Hlavní obsah

Vychytávky v péči o in-line brusle: Kdy a jak vyměnit kolečka a co dělat s botou?

Foto: AlexMaster, Shutterstock.com

Foto: AlexMaster, Shutterstock.com

Reklama

Veškeré sportovní vybavení potřebuje péči. I když na in-line bruslích jezdíte jen občas, mrkněte se, jestli jsou v naprostém pořádku. Základní údržbu zvládnete doma, pro větší zásahy zajděte za odborníkem.

Článek

Když je venku 30 °C, nikomu se na brusle moc nechce, ale jen co vedra opadnou, možná se necháte zlákat. Ať už jste zkušený jezdec, nebo se jen občas vydáte na stezku s dětmi, vždy byste měli mít brusle v perfektním stavu. Podobně jako u kola jde nejen o komfort při jízdě, ale především o vaši bezpečnost. Nechcete přece na výletě řešit, že se rozsypala kolečka nebo brzda neplní svoji funkci. Notabene sportovní náčiní, které stojí několik tisíc korun, přece nekupujete na dvě sezony.

Domácí prohlídka

V drtivé většině jsou brusle určeny výhradně pro jízdu na suchém a relativně čistém povrchu. I tak byste měli zkontrolovat, jestli mezi kolečky neuvízla větvička či list. Občas překontrolujte utažení a chod ložisek, brzdu a vnitřní botičku. Pokud brusle vydávají podezřelý chrčivý nebo drnčivý zvuk, pak rozhodně zbystřete a hned se postarejte o odstranění závady.

„Kolečka se při jízdě opotřebovávají nepravidelně, více se sjíždějí na vnitřní straně brusle. Zároveň první a poslední trpí o něco více než ostatní kolečka. Jakmile si všimnete, že některé je trošku sjeté, nemusíte je úplně vyhazovat, stačí obměnit jejich pozice,“ vysvětluje Martin Pištělák ze Sportobchodu. Na tomto místě je ale třeba upozornit, že jakmile jednou kolečka vyměníte a následně se sjedou, nastává čas na jejich celkovou výměnu.

Šarády s kolečky

Celou údržbu zvládne průměrně zdatný kutil s inbusovým klíčem a šroubováky. Může to vypadat trošku jako šachová rošáda, ale není to nic složitého. Protože se více namáhá ta brusle, kterou se odrážíte, je třeba prohodit kolečka jak z levé na pravou brusli, tak i obráceně. Zároveň první kolečko bude na třetí pozici a druhé se zamění se čtvrtým. Osvědčeným postupem při demontáži je, že všechna kolečka postupně pokládáte na noviny či balicí papír a očíslujete si je. Jen tak se v nich pak vyznáte.

„Při té příležitosti pročistěte i rám a mastné nebo špinavé boky ložisek. Ovšem pozor, ať nečistotu nevetřete dovnitř. Dá se tomu vyhnout použitím vysavače,“ doplňuje Martin Kachlíř z Highland Sportu v Havlíčkově Brodě. Také připomíná: „Při montáži koleček do rámu se je snažte dobře utáhnout, ale ne zas moc, abyste nestrhli závit šroubu. Kolečka by se vždy měla hladce a volně otáčet.“

Jak pečovat o botičky

Pokud máte na bruslích vyjímatelnou botičku, po každé jízdě ji vyndejte a nechte dostatečně provětrat. To by na dostatečné vysušení a odstranění zápachu mělo stačit. Jestliže se ale botička vyndat nedá, je třeba použít speciální sprej, který pořídíte ve sportovních potřebách, ale většinou si vystačíte i se spreji, které máte doma na ošetření běžné obuvi. Na tuto péči nezapomínejte, prodloužíte tím životnost botičky.

Foto: Igor Kardasov, Shutterstock.com

Plynulost jízdy hodně záleží na tom, zda máte správně utažená a namazaná kolečkaFoto: Igor Kardasov, Shutterstock.com

Servis to jistí

Jestli vám to připadá příliš složité, pak neváhejte navštívit odborníka. Všechny výše zmíněné úkony, ale také třeba výměnu brzdového špalíku nebo celé brzdy či odvrtání poškozeného šroubu nebude pro „servismany“ problém. Poradí si dokonce s přenýtováním šněrování nebo opravou prasklých kloubů. Ceny jsou různé, ale základní údržbu pořídíte už za 150 Kč, náročnější zásahy se pohybují do tisíce korun (spíš pro dražší modely bruslí).

Podobná kolečka jako in-line brusle mají i skateboardy, pennyboardy, stejně jako skládací či freestyle koloběžky nebo dětské kickboardy. S jejich údržbou vám pomohou ve stejných servisech.

Bez čeho se neobejdete

Alfou omegou údržby kolečkových bruslí je bezpečnost. Proto nezapomínejte na další vybavení, jako jsou chrániče kolen, loktů a především zápěstí. V létě je navlékáte na holé tělo, a tak se propotí a vydávají nepříjemný odér... Potěšitelné je, že většina kvalitních setů se prodává v praktických síťkách, které jsou určeny nejen pro snadnější přenášení. Můžete v nich chrániče vyprat v pračce nastavené na jemný program bez ždímání a pak je nechte pořádně uschnout.

Pro začátečníky a děti se doporučuje helma (i když není povinná jako u cyklistiky). Pokud jezdíte pravidelně, určitě oceníte ledvinky s lahví a výstražným světlem. V jistém smyslu užitečným luxusem jsou zvonky a blikátka na prsty. Na cesty, kdy budete bruslit mimo dosah domova, či servisu, si pro jistotu berte s sebou inbusový klíč, případně vazelínu nebo olejíček.

Šťastnou cestu!

Reklama

Načítám