Hlavní obsah
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Také máte rádi teplý, roztékající se sýr, ideálně ještě s křupavou ogrilovanou krustou? Tak zkuste tuhle skvělou chuťovku podle starého anglického receptu. A i když se „ty jediné správné“ předpisy na přípravu liší, základ zůstává stejný – čedar a pivo. Nejlépe silné anglické.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na sýrovou omáčku budete potřebovat:
  • 50 g másla
    7
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 150 ml tmavého piva
    1
  • 250 g vyzrálého čedaru
    7
  • 1 lžíce anglické hořčice
    10
  • 2 lžičky worcesterské omáčky
    1
    6
  • 1 lžička kajenského pepře
Dále si připravte:
  • 6 plátků chleba
    1
  • 6 plátků másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

01.

Plátky chleba tence potřete máslem a krátce opečte na grilu, až začnou chytat barvu. Sýr nastrouhejte nahrubo.

02.

V malé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo, přidejte mouku a krátce osmažte. Vlijte do směsi pivo a dobře rozmíchejte. Přidejte hořčici, worcesterskou omáčku a strouhaný sýr a na slabém plameni prohřívejte, až se sýr rozpustí a dokonale spojí s pivem.

03.

Sýrovou směs navršte na připravené tousty, poprašte kajenským pepřem a ještě krátce zapečte pod grilem. Podávejte horké s pivem.

Moje tipy: Místo chleba použijte příčné plátky opečené bagety a servírujte jako chuťovku hostům. Když neseženete anglickou hořčici, můžete ji nahradit lžičkou dijonské.

Používáte také pivo jako ingredienci při vaření?

Související témata:

Načítám