Hlavní obsah

Vychytané stolování: Koho posadit proti oknu?

Foto: Andrey Bayda, Shutterstock.com

Foto: Andrey Bayda, Shutterstock.com

Reklama

Není nutné čekat, až k vám přijdou vážení hosté, abyste si doma užili oběd nebo večeři jako v dobré restauraci. Menu si vymyslete sami, my vám nyní poradíme s pravidly stolování.

Článek

Dříve to bylo běžné, dnes je setkání rodiny u stolu malým svátkem. A podle toho byste také ke stolování měli přistupovat.

1. Koho kam posadit

U stolu je vhodné dodržet určitý zasedací pořádek. Nejstarším stolovníkům, zpravidla prarodičům, by mělo patřit takzvaně nejlepší místo – buď zády ke stěně nebo naproti oknům – zkrátka takové, odkud mají nejlepší přehled o dění v jídelně (kuchyni). Nebo zvolte variantu, kdy rodiče sedí naproti sobě a prarodičům nabídnou místo vedle sebe, po své pravé ruce. Dětem náleží zbylé posezení. Pokud je to možné, měla by se průběžně střídat obě pohlaví.

Nebojte se přidat k jednomu setu židlí další rozdílné kusy, aby se rodina ke stolu opravdu vešla. Mix různých barev, stylů, materiálů a třeba i čalounění je totiž v kurzu.

Foto: Profimedia.cz

Doma připravený oběd nebo večeře nabízí skvělou příležitost, aby se rodina sešla pohromaděFoto: Profimedia.cz

Foto: Bonami

Netřeba se dohadovat, kdo si kam sedne, když na stůl dáte papírové jmenovky Fancy That. Cena 119 Kč/sada 12 kusůFoto: Bonami

2. Ubrousku, prostři se

Slavnostní příležitosti si žádají látkový ubrus. Jeho okraje mají přes stůl teoreticky přesahovat 20 až 30 cm, prakticky pak tolik, aby se ani nekrčil, ani nepřekážel hodovníkům. Nejen když bude u stolu více dětí, vyplatí se dát pod ubrus speciální podložku (cinkot nádobí se díky ní zmírní, rovněž „drží“ ubrus, aby neklouzal). Na ubrus lze přidat ještě napron, zpravidla čtvercového tvaru, nebo běhoun, většinou má podobu dlouhé šály - tyto dekorativní textilie samy o sobě překrývají stůl jen z části. Budete-li mít pouze ubrus, můžete přidat prostírky. Ovšem máte-li obzvlášť pěkný stůl a chcete ho nechat vyniknout, postačí napron, nebo běhoun.

Ideálně ze stejného materiálu jako ubrus pořiďte menší ubrousky, můžete je založit na talíř, ale při hodování patří na klín (mají chránit oblečení, byť je lze použít i k otření úst). Papírové ubrousky jsou určené zejména k otírání úst či když někde něco ukápne - ty však na klín nepatří, vždy se ponechávají na stole.

A jaké volit barvy a vzory? S bílou a světlou béžovou nikdy nešlápnete vedle, teď na jaře frčí svěží barvy odkoukané z probouzející se přírody a kromě geometrických vzorů se stále nosí rostlinné dekory.

Foto: Blancheporte

Polyesterový ubrus se prodává v různých barvách, doplnit ho lze běhouny 50 x 150 cm. Cena 249 Kč/kusFoto: Blancheporte

Foto: VEBA

Když se na ubrousek Garbo Roses něco vylije, stačí to setřít a nehoda zůstane bez následků, díky technologii s vodoodpudivou úpravou. Cena 125 Kč/40 x 40 cmFoto: VEBA

3. Jeden, dva, tři…?

Příliš mnoho nádobí vede ke zmatkům. Běžně stačí pro každého dva talíře, mělký a hluboký, případně je pokládejte na klubový talíř. Na něj můžete (ale nemusíte) položit ubrousek. Vedle talířů umístěte příbory v pořadí, jak budou následovat jednotlivé chody. Usnadnit dilema, co k čemu patří, netřeba - začíná se příborem, který je od talíře nejvíce vzdálený. Příborů by najednou vedle talíře nemělo být více než tři; například vidličku na závěrečnou sladkou tečku lze podávat společně s dezertem, nebo ji umístit nad talíř. „Větší množství příborů by hodujícím překáželo. Je dobré znát pravidla etikety, ale stejně důležité je cítit se při stolování pohodlně,“ připomíná Gabriela Špůrová, vedoucí provozu hotelu Veba.

