Hlavní obsah

Vytahování hřebíků není žádná věda!

Foto: asadykov; Shutterstock.com

Foto: asadykov; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozebíráte starý kus nábytku či kůlnu, nebo jste prostě jen špatně přibili hřebík a potřebujete jej vytáhnout? Žádný problém. Tedy když víte, jak na to.

Článek

Správní pomocníci

Většina z nás při snaze o vytažení hřebíku sahá po kleštích (nejčastěji štípacích či kombinovaných). Ty se hodí především na menší a nepříliš zarezlé hřebíčky, kterých není moc. Kleště nám totiž neposkytnou při vytahování takovou oporu a páku. Na úplně malé hřebíčky se hodí speciální šroubovák s rozštěpem (přezdívaný „kozí nožka“).

Pokud se pouštíte do většího projektu a čeká vás vytahování velkého množství hřebíků, není od věci pořídit si tesařské kladivo s rozštěpem a trnem. Trnem snadno podeberete hlavičku hřebíku a rozštěpem jej pak jednoduše vytáhnete.

Některá tesařská kladiva mají rozštěp na konci plochý, takže hlavičku hřebíku podeberete i vytáhnete prakticky jediným tahem. Při opravdu velkém množství dřeva, které potřebujete zbavit hřebíků a zpracovat, se vám bude hodit páčidlo s rozštěpem, které vám poskytne opravdu velkou páku.

Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

1. Stanley, tesařské kladivo s magnetem, 419 Kč

2. Bahco, tesařské kladivo s magnetem, 269 Kč

3. Extol Premium, tesařské kladivo, 211 Kč

Skrz naskrz

Někdy hřebík trčí na rubu starého prkna a je k němu přihnutý. V takovém případě budete muset nejprve odehnout špičku hřebíku od dřeva (u slabších stačí šroubovák, u silnějších vám přijde vhod trn kladiva), s pomocí kladiva ji narovnat a poté do ní ťuknout, aby na druhé straně více „vykoukla“ hlavička hřebíku. Pak už jen stačí kleště či tesařské kladívko s rozštěpem pro vytažení hřebíku.

Pozor na dřevo

Pokud vytahujete hřebík z povrchu, který nechcete poškodit (což by se při kontaktu měkčího dřeva například s tesařským kladivem mohlo snadno stát), podložte kladivo tenkým odřezkem dřeva. To absorbuje tlak kladiva či kleští a zabrání nevzhledným stopám.

Foto: Andris Tkacenko; Shutterstock.com

Foto: Andris Tkacenko; Shutterstock.com

Rada na závěr

Velmi často vytahujeme hřebík poté, co se nám jej podařilo ohnout při jeho zatloukání. Jak této nepříjemnosti předejít? Nejprve vyberte s ohledem na materiál ty správné hřebíky. Jejich velikosti pak uzpůsobte také kladivo – nemá smysl zatloukat malé hřebíčky velkým nástrojem a naopak.

Hřebík při zatloukání přidržujte kolmo k povrchu mezi palcem a ukazováčkem. Kladivem pak miřte přímo na hlavičku hřebíku a údery provádějte celým předloktím, nikoli pouze zápěstím. Začněte s lehčími údery a postupně přidávejte na intenzitě. Pokud se bojíte, aby se při zatloukání dřevo neodštíplo, můžete jemným úderem kladiva zaoblit špičku hřebíku. Pokud zatloukáte hřebík „nadoraz“, dejte pozor, abyste dřevo v okolí hlavičky kladivem nepoškodili.

Načítám