Hlavní obsah

Vyrobte si sněhovou vločku: Z těstovin, kamene i papíru

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromeček je pryč, baňky leží někde v krabici (i když jsou i rodiny, které si „seschlé koště“ hýčkají až do února) a vy si říkáte, že by to chtělo nějakou zimní dekoraci. Což takhle motiv vloček? Navodí tu správnou zimní náladu.

Článek

Každé roční období má nějaký symbol, který se dá využít v dekorování – podzim a jeho dýně, advent svítí svíčkami, Valentýn se pojí s červenými srdíčky, ale první týdny roku nemají žádný jasný znak. Snad leda sníh, který se letos sype z nebe o něco častěji, než jsme zvyklí.

Sněhové vločky jsou pro malé domácí tvoření ideálním námětem, protože jejich variabilita je téměř nekonečná. Každý si pod pojmem vločka vybaví jiný tvar. My jsme vsadili na materiálovou rozmanitost. Nechte se inspirovat a ozdobte si byt nebo dům vločkami!

Okenní mámení

Foto: Jakub Jurdič

K upevnění lepidlových vloček na okno poslouží malý kousek oboustranné lepenkyFoto: Jakub Jurdič

Průhledné, barevné, zlaté nebo třpytkové. Vločky z lepidla tavné pistole mají mnoho podob, přičemž výroba je vždy stejná. Vytisknete si předlohu nebo namalujete vlastní tvar vločky, překryjete kusem pečicího papíru, pod kterým nakreslená vločka prosvítá. Mezitím si důkladně roztopte tavnou pistoli. Tou pak na papír „malujte“ vločky. Po jejich úplném zatuhnutí je sloupněte, nůžkami ostříhejte vlající „fousy“ a můžete umístit třeba na okno (přilepit).

Z klasického lepidla budete mít průhlednou verzi vločky. V hobby marketech nebo prodejnách pro kutily ale můžete koupit různobarevné náplně do tavné (slepovací) pistole, prodávají se dokonce i zlaté nebo stříbrné. Pokud je neseženete, zkuste potřít povrch hotové vločky lakem (může být i na nehty) a rychle posypat stříbrnými třpytkami.

Sbírka kamenů jako sněhový základ

Foto: Jakub Jurdič

Barevný podklad kamenů můžete volit podle ladění vašeho interiéruFoto: Jakub Jurdič

Ploché kamínky jsou dostupný a vděčný materiál na tvoření – dá se na ně malovat. Nejprve je nabarvěte akrylovými barvami, aby motiv vloček hezky vynikl. Zkuste třeba světle modrou, moderní interiér snese i černobílou kombinaci. Tenkým bílým nebo stříbrným fixem můžete malovat vločky, ale až po důkladném zaschnutí. Pokud preferujete lesklé ozdoby, využijte bezbarvý lak.

Přírodní, zasněžená, romantická

Foto: Jakub Jurdič

Do dřevem dýchajícího interiéru je větvičková vločka ideálníFoto: Jakub Jurdič

Na procházce v parku či před domem z keře utrhněte pár tenkých větviček (my jsme použili kousky vykvetlých barborek, které byly na cestě do kontejneru) a doma je zbavte postranních výběžků a pupenů. Sestavte z nich vločku a slepte díly tavnou pistolí. Střed můžete ozdobit jehličím a náladu podtrhnout sněhem ve spreji.

Proměna těstovin v dekoraci

Foto: Jakub Jurdič

Bílá a stříbrná jsou typické barvy zimy a také milosrdně schovají různé nerovnostiFoto: Jakub Jurdič

Sáhněte do kuchyňské skříňky pro těstoviny a můžete jít tvořit, třeba i s dětmi. Z kousků rovných nudlí slepíte hvězdy různých tvarů a vrtulkami je dozdobíte. Zajímavým pomocníkem mohou být i těstovinová kolínka nebo mašličky. Finální přestříkání stříbrnou barvou ve spreji dodá vločkám industriální vzhled.

Rozcuchaná madam

Foto: Jakub Jurdič

Výroba chce kapku trpělivosti, ale až se vám pod rukama vyloupne vločka, budete nadšeni Foto: Jakub Jurdič

Výroba této bavlnkové vločky trochu připomíná bambulku. Vystřihněte si z tvrdého papíru dvě stejně velká kola (průměr asi 12 cm) s kruhovým otvorem, kterým se dá protáhnout klubíčko bavlny. Vzniknou vám tak dva prstence. Mezi ně (jako sendvič) kolem dokola vložte bavlnku na klubíčku.

Dvojitý prstenec začněte v tenké vrstvě omotávat bavlnkou, až ho celý pokryjete. Pak přijde trochu složitější část: vložte nůžky mezi dva papírové prstence a prostřihávejte po obvodu namotanou bavlnku. Vlákno, které jste na začátku dali mezi prstence, se teď bude hodit na svázání vláken uprostřed. Vznikne vám jakési bavlnkové sluníčko, které upravte do pravidelného kruhu zastřihnutím vyčnívajících „paprsků“ .

Ty hezky uhlaďte a rozdělte na pět až sedm částí. Zhruba 2 centimetry od středu je svažte do jednotlivých snopků. Za spojem každý snopek rozdělte na polovinu a tu svažte s polovinou sousedního. Tento proces opakujte ještě jednou a najednou budete v ruce držet vločku.

Velká papírová nádhera

Foto: Jakub Jurdič

Originální ozdoba na zeď. Když jako výchozí čtverec použijete šířku papíru formátu A4, výsledná vločka bude mít průměr přes 40 centimetrů, takže žádná chudinka Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dejte si pozor, abyste nestřihli až na konec Foto: Jakub Jurdič

Z papíru A4 vytvořte čtverec a dvakrát diagonálně přeložte. Druhý překlad budete nastřihávat v pruzích, ale na konci necháte vždy 1 centimetr nedostřižený (viz obrázek).

Foto: Jakub Jurdič

Obyčejným lepidlem na papír to jde nejlépe, stačí jen pár vteřin přidržet Foto: Jakub Jurdič

Jakmile rozložíte čtverec, začněte slepovat vždy dva protilehlé vrcholy. První je střední, pak jeden vynecháte a zase slepíte dva protilehlé cípy. Takto pokračujte až na vnější okraj.

Foto: Jakub Jurdič

Když dolepíte obě strany, budete mít před sebou jednu pětinu vločkyFoto: Jakub Jurdič

Pak celou vystřihovánku otočte naruby a podobným způsobem slepte zbývající vrcholy. Vznikne vám plastický kosočtverec. Takových vyrobte pět a pak je scvakněte sešívačkou k sobě do tvaru vločky. Můžete ji zavěsit na silon, nebo přilepit, opět oboustrannou lepicí páskou.

Zdobíte si v zimě interiér, nebo se už těšíte na jarní narcisky a tulipány? 

Reklama

Související témata:

Načítám