Hlavní obsah

Vztah může skřípat i potichu. Jak to poznat? Podle těchto 5 signálů!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Některé znaky toho, že vám to doma moc nefunguje, mohou být nenápadnéFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Nemusíte se denně hádat, házet po sobě talíře, cítit nenávist. Nemusí v tom hned být nevěra či jiný zásadní problém. Vztah může skřípat i potichu. Tohle je pět nenápadných, ale nebezpečných signálů.

Článek

Většina lidí má pocit, že přece nelze přehlédnout, že vám to s partnerem neklape. Jenže s láskou to tak snadné není. V návalu povinností a starostí, s pomocí stereotypu a zvyku, a také kvůli neochotě být sám k sobě upřímný, si opravdu nemusíte všimnout, že je s vámi něco v nepořádku.

Tohle je pět plíživých signálů, které by vás měly varovat. Možná ještě máte čas a partnerství lze zachránit.

1. Mlčení

Když se dva milují, měli by spolu umět i mlčet. Ale ne pořád. Partnerské soužití by mělo být plné povídání, mluvení o tom, jak se kdo měl, co ho trápí, co mu dělá radost. Partneři by si měli sdělovat své nápady, plány a touhy.

Pokud ale jen mlčíte, případně řešíte čistě provozní věci (došel nám chleba, koupíš ho?), je to zlé. „Když partneři mlčí, je to v podstatě určitá forma vzdoru či trestu. A dlouhodobé mlčení je obrovský nápor na psychiku, jelikož není nic, co by snížilo napětí. Tichá domácnost partnery nesbližuje, ale v naprosté většině případů oddaluje,“ varuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Jana Zittová.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Mlčení ani diskuse bez výsledku neznačí nic dobréhoFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

2. Diskuse, které nikam nevedou

Nemáte problém s mlčením, ale mluvení vám také moc nejde. Kdykoli nemáte na něco stejný názor, rozvine se dlouhá diskuse, která ale nakonec nevede nikam. Mluvili jste hodiny, ale výsledek je nula – žádná shoda, žádný kompromis, spíš jen únava a stav, kdy to oba vzdáváte. Na tohle pozor, nejspíš jste nekompatibilní! „Znamená to, že váš partner má jiný slovník a jiné emoce. Vztah je tak neefektivní, nikam moc nevede, ale zato ubírá mnoho sil,“ potvrzuje vztahový kouč Aleš Kalina.

3. Nulový společný čas

Možná bývaly doby, kdy jste se nemohly dočkat, až přijde váš muž z práce. Ale teď je vše jinak. Zpráva o tom, že se dnes zdrží, vás nerozčílí, spíš vám udělá radost. Koneckonců alespoň se v klidu podíváte na svůj oblíbený seriál nebo si přečtete knížku.

A víkendy? Kdyby nebylo dětí, s nimiž musíte někam vyrazit, každý byste si nejspíš dělal to své. „Vytratil se zájem a je nutné zvážit, zda má vůbec cenu v takovém vztahu zůstávat,“ říká Jana Zittová s tím, že je potřeba vypátrat, jaký je důvod toho, že se vám nechce být spolu.

Může to být jen tím, že jste unavení a zahlcení prací, nemáte vůbec čas sami na sebe, natož na vás dva. Ale může to být také zásadní vztahový problém a tam už může být řešení složité, nebo dokonce vůbec žádné.

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Pořád pracuje, nemá na vás ani na rodinu čas, ale vám to vlastně nevadí? To je zarážející, nemyslíte?Foto: El Nariz, Shutterstock.com

4. Obhajování sebe sama

Aniž si to uvědomujete, vlastně pořád něco vysvětlujete. Proč jste dneska nestihla uvařit večeři, proč si myslíte to či ono, proč jste dětem koupila nové mobily, proč byste ráda jela na dovolenou k moři a ne do hor.

V podstatě denně sama sebe před partnerem obhajujete, vysvětlujete své postoje. A to není dobré znamení. „Často to znamená, že váš partner má jiné hodnoty a těm vašim nerozumí,“ tvrdí Aleš Kalina.

5. Nepochopení

Máte pocit, že vás partner absolutně nechápe. Nerozumí, jak se cítíte, proč něco děláte či neděláte. Nebo je to naopak, vy vůbec nechápete jednání svého protějšku. „Tady je potřeba si dát pozor na to, aby se z vás nestali protivníci. Partneři by spolu měli spolupracovat a měli by se snažit vyřešit nepochopení ke spokojenosti obou. Pokud se skutečně nedokážou pochopit a každý mluví jiným jazykem, je dobré vyhledat odborníka,“ radí Jana Zittová.

Máte s něčím takovým zkušenost?

Reklama

Načítám