Hlavní obsah
2,6
(19)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Připravte si do spíže trochu léta ve sklenici. Jahodový džem s bezovým květem a snítkou čerstvé máty je dokonalý – bylinky dodají jahodám další jemnou chuť i vůni navíc. Bude se hodit na pečení i na chutnou snídani či k palačinkám.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 000 g čerstvých jahod
  • 500 g cukru krupice
  • 1 ks bezového květu
  • 1 snítka čerstvé máty
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

01.

Jahody opláchněte, zbavte stopek, větší plody překrojte a plody dejte do hrnce. K jahodám přidejte opláchnutý květ bezinky a opláchnutou mátu. Pak je zasypejte cukrem. 

Tip: Pokud bezový květ utrhnete na čistém místě, kde nehrozí prach od silnice ani hnojiva z pole, květ oplachovat nemusíte, získáte tak do marmelády víc voňavého pylu.

02.

Jahody s cukrem nechte dvě až tři hodinky stát. Pak ovoce přiveďte k varu a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Bude to trvat asi 20 minut. V průběhu vaření občas promíchejte a sbírejte pěnu děrovanou naběračkou.

03.

Vyjměte bezinku a mátu. Pak přidejte citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud směs nezhoustne. Bude to trvat pár minut. 

04.

Směs můžete ještě rozmixovat tyčovým mixérem, ale když zachováte kousky ovoce, bude chutnější. 

05.

Hotový horký džem rozdělte do vypláchnutých skleniček o objemu 200 ml. Pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 

Jahody a bez se skvěle doplňují: udělejte si vynikající a jednoduchý jahodový sorbet s bezovým sirupem bez zmrzlinovače. A hodí se k nim i bazalka: jahodový dort s bazalkou a olivovým olejem je krásný a vláčný.

Reklama

Související témata:

Načítám