Hlavní obsah

Královská svatba, jakou svět neviděl: Beatrice se vdala!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská princezna Beatrice si v pátek 17. července vzala během soukromého obřadu svého snoubence, obchodníka Edoarda Mapelli Mozziho. Vyvdala syna, kterého má její manžel s bývalou partnerkou. Co se o tajné svatbě ví a jakou mají novomanželé minulost?

Článek

Koronavirus hodil vidle do svatebních plánů mnoha lidem. Mezi zklamané budoucí novomanželé patřila i princezna Beatrice (31) a Edoardo Mapelli Mozzi (37), kteří si měli říct ano 29. května na velkolepé královské svatbě. O to větší překvapení pro všechny bylo, když se před pár dny na veřejnosti objevily fotografie čerstvých manželů.

Uvolnění zákazu svateb nastalo v Anglii 4. července a bylo možné pořádat uspořádat slavnost do 30 lidí. Snoubenci se rozhodli na nic nečekat. V pátek 17. července si řekli ano během soukromého obřadu v Královské kapli Všech svatých ve Windsoru před zraky 20 nejbližších členů rodiny a přátel.

Byla to svatba, jakou svět neviděl, doslova. A tím pádem i výjimečná. Beatrice je první královskou nevěstou, která si mohla dopřát intimní obřad, bez davu fanoušků a novinářů. Soustředila se jen na svého milého a blízké.

Foto: Profimedia.cz

Nesledovaly je miliony lidí, ale o to víc se mohli věnovat jen jeden druhémuFoto: Profimedia.cz

Něco půjčeného od babičky

Dojemné je, že na sobě měla šaty od své babičky, které britská královna oblékla v roce 1962 na světovou premiéru filmu Lawrence z Arábie. A ve vlasech jí zářila tiára, kterou měla Alžběta II. na své svatbě. Královna a její manžel, princ Philip (99), byli mezi hosty na svatbě a je to tak první událost, které se po karanténě zúčastnili. Hostů mělo na svatbě být kolem dvaceti, šlo pravděpodobně o rodiče a sourozence novomanželů a Edoardova syna. O ostatních hostech se zatím spekuluje.

Princ Andrew nevěstu s největší pravděpodobností vedl k oltáři, ale na fotografiích nefiguruje. Na podzim se kvůli obviněním ze zneužívání nezletilých dívek stáhl z veřejného života. Ale na prvních snímcích, které manželé zveřejnili, nejsou ani mladší sestra Eugenie nebo maminka, se kterými si je Beatrice velmi blízká.

Foto: Profimedia.cz

Svatbu milované vnučky si nenechala ujít ani babička s dědouFoto: Profimedia.cz

Beatrice & Edoardo

Komu ale vlastně princezna řekla ano? Se svým drahým se dali dohromady v září 2018, ale jeden o druhém věděli dlouho předtím - mají společné přátele a jejich rodiče se také znají. Evidentně to byla hned od začátku láska jako trám, protože již po pár týdnech princezna představila Edoarda rodině a přátelům jako svého partnera. A ti tipovali do roka zásnuby. Kdo tehdy vsadil, vyhrál.

Foto: Profimedia.cz

Zamilovaný pár na zásnubních fotografiích zachytila mladší sestra, princezna Eugenie (30), a neskrývala nadšení a dojetí, že je BeaBea, její velká sestra, šťastnáFoto: Profimedia.cz

Jakou mají vztahovou minulost?

Beatrice se v roce 2016 rozešla po deseti letech s Američanem Davem Clarkem (35), protože se jejich vztah nikam neposouval. Z rozchodu nebyla zdrcená jen ona, ale i celá rodina – maminka Sarah prohlásila, že pana Smíška považovala za syna.

Když se v říjnu 2018 vdala princezna Eugenie, zůstala Beatrice poslední nezadanou členkou královské rodiny ve věku „na vdávání“. Ale ona už byla zamilovaná do svého Eda. Jestli byl multimilionář v době prvních tajných schůzek volný, nebo na rozchodu se svou snoubenkou a matkou svého syna Wolfieho pracoval, není tak úplně jisté. Každopádně vztah s úspěšnou architektkou Darou Huang (38) má korektní.

Foto: Profimedia.cz

Jsou spolu od podzimu 2018 a oficiálně se na akci ukázali na jaře loňského rokuFoto: Profimedia.cz

Kdo to mladé generaci usnadnil?

Svatba s mužem s nemanželským dítětem by ještě nedávno představovala problém, ale královská rodina zvolila cestu tolerance. Nebylo tomu tak vždy... V 50. letech milovala princezna Margaret (†71) rozvedeného důstojníka Petera Townsenda (†80), ale královský protokol byl proti. Její strýc, král Eduard VIII. (†77), kvůli lásce k rozvedené Wallis Simpson (†89) dokonce abdikoval.

V roce 2013 královna ale požehnala Charlesovi (71), aby si mohl vzít svou dávnou lásku Camillu (73), při čemž oba byli již rozvedení. A o pár let později se do rodiny přivdala rozvedená Američanka - Meghan Markle (38).

Ani nyní se žádný skandál nekonal a královna svou přítomností dala jasně najevo, že vnučka má její požehnání. Ostatně na skandály jsou v rodině Beatrice jiní.

Foto: Profimedia.cz

Edo svou milou požádal o ruku s tímto nádherným diamantovým prstenemFoto: Profimedia.cz

Rebelka po rodičích

Když jste dcerou prince Andrewa a vévodkyně Sarah, je dost těžké rodiče v rebelantství trumfnout. Matka Beatrice, zrzavá Fergie, platila za černou ovci rodiny dlouhá léta. Řešily se její dluhy, obezita, nevkusný styl oblékání nebo fotky, kterak si polonahá nechává olizovat prsty u nohou svým finančním poradcem. Vrchol všeho byl, když nabízela reportérovi v utajení za úplatek zprostředkování setkání s bývalým manželem.

A princ Andrew, který si prý taky s věrností nikdy hlavu nelámal? Čelí obvinění, že patřil k vlivným mužům, jimž finančník Jeffrey Epstein (†66) dodával nezletilá děvčata k pobavení. Virginia Guiffre (35) tvrdí, že v roce 2001 (bylo jí 17) měla s princem opakovaně sex.

Foto: Profimedia.cz

Princezna má rebélii trochu v krvi - oba její rodiče měli oplétačky se zákonemFoto: Profimedia.cz

Přejeme novomanželům, ať se na sebe dívají po zbytek života s takovou láskou jako na svatebních fotografiích. Připomeňte si svatbu princezny Eugenie.

Související témata:

Načítám