Hlavní obsah

Zachraňte starý ubrus: Udělejte z něj originální běhoun na sváteční stůl

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Což takhle občas prostřít trochu slavnostněji? Pojďte se podívat, jak ze staršího nevýrazného běhounu uděláte originální ozdobu stolu. Barvení zvládnete podle návodu a razítkování je snadnější, než se zdá.

Článek

Základem prostřeného stolu je pořádný ubrus. Klasický bílý od rohu k rohu může působit trošku staromódně, o jeho praktičnosti nemluvě. Proto se čím dál častěji hlásí o slovo běhoun, tedy užší kus látky vedoucí podélně středem stolu. Jeho barva a vzor krásně vyniknou i při plném obsazení, kdy jsou talíře prostřené u všech míst k sezení.

Chcete si pořídit běhoun v originálním duchu? Vyrobte si ho! Jako základ použijte buď nějaký starší kousek, který už barevně neladí se zbytkem interiéru, nebo kupte levně nový. Můžete ho samozřejmě získat i nastříháním starého damaškového ubrusu po babičce, to však vyžaduje kvalitní obšití ze všech stran.

Barvení základu

K prvnímu kroku budete potřebovat práškovou barvu na textil. Některé jsou určeny především k použití v pračce, jiné stačí zastudena rozmíchat v kyblíku. Důležité je koupit správný odstín a ujistit se, že balení odpovídá váze vašeho ubrusu. Budete-li barvit nový, například lněný ubrus, nejprve ho vyperte – z výroby bude nejspíš opatřen nějakou apreturou, která by při barvení dělala fleky. Nabarvený a usušený základ pro běhoun připravte na další krok pečlivým vyžehlením.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Henkel Dylon Fabric Dye, pro barvení již od 30 °C v pračce, určeno pro 600 g suché látky, koupíte exkluzivně v drogeriích Teta za 169 Kč. Texba, český výrobek na barvení v pračce i zastudena, na bavlnu, viskózu i len, 20 g stojí 26 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Simplicol barví bavlnu, polyamid, hedvábí, ale také vlněné tkaniny a zvládne i mohér nebo kašmír, balení 150 gramů stojí 140 Kč. Barva na textil Duha umí v pračce nebo v ruce obarvit až 300 g suchého prádla, cena 21 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Barva na bavlnu za studena Chevas, pro ruční praní 150 g prádla, balení po 20 g stojí 22 Kč. Iberia Classic umí kromě bavlny obarvit i polyamid, viskózu či acetát. Při praní v pračce zvládne i 90 °C, balení 25 g pořídíte za 59 KčFoto: Archiv firem

Vzpomínka z dětství

Razítka všeho druhu se dají nejlépe vykrojit z brambory. To asi každý ví, vždyť je to oblíbená aktivita ve výtvarné výchově už od školky. Výbornou vychytávkou pro získání přesného tvaru je použití vykrajovátek na cukroví.

Foto: Greta Blumajerová

Velikost brambory volte adekvátně k tvaru vykrajovátka Foto: Greta Blumajerová

Do řezné plochy rozpůlené brambory vtlačte vykrajovátko (zajede dovnitř jako do másla), vytáhněte ho a nožem obkružte obvod brambory zhruba o půl centimetru níže, než je řezná plocha. Pomalu zajíždějte až k vykrojenému tvaru, než se vyloupne hotové razítko.

Foto: Greta Blumajerová

Žádné kostrbaté okraje, ale hezké, úhledné razítkoFoto: Greta Blumajerová

Hustější barvy k razítkování

Než se dostanete do poslední, zábavné a trochu umělecké části, je třeba si připravit nezbytného pomocníka – aby si ornamenty zachovaly při razítkování hladké okraje, budete potřebovat přiměřeně hustou barvu. Nejsnadnější cesta vede přes klasické akrylové barvy, které se prodávají ve výtvarných potřebách jednotlivě v tubách (není tak třeba kvůli jednomu odstínu kupovat celou sadu). Na textilním základu dobře drží, rychle zasychají a nemusejí se ředit.

Na trhu jsou i speciální barvy na textil, které koupíte v kutilských obchodech. Chystáte-li se dát běhounu trochu slavnostnější ráz, můžete do základní barvy přimíchat i metalický odstín stříbrné nebo zlaté. Ornamenty budou mít jemně blyštivý nádech, ale nebude to vypadat lacině.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Marabu Textil plus je barva na vodní bázi, fixace se provádí zažehlením z rubové strany. 50 ml stojí 120 Kč. Barva na textil Primo je na vodní bázi a nabízí výrazné odstíny díky vysoké koncentraci pryskyřice a pigmentu, 125 ml stojí 109 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): DecoArt je barva na akrylové bázi určená pro práci se šablonami či přímé nanášení na textil, také metalické odstíny, 34 ml přijde na 65 Kč. Barvy ArteMiss jsou i v neonových odstínech, nanášejí se přímo na savé textilní materiály, balení 70 g stojí 73 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Akrylové barvy Amsterdam dostanete až v 35 odstínech, výhodou je krátká doba schnutí a vysoká odolnost, balení 120 ml koupíte za 139 Kč. Pébéo Setacolor Opaque nabízí až 40 odstínů, z nichž 15 je metalických. Lahvička s obsahem 45 ml přijde na 102 KčFoto: Archiv firem

Jde se tisknout

Obarvený pruh látky musí být důkladně vyžehlený, aby měl co nejhladší povrch. Razítkovat můžete buď po okrajích běhounu, nebo – jako my – uprostřed. K vycentrování poslouží křída – tou si naznačte střed a kolem něj pak střídavě pokládejte razítka. Barvu vytlačte z tuby na nějakou podložku, nám se osvědčil papírový talíř na grilování.

Foto: Greta Blumajerová

Drobnější tvary razítek rozehrávají jemnější výsledný vzorFoto: Greta Blumajerová

Nesnažte se o dokonalost! Podle toho, jak moc razítko v barvě „vymácháte“, budou některé zvonečky výrazné více a jiné méně. Dodá to vzoru na plasticitě. Netoužíte přece po unifikované velkovýrobě.

A můžete prostírat

Foto: Greta Blumajerová

K výraznému ubrusu už netřeba další barevné prvky – bílá bude nejlepší Foto: Greta Blumajerová

Razítkovaný vzor nechte uschnout. Akrylové barvy moc času nepotřebují, některé speciální barvy na textil vyžadují zažehlení z rubové strany (vždy je to uvedeno v návodu na obale). Metalické odstíny bývají háklivější na údržbu, ale kvalitní barva by měla udržet třpytky na svém místě i po několikerém šetrném vyprání.

Běhoun perte na nižší teplotu a raději v režimu jemného prádla. Případné fleky od jídla se určitě nesnažte odstranit vyvářkou ani pomocí přípravků na skvrny na bázi bělidla. Dejte přednost osvědčeným domácím pomocníkům, jako je citron a soda. Žehlení doporučujeme po rubové straně.

Zalíbil se vám modrotisk? Pořídíte si nějaký do bytu? 

Související témata:
Tisk

Načítám