Hlavní obsah

Vyznáte se v českých vynálezech a objevech?

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Foto: Martin Lauge Villadsen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé znají lidé po celé planetě, jiné posloužily k dalším významným vědeckým inovacím. Tušíte, co všechno dali světu chytří lidé původem z Čech a Moravy? Ověřte si svoje znalosti českých nápadů, objevů a vynálezů!

Článek

Kolébku v českých zemích má nejeden svého času přelomový objev. Řada praktických a šikovných předmětů i vynálezů, které dnes znají a užívají lidé ze všech možných koutů světa, opravdu vzešla z myšlenek velkých Čechů. Víte, o které jde? Pojďte si udělat test z českých objevů a vynálezů.

1. Moravský chemik Otto Wichterle (1913–1998) vytvořil o Vánocích roku 1961 první čtyři měkké kontaktní čočky. Z čeho vyrobil prototyp stroje na jejich výrobu?
2. Slovu „robot“ rozumějí lidé po celém světě. Vymyslel ho Josef Čapek (1887–1945) a poprvé ho použil jeho bratr Karel (1890–1938). Víte, v jakém díle se prvně objevilo?
3. V polovině minulého století vznikl oblíbený produkt, který stejná firma, která ho začala vyrábět, dodnes vyváží skoro do celého světa. Víte, o co jde?
4. Víte, kde se začal v první půli 19. století vyrábět kostkový cukr?
5. Vynálezce elektrochemické analytické metody zvané polarografie získal v roce 1959 za svůj objev Nobelovu cenu za chemii. Kdo to byl?
6. Chrudimský rodák Josef Ressel (1793–1857) si v roce 1827 nechal patentovat jistý vynález. O co šlo?
7. Rakušan Karl Landsteiner (1868–1943) jako první objevil krevní skupiny. Český neurolog Jan Janský (1873–1921) nezávisle na Landsteinerovi také popsal krevní skupiny. Jeho objev byl však o krok dál. Proč?
8. Vynálezce hromosvodu (bleskosvodu) Prokop Diviš (1698–1765) provozoval experimenty v místě svého působiště v moravských Příměticích. Jaké bylo jeho hlavní povolání?
9. Českých rodáků s Nobelovou cenou je víc. V roce 1947 získal cenu za medicínu a fyziologii manželský pár původem z Prahy, který popsal katalytickou přeměnu glykogenu – zjednodušeně jde o to, jak játra dodávají glukózu přímo do svalu. Jak se jmenovali?
10. Který z těchto přelomových spotřebičů má jasně český původ?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Baví vás prověřovat své znalosti? Zkuste test z matematiky prvního stupně ZŠ!

Reklama

Načítám