Hlavní obsah
2,4
(26)
Foto: Mona Martinů

Pro zobrazení celého dortu rozklikněte fotografii. Foto: Mona Martinů

Do parného léta se nehodí žádné těžké dorty, a proto začneme nepečeným smetanovým dortem s lehounkými piškoty a jahodami. Vaří se pouze krém a dort si můžete připravit i den předem, tak s chutí do toho!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
  • 500 g čerstvých jahod
  • 0,3 hrnku jahodového likéru
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 0,3 hrnku cukru krupice
Krém
  • 4 ks žloutků
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 100 g bílé čokolády
  • 3 plátky želatiny
  • 180 ml smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Likér zřeďte zhruba stejným množství vody a rozpusťte v něm cukr. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložte potravinářskou fólií (tento krok můžete vynechat). 

Foto: Mona Martinů

Připravte si všechny suroviny, rychleji se vám pak bude pracovatFoto: Mona Martinů

02.

Většinu piškotů pokrájejte na poloviny, namáčejte je v likéru a postupně s nimi vyložte okraje formy (řeznou stranou dolů). Dno také vyložte piškoty a pokapejte je zbylou tekutinou.

Foto: Mona Martinů

Na pokapání piškotů můžete použít lžičkuFoto: Mona Martinů

03.

Začněte dělat krém. Želatinu dejte do hrnečku, který smí na plotnu, a nechte ji nabobtnat v trošce vody. Žloutky utřete s cukrem, smetanu na vaření zahřejte a za stálého míchání vmíchejte ke žloutkům. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí. 

Foto: Mona Martinů

Krém řádně promíchejteFoto: Mona Martinů

04.

Bílou čokoládu nalámejte do krému a nechte ji rozpustit. Želatinu zahřejte do rozpuštění a také zamíchejte do žloutkového krému. Zakryjte fólií a nechte v lednici vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Na krém pečlivě pokládejte plátky jahodFoto: Mona Martinů

05.

Šlehačku ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do krému. Třetinu ho rozetřete na piškoty, rozdělte na něj třetinu jahod nakrájených na plátky (zbylé dvě třetiny nechte na ozdobu) a překryjte je veškerým zbylým krémem. Nechte v lednici alespoň 3 hodiny zatuhnout a na závěr ozdobte rozpůlenými jahodami.

Jemné krémy v dortech jsou oblíbené. Zkusili jste už někdy piškot s šeříkovým krémem? Nebo si udělejte špaldové buchtičky s vanilkovým pudinkem.

Reklama

Související témata:

Načítám