Hlavní obsah

Jahodová charlotta s bílou čokoládou

Hodnocení:
(10)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Do parného léta se nehodí žádné těžké dorty, a proto začneme nepečeným smetanovým dortem s lehounkými piškoty a jahodami. Vaří se pouze krém a dort si můžete připravit i den předem, tak s chutí do toho!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
  • 500 g jahod
  • 0.3 hrnku jahodového likéru
  • 200 g cukrářských piškotů
  • 0.3 hrnku cukru krupice
Na krém
  • 4 žloutky
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 kelímek smetany na vaření 12%
  • 100 g bílé čokolády
  • 3 plátky želatiny
  • 180 ml smetany ke šlehání 30%
Článek

Postup

Krok 1: Likér zřeďte zhruba stejným množství vody a rozpusťte v něm cukr. Dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložte potravinářskou fólií (tento krok můžete vynechat). 

Foto: Mona Martinů

Připravte si všechny suroviny, rychleji se vám pak bude pracovat

Krok 2: Většinu piškotů pokrájejte na poloviny, namáčejte je v likéru a postupně s nimi vyložte okraje formy (řeznou stranou dolů). Dno také vyložte piškoty a pokapejte je zbylou tekutinou.

Foto: Mona Martinů

Na pokapání piškotů můžete použít lžičku

Krok 3: Začněte dělat krém. Želatinu dejte do hrnečku, který smí na plotnu, a nechte ji nabobtnat v trošce vody. Žloutky utřete s cukrem, smetanu na vaření zahřejte a za stálého míchání vmíchejte ke žloutkům. Vraťte na plotnu a povařte do zhoustnutí. 

Foto: Mona Martinů

Krém řádně promíchejte

Krok 4: Bílou čokoládu nalámejte do krému a nechte ji rozpustit. Želatinu zahřejte do rozpuštění a také zamíchejte do žloutkového krému. Zakryjte fólií a nechte v lednici vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Na krém pečlivě pokládejte plátky jahod

Krok 5: Šlehačku ušlehejte do tuha a opatrně vmíchejte do krému. Třetinu ho rozetřete na piškoty, rozdělte na něj třetinu jahod nakrájených na plátky (zbylé dvě třetiny nechte na ozdobu) a překryjte je veškerým zbylým krémem. Nechte v lednici alespoň 3 hodiny zatuhnout a na závěr ozdobte rozpůlenými jahodami.

Jemné krémy v dortech jsou oblíbené. Zkusili jste už někdy piškot s šeříkovým krémem? Nebo si udělejte špaldové buchtičky s vanilkovým pudinkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.