Hlavní obsah

Zabijáci diety: Tahle jídla si v restauracích nikdy neobjednávejte

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete zhubnout, většina odborníků vám doporučí, ať si vaříte doma sami. Ne vždycky to ale jde, a zvláště obědy ve všedních dnech proto stále budete muset jíst někde „venku“. Pro tyhle případy vám poradíme, co si nikdy neobjednávat!

Článek

Vaření doma je pro dietní stravování určitě lepší volba. Vrcholoví přeborníci v hubnutí jsou proto obvykle také vlastníky nepřeberného množství krabiček a boxů na jídlo, ve kterých si zodpovědně nosí všechny své obědy i svačinky. Připravovat si ale každý večer jídlo na celý den není pro každého hračka. Jednak to chce dost času, jednak dost chuti tomu ten čas věnovat.

Pokud víte, že tohle nezvládnete, neznamená to, že nemáte šanci zhubnout. Klidně můžete obědvat v restauracích. Jen si dávejte pozor, co si objednáváte. V první řadě se vyhněte těmto jídlům...

Kebab, pizza a další jídla ze stánků

V případě rychlých občerstvení máte více než 90procentní pravděpodobnost, že narazíte na něco, co se do zdravého životního stylu vůbec nehodí. Ať už to je kebab, langoš, pizza, klobása, párek v rohlíku, hamburger nebo bramborák, říkáme ne. Některá tato jídla se dají sice připravit zdravěji, ve stáncích ale žádné lepší verze určitě nenajdete.

Lepší volba: Jako jediná přijatelná pochoutka ze stánků se dá označit grilovaná kukuřice. Ta však není jako oběd dostačující, navíc může být přesolená. Je to tedy pouze nouzové řešení, lepší ale je se jídlům ze stánků vyhnout.

Foto: Hans Geel, Shutterstock.com

Pizzu si raději připravte doma – skvělá je i z celozrnné mouky a se spoustou pečené zeleninyFoto: Hans Geel, Shutterstock.com

Těstoviny se smetanovými omáčkami

Dost vedle můžete šlápnout i v rádoby italských restauracích. Krom mega pizzy zde dostanete také nepřeberné množství těstovin s tučnými omáčkami. „Mnoho podniků připravuje těstoviny tak, aby zákazníkovi chutnaly, tudíž masem šetří a raději použijí mnoho tučné sýrové omáčky a soli,“ vysvětluje osobní trenér fitness Pavel Dvořáček, v čem je hlavní nevýhoda smetanových omáček z restaurací.

Lepší volba: „Doporučuji volit těstoviny s rajčatovou omáčkou místo sýrové. Její kalorická hodnota bývá výrazně nižší,“ dodává trenér.

Foto: alisafarov, Shutterstock.com

Smetanové sýrové omáčky jsou lahodné, ale měly by být na jídelníčku jen občas...Foto: alisafarov, Shutterstock.com

Cokoli smaženého

„Ať už se jedná o řízek nebo smažený sýr s hranolkami, všechna tato jídla obsahují přepálený tuk, který zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu. Smažením se také extrémně zvyšuje kalorická hodnota jídel, jelikož v těchto jídlech tuk zůstává, a i když se zdají nemastná, křupavá strouhanka obsahuje tuku příliš,“ popisuje osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

Lepší volba: Místo řízku si dejte kuřecí přírodní plátek, místo smažáku třeba grilovaný kozí sýr.

Foto: Igor Dutina, Shutterstock.com

Pokud milujete smažená jídla, udělejte si je raději doma – těsně po osmažení můžete odsát tuk papírovou utěrkou Foto: Igor Dutina, Shutterstock.com

Nudle a jídla z levných asijských restaurací

„I když se zdá být obyčejná ,čína‘ nebo nudle dobrá volba, zdání může klamat. V takových jídlech je hojně použita sójová omáčka a různá dochucovadla včetně glutamátu, který vylepšuje chuť. Navíc bývají tyto pokrmy připravovány na zbytečně velkém množství oleje,“ popisuje Pavel Dvořáček.

Lepší volba: V řadě asijských restaurací seženete dnes stále populárnější sushi. „To rozhodně patří ke zdravým jídlům. Díky rybám obsahuje potřebné omega-3 mastné kyseliny, pak mořskou řasu se spoustou minerálů a lehce stravitelné sacharidy v lepkavé rýži. Je ale potřeba vědět, že sushi je hlavní chod a neměli byste ho sníst moc. Porce složená z šesti až devíti kousků odpovídá hlavnímu jídlu,“ uvádí Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Levné asijské restaurace často používají nekvalitní dochucovadlaFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Menu z amerických fast food řetězců

Je to rychlé, pohodlné a chutné. Proto se také menu z „fastfoodů“ stále těší globálnímu úspěchu. Asi vás ale nepřekvapí, že většině takových jídel byste se při hubnutí měli vyhnout. Obsahují zbytečně moc nasycených tuků a soli, která zadržuje vodu v těle a v nadbytečném množství zvyšuje cholesterol.

Lepší volba: „Pokud sem již v časové tísni zabrouzdáte, doporučuji si dát jídlo obsahující větší množství zeleniny, jako jsou saláty bez dresinku. Nebo třeba tortillu s co nejmenším obsahem dresinku a pokud možno bez smaženého masa,“ radí fitness trenér Pavel Dvořáček.

Foto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Burger a americké brambory si při hubnutí dopřejte opravdu jen výjimečněFoto: Dani Vincek, Shutterstock.com

Co si nejčastěji objednáváte v restauracích?

Načítám