Hlavní obsah

Rodinný rozpočet: Umíte ho zkrotit?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Sestavte si příjmy a výdaje na papířeFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Peníze jsou pro většinu z nás až na „prvním" místě. Jak jste na tom s domácím rozpočtem? Umíte správně hospodařit nebo se vám peněz neustále nedostává? Poradíme vám, kde se dá ušetřit!

Článek

Dejte to na papír!

Na papíře vypadá všechno jinak. Pohodlně se usaďte a dejte se do počítání. Rozpočet domácnosti je v podstatě shrnutí všech příjmů a výdajů. Pro lepší názornost si je můžete rozdělit do podkategorií. Je důležité sepsat všechno opravdu pečlivě a pravdivě, protože pak by výsledek nevedl k ničemu. Cílem je zjistit, jestli vaše celkové příjmy dostatečně pokrývají následné výdaje a najít místa, kde by se dalo ušetřit. Nepočítejte s tím, že si stačí sednout pouze jednou a za půl hodiny máte ve všem jasno. Údaje je třeba aktualizovat a upravovat, někdy dokonce několik měsíců, a je-li to nutné, hledat nejideálnější variantu. Při sestavování nezapomeňte ani na ty méně časté výdaje, jako je dovolená nebo nečekané vydání v podobě daní apod.

Nejdříve si vytvořte seznam všech měsíčních příjmů včetně sociálních dávek. Pokud byla kasa naplněna příjmem, který jste získala za delší období, je třeba ho rozpočítat na jednotlivé měsíce. Konečným součtem zjistíte, na kolik jste limitována ve výdajích. U výdajů to bývá složitější. Na spoustu drobností se nechtěně zapomíná. V jejich součtu by proto neměly chybět nejen ty pravidelné, jako jsou splátky půjček, pojistného nebo platby za nájem, elektřinu apod., ale také pohyblivé jako benzin, bankovní poplatky apod. Ty, které se neplatí měsíčně opět rozpočítejte.

Vůbec nejsložitější je soupis kolísavých výdajů, jako jsou částky za nákupy nebo služby. Sečteno, podtrženo a rozpočet je na světě!

Tip: K přesnějším číslům dojdete, když si budete po dobu několika měsíců zaznamenávat přesně všechny příjmy a výdaje včetně drobných částek, jako jsou platby za noviny a časopisy nebo svačiny... Je třeba vycházet z klasického průměrného měsíce, na jehož konci můžete být hodně překvapená.

Rezerva? Ano, ale kolik?

Do výdajů nezapomeňte přičíst peníze, kterými si vytvoříte nějakou rezervu pro případ, že se něco neočekávaného stane. Pokud rezervu nemáte, zvažte, jak ušetřit na výdajích. Díky tomu se zbytečně nezadlužíte nákladnými půjčkami. A kolik si šetřit? Názory se různí. Závisí to na výši příjmů a dalších faktorech. Doporučuje se nejméně 3 - 5 % z čistého příjmu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud chcete ušetřit, nenakupujte bezhlavěFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když peníze nestačí

Jestliže výdaje převyšují příjmy, máte problém! Na řadu by měly přijít škrty a pověstné „utahování opasků". Snažte se nepotřebné výdaje zminimalizovat. I tam, kde to vypadá, že už se nic ušetřit nedá, zpravidla existuje ještě nějaké řešení. Variantou může být i snaha o zvýšení příjmů. V úsporách se nejčastěji sahá do sekce zábava, jídlo a volný čas. Ve složitých situacích, kdy je schodek velký, stojí za to zvážit razantnější kroky jako výměnu bydlení.

Společný účet ano či ne?

Otázka, kterou řeší nejedna rodina. Kdo vydělává víc peněz, ten střeží nebo rozděluje finance. Možná to ve vaší rodině funguje obráceně a partner „položí každý měsíc peníze na dřevo" a o tom, kam přijdou, rozhodujete vy. Co je správné? Pokud jste na tom tak, že oba dva pracujete a máte svůj příjem, měl byste mít každý svůj účet. Že nejde zrovna o úsporné řešení? Dnes existuje řada účtů, jejichž provoz nic nestojí a pár výběrů z bankomatu je také zdarma. A proč není dobré mít společný účet? Pro udržení pocitu soběstačnosti a nezávislosti na druhém partnerovi. Z vlastní zkušenosti vím, že nápad s jedním účtem sice přinesl do naší domácnosti nějakou tu korunu navíc, ale už po poměrně krátké době jsme začali vést nesmyslné spory o každý výdaj a situace na „rodinném bojišti" se vyostřila natolik, že jsme opět přešli k první variantě. Aby bylo ve všem jasno, můžete si založit ještě jeden účet, na který budete posílat stanovený obnos oba a budete jej používat k provádění veškerých plateb spojených s domácností. Vyhnete se tak třenicím, kdo má co, a hlavně kdy, ze svého účtu zaplatit. Řada kamarádek si tenhle způsob chválí.

I přesto, že to tak uděláte, je jasné, že se společně budete podílet na nákladech domácnosti a ponechte tento zavedený systém, i když budete na mateřské dovolené. Pochopitelně váš partner bude muset sáhnout hlouběji do kapsy při placení běžných potřeb. Potřebujete mít peníze po ruce, protože miminko s sebou přináší řadu nečekaných výdajů.

Ohledně rozpočtu domácnosti bývají často bouřlivé debaty, které mohou významně zasáhnout do partnerského vztahu. Všechno je na domluvě a oba byste s podmínkami měli souhlasit. Že miláček neslyší nebo nechce rozumět? Zkuste ho přesvědčit konkrétními čísly, ať to za vás později nemusí osobně udělat exekutor!

Reklama

Související témata:

Načítám