Hlavní obsah

6 důvodů, proč jíst ovoce, jehož sezona brzy začíná

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona jahod, borůvek a dalších našich bobulovin je na spadnutí. Oblíbené sladké ovoce má smysl konzumovat nejen pro fantastickou chuť, ale i kvůli pozitivnímu vlivu na zdraví. Jaké jsou jeho účinky?

Článek

Zobat večer u televize bobule není žádný hřích! Šťavnaté maliny, jahody, rybíz, ostružiny nebo borůvky, jejichž sezona v tuzemsku nastává v létě, patří mezi mimořádně zdravé potraviny. Tohle jsou největší benefity bobulovitého ovoce.

1. Bobuloviny mají minimum kalorií

Pokud považujete jahody nebo borůvky za slast pro chuťové buňky, máme pro vás bezvadnou zprávu. Bobule patří mezi skutečně velmi nízkokalorické potraviny. Ve 100 gramech mají obvykle kolem 40 až 60 kcal. Asi nejdietnější jsou jahody, které mají na 100 gramů jen 35 kcal. Takže když vás večer začne honit mlsná, po tomto ovoci můžete sáhnout bez výčitek, kila nahoru po nich určitě nepůjdou.

2. Podporují metabolismus

Borůvky, ostružiny, rybíz, brusinky a další tmavě červené až fialové bobuloviny jsou za svou sytou barvu vděčné antokyanům. Současná věda jim přičítá řadu příznivých vlastností, mimo jiné podporují správnou funkci metabolismu. Díky tomu přispívá k rychlejšímu spalování tuků.

Foto: nadianb, Shutterstock.com

Nenechte si ujít sezonu bobulovin, právě začínáFoto: nadianb, Shutterstock.com

3. Jahody a rybíz snižují cholesterol 

Bobulovité ovoce by do jídelníčku určitě měli zařadit lidé s vysokou hladinou cholesterolu, většinou jsou to ti s nadváhou (jak se liší dobrý a zlý cholesterol). Už řada studií došla na základě svých výzkumů k závěru, že konzumace malin, jahod nebo borůvek snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu u obézních lidí, kteří bojují s jeho vysokou hladinou. Navíc by konzumace bobulovin měla bránit nebezpečné oxidaci LDL cholesterolu, která je rizikem pro propuknutí kardiovaskulárních chorob.

4. Bobuloviny jsou plné vlákniny

Obecně je ovoce dobrým zdrojem vlákniny, bobule ovšem patří mezi královské zdroje. Maliny nebo ostružiny mají ve 100 gramech 8 gramů vlákniny. Rybíz má ve stejném množství kolem 5 gramů a borůvky 3 gramy. Vláknina bývá označována za čističku střev – pomáhá udržovat zdravé trávení, a navíc vás dobře zasytí. Ženy by měly denně přijmout 25 gramů vlákniny, muži kolem 30 gramů. Dlouhodobě však tuzemské studie ukazují, že většině Čechů se daří přijmout jen kolem 10 až 15 gramů.

Foto: metamorworks, Shutterstock.com

Bobuloviny podporují zdravé tráveníFoto: metamorworks, Shutterstock.com

5. Ovoce plné antioxidantů

Jako antioxidanty souhrnně označujeme cenné výživné látky, které organismus chrání před volnými radikály, které běžně vznikají jako vedlejší produkt metabolismu. Bobuloviny patří mezi nejlepší potraviny, co se obsahu antioxidantů týká. Díky tomu působí jako prevence chorob srdce a dle některých studií i nádorových onemocnění. Obsahují totiž antokyany, kyselinu ellagovou a resveratrol, tedy látky, které pomáhají tělo chránit před rakovinou tlustého střeva, prsu nebo jícnu.

6. Benefity pro kůži

Konzumace šťavnatých bobulek prospívá v neposlední řadě vaší kráse! Souvisí to s výše zmíněnými antioxidanty. Volné radikály jsou totiž příčinou předčasného stárnutí. Tím, že je antioxidanty v borůvkách, ostružinách a dalších neutralizují, zmírňují tvorbu vrásek.

Reklama

Načítám