Hlavní obsah

Vymknutý kotník: Nepodceňujte ho!

Foto: Thinkstock

Víte, jak poznat vymknutý kotník?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vymknutý kotník bolí, až hrůza. Nemůžete s ním pohnout, natož na něj došlápnout… Své o tom ví naše editorka Sabina, která si tento úraz před měsícem přivodila na kolečkových bruslích. Ano, i v takto pevné botě je možné si vymknout kotník. Pojďme se podívat na to, co dělat či nedělat hned po úrazu, jak vypadá léčba a jak se vyvarovat případných opakovaných vymknutí.

Článek

Bohužel, toto nepříjemné zranění se netýká jen sportovců, ale každého z nás. Stačí jen malá nerovnost na chodníku nebo špatně sešlápnutý schod a vymknutý, nebo v horším případě i zlomený kotník je tu hned.

Vymknutý kotník neexistuje?!

„Pojem vymknutý kotník není medicínsky definovaný. Jde o podvrtnutí hlezna – mechanismus úrazu – s různě velkým poškozením měkkých tkání, zejména vazů a kloubního pouzdra. V krajním případě může dojít až k vykloubení hlezenní kosti, eventuálně ke zlomenině v oblasti hlezenního kloubu. Rozdíl mezi vykloubeným nebo zlomeným a jenom podvrtnutým je zřejmý – změna konfigurace nohy, bolest, patologická hybnost a tvar nohy a hlezna… Podvrtnutí obvykle bolí jenom chvilku a je možno je takzvaně ,rozchodit', s tím, že když zastavíte, dostaví se bolest obvykle zpátky. Na vykloubené nebo zlomené hlezno obvykle není možné pro bolest došlápnout,“ říká MUDr. Luděk Pliska.

Foto: Thinkstock

Existují tři stupně zraněníFoto: Thinkstock

Jak poznáte, co s kotníkem je?

Především záleží na míře poškození – existují tři stupně:

  1. Vazy se protáhly více, než je z fyziologického hlediska bez bolesti možné, ale nedošlo k jejich přetržení. Otok v tomto případě zpravidla mizí do tří dnů. Zpevněte náplasťovou fixací a po dvou dnech můžete plně zatěžovat.
  2. Vazy se mohou mírně přetrhat a otok je výraznější a trvá déle. Doporučuje se fixovat opět tapem (náplasťová fixace), jako v prvním případě, nebo ortézou. Úplná zátěž je vhodná individuálně, v intervalu od pěti dnů do šesti týdnů. Je nutné chodidlo rozpohybovat, někdy lékař doporučí i procházky do kopce po nenáročném povrchu.
  3. Třetí stupeň zatraceně bolí. Vazy jsou výrazně potrhány a otok je opravdu velký, kotník velmi nestabilní. Fixuje se ortézou a někdy i sádrou, znehybnění může trvat až šest týdnů. Rekonvalescence se pohybuje i v řádu několika měsíců.

Pokud máte podezření pouze na mírný úraz, který během několika hodin přestane výrazně bolet, pravděpodobně bude vše v pořádku, aniž byste museli vyhledávat lékaře. Nicméně, pozor! Poškození kotníku může být vážnější, než se zdá: „Rozsah poškození může být značně variabilní. Navíc je rozdíl, v jakém terénu se poranění hlezna odehrálo. Pokud máte čerstvý úraz, je namístě fixace, berle, klidový režim, pokud to máte co dva měsíce už pět let, tak stačí tapovací ortéza. Je to však značně individuální,“ radí MUDr. Pliska.

Foto: Thinkstock

Kotník dva dny intenzivně chlaďteFoto: Thinkstock

První pomoc zvládnete sami!

Bezprostředně po úrazu si můžete od bolesti i dalších případných komplikací částečně pomoci sami. „Zcela určitě doporučuji hned ledovat. Má to smysl jako prevence vzniku nejen otoku, ale hlavně podlitiny, toto aplikujte až dva dny. Ale pozor na omrzliny, nohu raději ochlazujte přes látkovou podložku, například utěrku. Dále je dobré stáhnout kotník elastickým obvazem, hlavně na něj nešlapat a raději hned (pokud to bolí) jít k lékaři ortopedovi, kde absolvujete rentgenové vyšetření,“ radí dále doktor Pliska. Doporučuje se také uložit nohu do zvýšené polohy.

A pomohou vám i volně dostupné léky. Vhodné jsou například ty s heparinoidem, ale existují i léčiva na přírodní bázi s přídavkem kostivalu a podobně. V lékárnách je běžně k dostání široká škála různých gelů a mastiček, které pomohou od bolesti i otoků. Nejlépe je vždy se poradit s lékárníkem.

Cvičit, když to bolí?

Ano, ale pomaličku a v případě, že bolest není nesnesitelná. I tak byste se měli poradit se svým lékařem. Důležité je cvičit na stabilitu hlezna. K tomu je dobré postupně stoupat na špičky, zlehka zkoušet dřepy, ale tělo musí být ve výponu. Nejlepší varianta, kterou můžete zvolit, je domluvit si trénink s terapeutem, a svěřit se tak do rukou vyškoleného specialisty.

Prevence je důležitá

Po tomto úrazu je prevence velmi důležitá, protože kotník je pak dlouhou dobu mnohem náchylnější ke zranění. Vyvarujte se nošení vysokých podpatků, chození v nerovném terénu, rychlému a neopatrnému běhu nebo skákání, opatrně také při chůzi ze schodů či z kopečka. Zpočátku vám asi nezbude nic jiného než se spolehnout na vlastní opatrnost a pevné obutí. I po delší době se může zdát, že je kotník v pořádku, přestože ještě nedošlo k úplnému vnitřnímu zhojení.

Rozhodně se proto nestyďte, byť jen s lehkým poraněním, navštívit odborníka. Jako laik totiž nikdy nemůžete stoprocentně odhadnout míru poškození.

Reklama

Související témata:

Načítám