Hlavní obsah

Vychytávka se starými džínami: Chvilka času a pár korun a máte módní hit

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Reklama

Ze všech stran slyšíte, že červená je právě in, a nemáte v šatníku nic v tomto tónu? Mrkněte se po nějakých světlých kalhotách, přebarvěte je a dodejte jim šmrnc ozdobami. Tuhle proměnu zvládne opravdu každý.

Článek

Módní trendy jsou nemilosrdné. Jakmile se nějaký prvek dostane do hledáčku návrhářů, za pár měsíců ho vidíte všude. A není-li vám móda úplně cizí, začne ve vás hlodat myšlenka, zda nevyrazit na nákup. Tentokrát nemusíte. V případě aktuálního červeného tipu můžete vsadit na zdařilou předělávku.

Zašátrejte v letních věcech nebo v hromádce „nepovedených“ nákupů. Určitě najdete bílé nebo světle béžové kalhoty, které jste zavrhly, protože se rychle špiní. Dnes nadešla jejich chvíle, kdy se změní k nepoznání. A jestli nic světlého ve skříni nenajdete, zajděte do sekáče a kupte první ucházející bílé kalhoty, které vám padnou.

Co budete potřebovat

Především barvu. Máte na výběr hned z několika druhů (Dylon, Duha, Cheds, Texba, Iberia Classic, Chevas a další). Ať už si vyberete přípravek na barvení v pračce, nebo zastudena ve vodní lázni, ujistěte se, že jí máte dostatek – v návodu je vždy napsáno, pro jaké množství je balení určeno. Odstín samozřejmě necháme na vás. Třeba si budete podle našeho návodu chtít jen vylepšit starší černé džíny.

Foto: Greta Blumajerová

Bílý podklad je pro barvení nejlepší. Pro ostatní odstíny platí zásady míchání barev, takže z modrých džín budou po obarvení na červeno fialovéFoto: Greta Blumajerová

Kalhoty si kromě obarvení žádají i nějaké to vyšperkování. Trendem přetrvávajícím už od loňska jsou nášivky všeho druhu. Odvážnější duše mohou sáhnout po výrazných nažehlovacích obrázcích jako z dětské omalovánky, elegantní dámy asi dají přednost brožím, které se dají nakombinovat a rozmístit střídměji.

Další variantou vylepšení je našití korálků. V obchodech jsou skutečně na každém druhém kousku, tak proč nevyužít jejich zdobnosti i na kalhotách. V galanterii nebo korálkovém obchodě vybírejte barevně ladicí a přiměřenou velikost. Budou sice jen na přední straně, ale příliš velké ozdůbky nepříjemně odstávají a při nošení hrozí jejich odtržení.

Jde se na to

Nejprve si pozorně přečtěte návod. I když patříte mezi notorické přeskakovače této fáze, tentokrát udělejte výjimku. Dozvíte se, při jaké teplotě je třeba barvit, jestli je nutné použít nějaký ustalovač (například barvy Dylon ho už obsahují) a na co si dát pozor.

Důležitým parametrem je složení materiálu. Většina barev na textil je určena pouze pro bavlnu, len a viskózu. Látky s příměsí umělého vlákna se obarví na světlejší odstín, čistá syntetika pak vůbec. Ověřili jsme si to v praxi: kalhoty mají tříprocentní obsah elastanu, což jim na výsledném odstínu nijak neubralo, ovšem švy zůstaly bílé jako sníh, protože na ně byly použity čistě polyesterové nitě.

Foto: Greta Blumajerová

Barvení v pračce je skutečně snadné, jen je třeba dodržet návod Foto: Greta Blumajerová

Pro barvení v pračce musíte vědět, jaký program zvolit. Na obalu barvy Dylon se dozvíte, že ideální je nejdelší program na 30 až 40 stupňů bez předpírky. Jiné či kratší verze mohou mít vliv na sytost výsledné barvy.

Jednou z nejčastějších otázek, které vás v souvislosti s barvením v pračce určitě napadnou, je, zda tím spotřebič neutrpí. Když dodržíte postup (tedy jedno praní s barvou a látkou, následně jedno s látkou, ale s klasickým práškem na praní a pak třetí praní s prázdným bubnem), nemělo by se nic stát. Jestliže i přesto najdete na skle dvířek nebo na gumových těsněních skvrny, přetřete je hadříkem namočeným do malého množství bělidla. Na barvu prádla další várky by to nemělo mít žádný vliv.

Foto: Greta Blumajerová

Sušení obarveného prádla je standardní, takže buď vyvěšením, nebo v sušičce Foto: Greta Blumajerová

Obarvené džíny usušte a můžete se pustit do zdobení. Nažehlovací obrázky stačí přejet žehličkou, nám se osvědčilo překrýt je vrstvou pečicího papíru, aby žehlicí plocha neměla tendenci přilepovat se k obrázkům. Seženete-li nášivky, stačí je ručně uchytit na několika místech, nemusíte je celé obšívat. Rychle připevněné jsou malé brože, které se prodávají v sadách a mají na rubové straně jen plochý „jakoby knoflík“.

Foto: Greta Blumajerová

Nejrůznější brože a placky jsou praktické také proto, že se dají po sezoně rychle odstranit Foto: Greta Blumajerová

Časově trochu náročnější je našití korálků. My jsme na každou nohavici našívali devět květinek tvořených čtyřmi korálky a trvalo to sotva půl hodiny. Pro pohodlí je nutné zkrášlit jen přední díl stehna – na zadní straně by korálky tlačily při sezení a na holenní části by zase překážely při obouvání kozaček.

Foto: Greta Blumajerová

Zdálky korálky tón v tónu ani nejsou vidět a zblízka působí jako zajímavý detail Foto: Greta Blumajerová

Výsledek vás určitě potěší, a pokud máte trochu ekologickou duši, pak vězte, že „recyklací“ starých džín jste ušetřily přírodu. Při výrobě nových, především pro produkci bavlny a na zavlažování polí, se spotřebuje až osm tisíc litrů vody! A vy jste přitom na barvení v pračce spotřebovaly při třech cyklech jen šedesát!

Pustíte se do této snadné předělávky? 

  • Komerční sdělení -
  • Tento článek vznikl ve spolupráci Proženy.cz se společností Henkel -

Reklama

Související témata:

Načítám