Hlavní obsah

Zabijáci hubnutí: Tato 4 fakta o kaloriích musíte vědět

Foto: Vagengeim, Shutterstock.com

Foto: Vagengeim, Shutterstock.com

Reklama

Hmotnost vašeho těla a její posuny nahoru i dolů závisejí na množství kalorií, které denně přijmete a vydáte. Počítáte je a stále se nemůžete „dopočítat“ k ideální váze? Víme, co vám v tom možná brání.

Článek

Když mluvíme o kaloriích, máme v případě energie přijaté z jídla samozřejmě na mysli kilokalorie (kcal). Vyjadřují energetickou hodnotu potravin a na množství, které denně přijmete a vydáte, závisí vaše hmotnost. Snažíte se zhubnout a kalorie pečlivě počítáte, ale stále to není ono? Víme o čtyřech možných příčinách.

1. Nepřesné údaje o množství kalorií

Na obalech potravin bývá uvedena průměrná nutriční hodnota. Všimněte si slova „průměrná“. Uvedený údaj odráží změny obsahu živiny v potravině v průběhu roku, včetně všech faktorů, které mohou způsobit kolísání aktuální hodnoty. Ta se tedy může lišit. A týká se to i výživových údajů uvedených u hotových pokrmů například v restauracích nebo i v kalorických tabulkách na internetu.

Proto důvěřujte, ale prověřujte. „Jako výživová specialistka vím, že výpočet kalorií, makroživin a mikroživin dá práci a můžete udělat chybu,“ říká Lucie Tvrdoňová, majitelka firmy na krabičkovou dietu a radí: „Zkuste proto občas mrknout na nějaké kalorické tabulky a naučte se mezi nimi porovnávat. Díky tomu časem dostanete do oka, co jaká potravina může obsahovat a jak asi bude kalorická.“

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Obaly mohou uvádět nepřesné nutriční údaje. Raději je porovnávejte s kalorickými tabulkami na internetu. Získáte tak lepší představu o rozpětí hodnot u jednotlivých potravinFoto: Pormezz, Shutterstock.com

2. Potraviny bez kalorií neexistují

Určitě znáte oblíbený pojem „nekalorický“. Jenže nulu má jen čistá voda. Jinak skutečně každá potravina nějaké kalorie má. Dokonce i koření. Co z toho plyne? Hlídejte si u všeho množství a nikdy nezapomínejte, že potraviny bez energie prostě neexistují. Některé jí mají více, jiné méně. Některé jsou zdravější, jiné méně vhodné. Ale všechny bez výjimky obsahují kalorie.

3. Nízký příjem kalorií zastaví hubnutí

Ano, snížení denního kalorického příjmu a naopak spálení více kalorií vede k hubnutí. Je ale nesmírně důležité, abyste energie nepřijímali příliš málo. Hladovění totiž zpomaluje bazální metabolismus (= energie nutná pro základní životní funkce, jako je dýchání a trávení) a tělo pak pro úsporu energie začne uchovávat tuky, což může nejen zastavit redukci hmotnosti, ale do budoucna i negativně ovlivnit zdraví.

Ačkoliv u každého jedince se, v závislosti na výši bazálního metabolismu, toto číslo nepatrně liší, většina odborníků se shoduje, že přijímat denně méně než 1200 kcal je opravdu špatný nápad. Organismus přepne do úsporného režimu a je jen otázka času, kdy přijde jojo efekt. „Pokud chcete zhubnout trvale, musíte přijímat dostatek energie a správně fungující metabolismus už se o všechno postará,“ říká Lucie Tvrdoňová.

Foto: enciktat, Shutterstock.com

Chcete zhubnout a udržet si váhu? Pak si zapamatujte, že potraviny bez kalorií neexistujíFoto: enciktat, Shutterstock.com

4. Neodpovídající výdej kalorií

Cvičební stroje v posilovně, například běžecké, cyklistické či eliptické trenažéry, mívají vestavěné kalorické pulty. Ty ale bohužel nejsou spolehlivým ukazatelem počtu spálených kalorií – nepočítají totiž s vaší současnou hmotností. „Lehčí jedinci spálí při stejné aktivitě méně kalorií než jejich buclatější kolegové,“ vysvětluje Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy.

Stroje také nemusejí brát v potaz množství aktivní svalové tkáně. „Žena o 65 kilech může mít 47 kilo svalů a její stejně vážící kamarádka jen 38 kilo svalové hmoty. Co myslíte, která z nich spálí více? Určitě ta, která má více svalové hmoty. Ta bude mít i rychlejší bazální metabolismus a spálí více kalorií, i když sedí,“ dodává odbornice.

Foto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Na údaje o spálených kaloriích, které ukazují monitory fitness strojů, příliš nespoléhejte. Nepočítají s vaší hmotností ani s množstvím svalovinyFoto: Minerva Studio, Shutterstock.com

Počítejte, ale velkoryse

Co z toho všeho vyplývá? Určitě sledujte etikety, cvičte a sportujte, ale příliš se nefixujte na „přesná“ čísla, která najdete na obalech potravin a monitorech fitness strojů. „Nejlepší je zapojit selský rozum a vědět, že když budete pravidelně sportovat, pravidelně a zdravě jíst, pak nepotřebujete žádné výpočty,“ uzavírá Lucie Tvrdoňová.

A jak počítáte kalorie vy?

Reklama

Načítám