Hlavní obsah

Z vegetariána opět masožravcem: Co to udělá s vaším tělem?

Foto: Thinkstock

Samé zdravé a dobré jídlo! Proč mě ale vůbec neláká a pořád musím myslet na pořádný steak?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškrtli ze svého jídelníčku maso, ať už z přesvědčení nebo kvůli zdraví. Nejdřív jim to vyhovovalo, pak ale nastal zlom. Proč se vegetariáni vrací k živočišné stravě? A jaké to pro ně má následky?

Článek

„Maso jsem přestala jíst v osmnácti letech. Odjela jsem tehdy studovat do Německa a našla tam nové přátele, kteří mě hodně ovlivnili. Vydrželo mi to pět let, pak jsem se ale vrátila do ČR a začaly mě trápit nezvládnutelné chutě.

Pořád jsem si myslela – a myslím si to dodnes! – že velkochovy a jatka jsou zlo. Ale moje tělo prostě maso potřebovalo. Z vůně pečeně, která by mi měla být odporná, se mi sbíhaly sliny,“ popisuje svůj vnitřní boj dnes třicetiletá Adriana.

Tělo by to chtělo. Ale hlava odmítá!

Určitá část vegetariánů a veganů vnímá tenhle způsob stravování jako přirozený, nebo dokonce jediný možný. Maso jim prostě nechutná a vzdát se ho je pro ně spíš úleva než oběť. Když ho nejedí, cítí se lépe. Pak jsou ale ti, kteří ho vyřadí z pocitu odpovědnosti nebo z lásky ke zvířatům.

„Adriana je typický případ vegetariánky ,z přesvědčení´. Její rozhodnutí bylo diktované hlavou a chuť na maso ji dostávala do vnitřního střetu s vlastními ideály,“ komentuje situaci rodinná poradkyně Ludmila Jandová. Není divu, že když dívka po návratu domů podlehla přemlouvání a dala si maminčinu pečenou kachnu, bylo jí pak špatně ještě celý druhý den.

Foto: Thinkstock

Někteří lidé jsou prostě masožravci od přírody. Pokud jim to svědčí, není důvod se přemáhatFoto: Thinkstock

Trávicí systém to zvládne

Měla Adriana jen psychický problém, nebo je skutečně možné, že trávicí trakt masu „odvykne” a je třeba ho na živočišné bílkoviny zase postupně adaptovat? Podle odborníků si lidské tělo s takovou změnou poradí bez potíží.

„U jinak zdravého člověka by přechod z vegetariánství na běžnou výživu neměl představovat větší fyzický problém. Příjem jakékoli stravy stimuluje trávicí systém ke štěpení všech složek potravy, to znamená i bílkovin masa, živočišných tuků a podobně,“ vysvětluje MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař oddělení léčebné výživy FN Motol v Praze a předseda Společnosti pro výživu. Současně ale potvrzuje: „Spíše si myslím, že tento přechod může dělat dotyčnému psychické potíže, dokud se s novou situací nevyrovná.“

Proč už nejsem vegetariánem?

V roce 2011 uveřejnil časopis Psychology Today zprávu o průzkumu mezi lidmi, kteří v určité fázi svého života odmítali živočišnou stravu, ale poté se k pojídání masa zase vrátili. Více než polovinu z nich k vegetariánství přivedly etické důvody. A proč ho zase opustili? Nejvíce z nich (35 %) k tomu donutily zdravotní potíže, slabost a chudokrevnost. Další přestaly bavit komplikace spojené se sháněním surovin a přípravou jídla.

A každý pátý přiznal, že měl jednoduše na maso neodolatelnou chuť. „Celou tu dobu jsem se cítil hladový, a ten hlad se nedal ničím uspokojit, dokud jsem nesnědl maso,“ přiznal se jeden z účastníků.

Foto: Thinkstock

Vegetariánská strava může být stejně pestrá a zajímavá jako „masová". Chce to ale shánění informací, cvik a zkušenostFoto: Thinkstock

Mám k tomu dobré důvody!

Podobně jako rozhodnutí stát se vegetariánem, ani to opačné by nemělo být náhlé a impulzivní. Podlehnout touze po masu a pak si to vyčítat, to je ta nejhorší cesta.

Lepší je ta, kterou nakonec zvolila Adriana: východiskem pro ni jsou malé rodinné farmy a bio chovy. Když ji jednou za čas popadne chuť, opatří si maso ze zvířat, která strávila život spokojená na pastvě. A to můžou udělat i těhotné ženy. Dobrým důvodem je i zdraví – někomu vegetariánská strava zdravotní potíže vyléčí, jinému naopak přivodí. A proti vlastnímu metabolismu je těžké bojovat, ať už máte ideály sebehezčí.

Zkusili jste někdy vyřadit maso ze svého jídelníčku? A vrátili jste se k němu, nebo vám to vydrželo?

Reklama

Načítám