Hlavní obsah

Vztah v krizi? Tyhle 4 věci ho můžou spravit!

Foto: Profimedia

Zažíváte krizi ve vztahu? Řekneme vám, jak se z ní můžete dostatFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerská nebo manželská krize? Celkem běžná věc. Domácí lékárnička na ni sice neplatí, ale čtyři rady rychlé pomoci ano. A první krok? Nestrkejte hlavu do písku a taky hrajte fair play!

Článek

V partnerství člověka může potkat cokoli. Dva se citově oddělí, najednou si nemají co říct, nebo rovnou zjistí, že jejich protějšek někde „ulítnul“.

Ať už je příčinou partnerské krize cokoli, většinou je škoda vztah pohřbít z minuty na minutu. Vždyť dal tolik práce! Pokud i vy cítíte, že to doma „skřípe“, řiďte se následujícím čtyřbodovým manuálem, který vás vyvede z propasti zoufalství.

1. Nedělejte mrtvého brouka

Podle koučky partnerských vztahů Lenky Černé krize ve vztahu nevzniká ze dne na den a vždy má nějakou příčinu, což je dobré si uvědomit. Stejně jako to, že za problémy nemůže jen jeden. Takže, konec výčitek a ukřivděnosti.

Přes toto tvrdé období se dostanete pouze tehdy, pokud dáte „do placu“ absolutní upřímnost a poctivost, ochotně přiznáte chybu, konkrétně se vyjádříte v tom, co váš postoj může změnit, popřípadě požádáte o odpuštění.

V každém případě nikdy nestrkejte hlavu do písku a nečekejte, že se věci vyřeší samy. Nejste románová postava, která čeká na to, až autor (potažmo někdo další) vymyslí konec příběhu.

Základní otázka tedy pro vás i vašeho partnera, a to za každých okolností, zní: Chci nebo nechci tento vztah udržovat a zachránit? „Dokud neučiníte toto rozhodnutí, nemůžete jít dál,“ říká koučka.

Foto: Profimedia

Odpustit neznamená nabýt důvěru. Tu si musí partner znovu získatFoto: Profimedia

2. Nepleťte si odpuštění s důvěrou

Odpuštění a důvěra jsou dvě různé věci. Jestli vás váš partner podvedl a vy týdny přemýšlíte, zda od něj odejít nebo ne, a ještě mu jeho chybu, za kterou se tisíckrát omluvit, každý den předhazujete, nikdy svoji krizi nevyřešíte. Pokud mu vážně chcete odpustit, tak to udělejte co nejdřív, ale s upozorněním, že vaši důvěru si zase musí zasloužit. V případě, že tento krok neuděláte, vytrestáte se s partnerem navzájem.

A pozor, podle Lenky Černé něco jako karanténa, tedy doba, po kterou se vztah opravuje a léčí, trvá minimálně půl roku. Zázraky tedy neočekávejte ihned a dejte sobě i jemu čas na zotavenou a preventivně nebuďte moc sdílní v přítomnosti známých.

3. O rady žádejte jen vyvolené

Neklape to, ale kamarádka určitě bude vědět, co s tím. No, možná ano, možná ne. Jistý americký psycholog a bloger Michael Brustein má teorii, že poskytování poradenství ze strany přátel může vaši situaci ještě zhoršit. Proč? Podle něj se vnitřně můžete obávat převzetí zodpovědnosti za své volby, a tak necháte ostatní lidi, aby rozhodovali za vás. A kdyby jenom to. Kamarád může radit naprosté nesmysly.

Třeba kolegyně Karolína bude pro razantní kroky, protože se nedávno rozešla s Markem, který jí zahýbal. „Vykašli se na to, chlapů je. Budeme chodit pařit spolu.“ Jen aby to takhle bylo!

Foto: Profimedia

Dejte si pozor, komu se se svými pocity svěřujete. Ne vždy vám může radit správněFoto: Profimedia

Buďte velmi opatrní, koho o radu žádáte! V ideálním případě se obraťte na odborníka a svůj vztah „dejte“ do servisu jako rozbité auto. To vám taky neopravuje školní kuchařka.

4. Zatlučte další a další šance

V případě, že potíže přetrvávají, nebo se neustále opakují i po měsících snahy a práce, nestylizujte se do mučednické role, nesvádějte svůj neúspěch na osud a nedoufejte v zázrak.

„Vztah opusťte. I když to není jednoduché rozhodnutí, a je bolestivé pro oba, myslete na svoji dlouhodobou pohodu,“ uzavírá Lenka Černá s tím, že když už se vztah dostane do jednosměrky, ve které se nemůžete otočit, nemělo by se otálet s oficiálním rozchodem, rozvodem a majetkovým vyrovnáním. Čím déle tyhle věci trvají, tím hůř.

A co vy, máte krizový plán?

Reklama

Načítám