Hlavní obsah

Vypěstujte si léčiva, která vám pomůžou proti nachlazení, rýmě a bolesti v krku

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Reklama

Teče vám často z nosu, kašlete a bez kapesníků nevycházíte z domu? Můžete dokola utrácet velké peníze v lékárně, nebo se můžete zkusit spolehnout na přírodní léčbu, kterou si můžete i sami vypěstovat.

Článek

Něco proti zahlenění, něco na odkašlání, cucavé pastilky a kapky do nosu. V některých rodinách se tyto léky do lékárničky snad ani neuklízejí. Přitom existují i levné a přírodní způsoby, jak se z nachlazení vyhrabat a jak mu předcházet. Stačí si nakoupit pár sazeniček a vědět, jak na to.

Není ženšen jako ženšen

Pěstování slavného ženšenu pravého je velice složité a produkty z něj jsou tak dost drahé. Nicméně podobné léčivé účinky byly prokázány u rostliny jiaogulan neboli pětilistého ženšenu, kterému se naopak i v domácích podmínkách daří skvěle.

Jelikož roste jako liána, v bytě se mu nejlíp bude dařit v závěsném květináči, kde bude vytvářet pěkné převisy. Venku se může pnout po pergole nebo po plotu.

Jak se pětilistý ženšen používá? V Číně mu přezdívají „bylina nesmrtelnosti“ a přisuzují mu až zázračné schopnosti. Čaj z jeho listů prý pozitivně ovlivňuje trávení a krevní tlak, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a zejména podporuje imunitu! Pokud víte, že se blíží chřipková sezona, popíjejte odvar z listů až čtyřikrát denně.

Foto: AndreyCherkasov; Shutterstock.com

Foto: AndreyCherkasov; Shutterstock.com

Co je dobré pro koaly, je dobré i pro vás

Eukalyptus neboli blahovičník se do světa rozšířil z Austrálie, kde se na nich popásají koaly. Z listů a plodů se vyrábí eukalyptový olej, který má blahodárné účinky na lidské tělo i psychiku. Pomáhá při depresi a úzkosti, stejně jako při migrénách, nachlazení, chřipce a zánětech.

Pokud na vás leze rýma, do horké vody kápněte eukalyptový olej a inhalujte. Jestliže máte doma keřík, můžete k inhalaci svařit hrst lístků s vodou. Po chvilce ucítíte, jak se váš ucpaný nos uvolňuje.

Pro dezinfekci vzduchu v bytě a uvolnění dutin stačí pěstovat blahovičník v květináči. Keříky kolem sebe šíří svěží vůni a zvlhčují vzduch. Nejenže se vašemu bytu vyhne veškerý hmyz, ale budete mít i lepší náladu a zdravější horní cesty dýchací.

Vypěstovat si eukalypty doma není žádný problém. Od jara do podzimu je v květináči umístěte na zahradu nebo balkon, na zimu je pak přeneste do zimní zahrady nebo do nějaké chladné místnosti.

Lístek do kapsy pomůže na celý den

Máte rýmu, trápí vás ucpaný nos a bolí vás hlava? Pomůže vám jediný chlupatý lístek, který si ráno ulomíte, strčíte do kapsy a celý den k němu čicháte. Listy rýmovníku neboli molice vydávají příjemnou vůni – jde o kombinaci kafru, máty a meduňky. Navíc jsou poměrně tlusté, takže dlouho trvá, než uvadnou.

Aby se vám lépe spalo, umístěte na topení pár lístků v misce s vodou. Z jednoho lístku si uvařte šálek čaje, který pomáhá nejen na nachlazení, ale také na střevní koliky a infekce trávicího traktu. Pokud svaříte lístky molice s vodou a cukrem, vyrobíte si velmi účinný sirup proti nachlazení, který v lednici vydrží i několik týdnů (pokud rádi odšťavňujete, máme pro vás tipy v článku Podzimní detox: 3 recepty na šťávy, které nakopnou unavené tělo!).

Pěstování molice je snadné. Malé rostlinky prostě zasaďte a umístěte na parapet. Dávejte jen pozor při zimním větrání – je to sice paradox, ale rýmovník lehce nastydne a začne vadnout.

Foto: sheff; Shutterstock.com

Foto: sheff; Shutterstock.com

S bolestí v krku zatočí angínovník

Máte pocit, že jste spolkli střepy? Vaše záchrana má latinský název Belamcanda chinensis a přezdívku angínovník. Tato zhruba půl metru vysoká trvalka vám přes léto ozdobí byt krásnými oranžovo-červenými květy, a navíc vám její listy pomůžou v boji proti zákeřným bakteriím a virům.

Zhruba třícentimetrové konce mladých lístků odstřihněte a žvýkejte. Pozor, pokud nejste zvyklí, může vám jejich silná mentolová chuť dát pěkně zabrat. Pro zlepšení by mělo stačit zhruba půl minuty, maximálně pětkrát denně. Čajovou lžičku nakrájených lístků můžete přelít vařící vodou, nechte čtvrt hodiny odstát a nálev použijte jako kloktadlo.

Reklama

Načítám