Pravidlo maximálně tři platí také pro sklenice. Umístěte je tak, aby stolovníci měli co nejblíže sklenice na nápoj, který se bude pít první. Když plánujete přípitek, podává se z podnosu zvlášť.

Design nádobí zásadně určuje celé stolování. Z pohledu trendů rozlišujeme zejména dva velké vlivy, romantické dekory a tvary, patina a vůbec návrat do minulosti, a dále minimalistický skandinávský styl.

Foto: Luxury Table

Porcelánová kolekce Artesano Nature značky Villeroy & Boch se vrací k jednoduchosti. Cena 590 Kč/mělký talířFoto: Luxury Table

Foto: La Almara

Sada příborů Silver Deco obsahuje 16 kusů. Cena 999 KčFoto: La Almara

Foto: Kulina

Série sklenic na víno Eva Solo podpoří požitek z pití lahodného moku originálním zkosením. Prodávají se jednotlivě, cena 799 KčFoto: Kulina

4. Další pomůcky

Nečekejte, až někdo požádá o sůl; slánka a pepřenka se zakládá společně s talíři a příbory, totéž platí pro set nádobek s octem či olejem, pokud to pokrm vyžaduje. „Na stůl patří i méně tradiční kousky jako například cukřenka a mléčenka, tácek na čajové sáčky a podobně. Tyto praktické drobnosti oživí každé stolování a vytvoří ze setkání u jídla příjemný rituál,“ uvádí Tereza Olszyński ze společnosti La Almara.

Náš tip: Kde je málo místa, tam se uplatní víceúčelové kousky, třeba stojan na dort s poklopem (když otočíte spodní díl a vsunete do něj poklop, vznikne mísa), nebo oblíbené etažéry na sladké i slané pohoštění (když zůstanou prázdné, můžou sloužit na dekorace).

Foto: Svět cukrářů

Servírovací stojan je multifunkční. Jednou ho použijete na dort, podruhé na drobné pochutiny a potřetí z něj můžete vytvořit mísu na ovoce. Cena 605 KčFoto: Svět cukrářů

Foto: La Almara

Jemně dekorovaný porcelán nepodléhá trendům. V kolekci Provence najdete například cukřenku se lžičkou, cena 299 Kč, či nádobku na mléko, cena 189 KčFoto: La Almara

Foto: Bonami

Kořenky Four Seasons se hodí pro stolování v minimalistickém duchu. Cena 699 KčFoto: Bonami

5. Jedlé dekorace

Kde není místa nazbyt, tam se jako ozdoba lépe uplatní to, co se následně zkonzumuje. V tomto směru jsou skvělé minidezerty, ostatně zmenšování sladkostí patří mezi současné trendy. Díky nim si pak všichni užijí více chutí a jejich pestrobarevné provedení stůl krásně odekoruje. „Mezi oblíbené patří Cake Pops, malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli těsta a vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo lžíce,“ radí Michal Kubíček ze Světa cukrářů. Klidně nahradí i kytici, naaranžujte je do vázy. Nebo do průhledné mísy poskládejte barevné pusinky, makronky, malé donuty, či na tác poklaďte muffiny. A když je dozdobíte krémem a dalšími jedlými dekoracemi, máte cupcakes.

Foto: Svět cukrářů

Připravit dezerty jako jednohubky zvládne každá šikovná hospodyňka, navíc tyto Cake Pops jsou nyní velmi v obliběFoto: Svět cukrářů

Foto: Dr.Oetker

Domácí muffiny se nabízí ozdobit marcipánovou polevouFoto: Dr.Oetker

Foto: DecoDoma

Formu na muffiny užijete i jinak. Například v ní lze připravit plátky ananasu, které dáte na chvíli do trouby, a pak jimi ozdobíte třeba poháry. Cena 239 KčFoto: DecoDoma

Nebo byste raději hodování zakončili naslano?

Reklama

Související témata:

Načítám