Hlavní obsah

Dort jako z cukrárny: Nepečená charlotta z bílé čokolády

Foto: Mona Martinů

Jako první dort ze seriálu si připravíme lehkou letní jahodovou charlottu

Vlastnoručně vyrobený dort je vždycky lepší než ten kupovaný, co ale dělat, když nevíte, jak na to? Poradí vám náš nový dortový seriál, v němž vždy najdete podrobný návod. Začínáme jahodovou charlottou.

Článek

Do parného léta se nehodí žádné těžké dorty, a proto začneme nepečeným smetanovým dortem s lehounkými piškoty a jahodami. Vaří se pouze krém a dort si můžete připravit i den předem, tak s chutí do toho!

Jahodová charlotta s bílou čokoládou

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:1 balení cukrářských piškotů (200 g), 1/3 hrnku cukru, 1/3 hrnku jahodového nebo třešňového likéru, 500 g jahod

Na krém: 4 žloutky, ½ hrnku cukru, 1 hrnek smetany na vaření (můžete nahradit mlékem), 100 g bílé čokolády, 3 plátky jedlé želatiny, 180 ml smetany ke šlehání

Foto: Mona Martinů

Voňavé jahody, žloutkový krém a piškoty napuštěné likérem tvoří perfektní trio

Postup: Likér zřeďte zhruba stejným množství vody a rozpusťte v něm cukr. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložte potravinářskou fólií (tento krok můžete vynechat). Většinu piškotů pokrájejte na poloviny, namáčejte je v likéru a postupně s nimi vyložte okraje formy (řeznou stranou dolů). Dno také vyložte piškoty a pokapejte je zbylou tekutinou.

Foto: Mona Martinů

Piškoty pokapejte likérovým sirupem, především na ty na dně jím nemusíte šetřit

Želatinu dejte do hrnečku, který smí na plotnu, a nechte ji nabobtnat v trošce vody. Žloutky utřete s cukrem, smetanu na vaření zahřejte a za stálého míchání vmíchejte ke žloutkům. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí. Bílou čokoládu nalámejte do krému a nechte ji rozpustit. Želatinu zahřejte do rozpuštění a také zamíchejte do žloutkového krému. Zakryjte fólií a nechte v lednici vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Do vychladlého krému opatrně vmíchejte šlehačku

Šlehačku ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do krému. Třetinu ho rozetřete na piškoty, rozdělte na něj třetinu jahod nakrájených na plátky (zbylé dvě třetiny nechte na ozdobu) a překryjte je veškerým zbylým krémem. Nechte v lednici alespoň 3 hodiny zatuhnout a na závěr ozdobte rozpůlenými jahodami.

Foto: Mona Martinů

Třetinu jahod nakrájejte na plátky a rozmístěte je na korpus s třetinou krému

Foto: Mona Martinů

Hotová charlotta vypadá krásně, když ji ještě ovážete látkovou mašlí

Až bude příležitost, pustíte se s námi do přípravy domácích dortů?

ynezorPumanzeSaNyknalC