Hlavní obsah

Jak se vyhnout manželské krizi

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Krize jednou potká každý párFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když utíkáme z rodného hnízda, netušíme, jaká úskalí na nás číhají hned zpočátku. Není jednoduché najít společnou řeč s cizím člověkem v každodenním soužití. Některé problémy, které se objeví, můžeme předpokládat a pokusit se jim předcházet. A právě těmi vás chceme provést...

Článek

Neschopnost kompromisu a ústupků

Start do společného života se zdá jako procházka májovým sadem, pak ale přijde realita. To nejjednodušší, co je třeba vyřešit, je dělba práce v domácnosti. Manžel se snaží pomoci třeba s mytím okem a leštěním parket, očividně mu to ale jde proti srsti. Žena, která chce předejít konfliktům, by měla sama přijít s nápadem, že zatímco ona umyje okna, on může připravit více věcí pro svou práci a tím pro ně vydělat víc peněz. Na druhou stranu, když žena není kuchařinka, může manžel přistoupit na studenou kuchyni s tím, že kdykoli se žena u sporáku předvede, náležitě to ocení. Aby si rozdělení domácích prací „sedlo", chce to čas a určitě se dá na všem domluvit bez zbytečných hádek a nevraživosti.

Vliv původních rodin manželů

Nejhorší variantou je společné bydlení. I když ale mladí mají to štěstí, že mohou žít sami, často jsou na svých rodinách tak fixovaní, že místo aby problémy řešili s partnerem, telefonují mamince, která ochotně půjde bojovat za svou ratolest. Tady nejčastěji vznikají základní nesrovnalosti mezi manžely. Měli bychom si uvědomit, že když jsme se rozhodli pro samostatný život, měli bychom s „bývalou" rodinou udržovat vztahy dobré, ale ne příliš těsné. Určitě nám ani strýček, tetička či sestra nemohou radit, jak máme řešit jednotlivé potíže ve svém partnerství.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tolerujte si své zájmyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Netolerance partnerových zájmů

Vstupovat do manželství s tím, že odteď budeme už pořád spolu, není vůbec zdravé. Každý z partnerů musí mít prostor na vlastní zájmy, které třeba toho druhého nebaví, ale toleruje je. Chlap si prostě zajde na fotbal a žena zatím na kafíčko s kamarádkami. Nechme druhému čas i na to, aby byl chvíli sám sebou bez našeho dozoru. Vyžaduje to vzájemnou důvěru, ale začínat vztah bez ní, by snad ani nemělo smysl. Nemusí nás oba bavit stejné věci, ale měli bychom respektovat, že muž se potřebuje realizovat mimo čajové dýchánky stejně, jako nám nevadí jednou týdně absolvovat babinec. Nic se samozřejmě nemá přehánět a určitě najdeme i společné přátele a koníčky, není to ale podmínkou. Důležité je sejít se pak doma odpočatí a natěšení na toho druhého.

Zásadní pro náš spokojený rodinný život je, abychom do partnerství nevstupovaly s přehnaným očekáváním, že nás žádná krize s naším vyvoleným nemůže potkat. Určitě máme jeden pro druhého vlastnosti, pro které se milujeme, ale najdou se i chvilky, kdy budeme muset pro společnou pohodu trochu ustoupit.

Reklama

Načítám