Hlavní obsah

Vzory odhalí váš charakter!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Milovníci proužků jsou přátelštíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Podívejte se na svá trička, svetry, šaty. Mají nějaký vzor? A jaké tvary převládají? Každý člověk si libuje v něčem jiném. Někdo preferuje kulaté tvary a puntíky, jiný rovné pruhy, další abstraktní vzorce. Z toho, čemu dáváte přednost, lze mnohé vyčíst. Dokonce i váš charakter!

Článek

Podle britské psychologické studie Davida Buthnera si lidé stejných charakterů osobnosti podvědomě vybírají také podobné tvary na svém oblečení, případně se také rozhodují pro stejné tvary tetování a dalších ozdob. A to například i včetně ozdob a doplňků do bytu. K odhalení lidské osobnosti, jejích slabostí a vášní, pak postačí třeba i jediný pohled na tričko dotyčné osoby. A podle vzoru hned víte, jaký je zřejmě charakter jeho nositele.

Záliba v puntících

Jste-li nadšencem pro všechny abstraktní kulaté a oválné tvary včetně velkých puntíků, pak budete jistě pohodovou osobností a tak trochu smíškem. Všechny problémy řešíte snadno a s klidem a máloco vás dokáže skutečně vyvést z míry. Mezi vaše dobré vlastnosti patří smysl pro rodinný život a poctivost v mezilidských vztazích. Pokud jde o partnerskou věrnost, nečiní vám to problém. „Tuto skupinu lidí mnohdy ani nenapadne, že by mohli být nevěrní. Neshledávají na nevěře žádné zvláštní kouzlu a netouží po ní," vysvětluje psycholog Vojtěch Benda.

Mezi horší vlastnosti patří pomalost, a to nejen v rozhodování a myšlenkových pochodech, ale mnohdy i v tom, máte-li něco udělat. Pro vás zkrátka nic nehoří a nic není akutní. A tím dokážete své okolí mnohdy pořádně rozčílit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pohodáři si vybírají puntíkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyznavači stylu à la zebra

Milovníci proužkovaných vzorů nemají příliš vyvinutý smysl pro pořádek. Patříte-li i vy k příznivcům vodorovných nebo svislých pruhů, přiznejte si, že váš pracovní stůl je poněkud chaotičtější než ten vaší kolegyně. A v kuchyni také rozhodně nemá každá krabička s kořením své místo, že? „Tito lidé jsou zvláštní v tom, že pořádek mají rádi a sní o něm. Ale nikdy se jim nedaří ho delší dobu udržet. Uklízejí často, ale během pár dní není po sebevětším úklidu ani stopy," říká psycholog Benda. Na druhou stranu jsou tito lidé velmi přátelští a snadno si získají přízeň ostatních. Dokážou působit inteligentně a zábavně zároveň. A to na nich okolí oceňuje nejvíce. Když je potřeba, rádi vám pomohou.

Milovníci geometrie

Nosíte kostičky na tričku? Nebo jen nejrůznější čmáranice a přímé vzory bez zaoblení? Pak na okolí působíte vážným, ale také seriózním dojmem. Pro někoho jste možná tak trochu „suchar" a nezábavná osoba. Na druhou stranu máte ale velké sebevědomí a víte, co od života chcete. Dokážete si jít přímo za svým cílem. Nade vše milujete pořádek a plánování, a to nejen v pracovních záležitostech, ale i v soukromém životě. Spontánní jednání vám příliš blízké není, ba dokonce vás dokáže vyvést z rovnováhy a klidu. „Tito lidé jsou prototypem vzorných zaměstnanců, ale zároveň také horších partnerů. Zpravidla totiž dokáží hodně obětovat své práci na úkor rodinného života," vysvětluje psycholog.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Geometrické vzory působí na okolí seriózněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Přelétavci mezi kulatými a rovnými tvary

Pokud roztřídíte váš šatník na dvě hromady, kde na jedné budou věci s oblými tvary a na hromadě druhé se vzory hranatými a přitom obě hromádky budou přibližně stejně velké, pak patříte k menšině společnosti. Lidí, kteří mají stejnou zálibu v „hranatosti" jako v „kulatosti" tvarů, je skutečně málo. Jedná se většinou o mladé osoby (nebo mladé přinejmenším duchem), které samy sebe stále hledají. Patříte-li k nim, pak na mnoho věcí ještě nemáte pevný názor. Největší nevýhodou je, že dokážete kvůli jedné věci někdy příšerně křičet a rozčilovat se a jindy vás stejná záležitost nechá chladnou. Zkrátka ještě nevíte, co chcete. Výhodou ale je, že jste otevřená jakýmkoli změnám a nápadům, díky čemuž se s vámi partner i přátelé rozhodně nenudí.

Jaké tvary na oblečení nosíte nejraději vy? A myslíte si, že podle oblíbených vzorů se na vás či vaše známé hodí charakteristika britského psychologa? Napište nám o tom na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám