat.

Motorovou pilu můžete snadno vybírat podle objemu válce. Základní hobby třída má obsah do 40 cm³, pily pro poloprofesionály (někdy označované jako farmářské) mají obsah do 60 cm³. Levnější hobby pila je vhodná pro pořezání několika kubíků dřeva ročně, zatímco s poloprofesionální se můžete pustit i do kácení stromů.

Při výběru se také zaměřte na kryt řetězu. Levnější varianty ho mívají plastový, u kvalitnějších strojů je robustnější kryt z kovu. Benzínové pily oceníte při práci nejen na zahradě, ale také v lese. Na rozdíl od předchozích snese pila mnohem větší zátěž a snadno s ní připravíte dostatek dřeva na celou zimu.

Foto: Archiv

Foto: Archiv

  1. Hecht, benzinová pila Hecht 945, 3490 Kč -
  2. Dolmar, benzinová pila PS 32 C, 5290 Kč -
  3. Husqvarna, benzinová pila, typ 135, 6390 Kč -

Délka lišty

U každé pily, kterou zakoupíte, je přímo od výrobce doporučená délka lišty, již byste měli dodržovat. Nevhodná, příliš dlouhá lišta ubírá pile na výkonu a snižuje její životnost. Navíc čím je lišta delší, tím je náročnější ovladatelnost pily. Pokud patříte mezi začátečníky, rozhodně volte spíše kratší lištu. Pro běžné řezání a zpracování dřeva se doporučuje lišta okolo 40 cm.

Kvalitní řetěz

Co by byla pila bez řetězu. Na trhu najdete řetězy z různých materiálů, obecně ale platí, že na řetězu by měl být vyražen název výrobce. Pokud tomu tak není, jedná se s největší pravděpodobností o levný produkt, který vám dlouho neposlouží.

Nezapomeňte také řetěz pravidelně brousit. Broušení řetězu vám může zpočátku připadat jako věda, ale dá se naučit. Případně tuto činnost raději svěřte odborníkovi. Cena profesionálního broušení se pohybuje okolo 60 Kč, takže se nemusíte bát žádných vysokých nákladů navíc. Dobře nabroušený řetěz šetří životnost vašeho stroje.

Reklama

Načítám