Hlavní obsah

Záclony: Největší zlo pro vaše okna!

Foto: Thinkstock

Záclony vypadají romanticky, ale praktické nejsouFoto: Thinkstock

Reklama

Záclony, rolety, žaluzie nebo něco zajímavějšího? Řešíte, jak zastínit okna a dodat jim i přívětivější vzhled, protože zcela holá vypadají tak trochu jako v kanceláři? Pak na záclony zapomeňte, známe mnohem lepší možnosti!

Článek

Záclony, závěsy, rolety či žaluzie nejsou na oknech jen na ozdobu, jejich úkolem je také chránit soukromí a ukrýt byt před zvídavými pohledy kolemjdoucích, a to hlavně večer, když se svítí. Částečně také dokážou pohlcovat hluk, takže si v místnosti nepřipadáte jako ve výrobní hale. Na druhou stranu se v nich usazuje prach, a pokud zakrývají radiátory, způsobují nemalé ztráty tepla. Víte, co je tedy na okna nejlepší?

Když záclony, tak hladké

Stále patří k velmi oblíbeným a záclony ozdobí každý interiér. Je to především díky nepřebernému množství druhů, barev, dekorů i délek, v nichž se vyrábějí. I když chcete-li jít s módou, zvlášť ty vzory moc neoceníte. „Pokud si někdo vybere záclony, pak bych doporučovala zvolit jen jednoduché bez jakýchkoli vzorů a výšivek,“ říká designérka Věra Tomíčková z Totostudia. A dodává, že záclony se přece jen hodí spíš do klasických interiérů než do moderně až minimalisticky pojatých bytů a domů.

Foto: Orsei

Zakryté radiátory znamenají vyšší účet za topeníFoto: Orsei

Mezi jejich výhody určitě patří nejen široká nabídka, ale i nízká cena, často je seženete už od stokoruny. Také údržba bývá jednoduchá, stačí je vyprat a ještě vlhké pověsit. Tím, však výhody končí. Soukromí, zvlášť když se svítí, moc neochrání. Také se stávají lapačem prachu, a hlavně pokud jste se zhlédli v dlouhých záclonách přes celé okno, v zimě brání teplu, aby proudilo do místnosti, vy tak musíte přidat na výkonu kotle, a to samozřejmě zaplatit. Zvažte proto, zda by vašemu bytu neslušelo něco jiného.

Foto: IKEA-PE034475

Pokud opravdu chcete do pokoje záclony, zvolte jednoduché a bez vzoruFoto: IKEA-PE034475

Žaluzie, které zdobí

Hliníkové žaluzie jsou druhým nejrozšířenějším zastíněním oken, mnozí je často volí jako doplněk záclon, protože dokážou na rozdíl od nich výborně chránit soukromí po celý den. Horší je to s jejich ochranou proti slunci, jak se dozvíte v článkú Žaluzie: opravdu se hodí do bytu?. Naopak příjemná je cena – metr čtvereční vás přijde zhruba na dvě stě korun. K dalším výhodám patří jednoduchá instalace na všechny typy oken i dlouhá životnost.

Foto: Maron

Zajímavou a praktickou dekorací oken je pliséFoto: Maron

Někteří jim vytýkají nenápaditý vzhled, ale to už nemusí být pravda. Kromě kovového lesku v různých barvách se totiž vyrábějí i v imitaci dřeva a nově je možné je nechat potisknout prakticky jakýmkoli vzorem. Může se na nich objevovat například stejný dezén jako na tapetách, koberečku nebo třeba polštářcích na sedačkách. Metr čtvereční vás pak ale přijde na tisícikorunu.

Foto: Maron

Zebra se skládá z pruhů hustě a řídce tkané látkyFoto: Maron

Plisé, nebo rolety?

Řekne-li se roleta, někteří si stále představí ty z panelákových bytů. Jenže dneska vypadají jinak! V nabídce firem můžete najít různé speciality jako rolety z látky, která je z jedné strany ošetřena takzvanou odrazovou kovovou vrstvou. Ta se většinou umisťuje na vnější stranu, protože v létě se od ní odrážejí sluneční paprsky a pokoj se nepřehřívá. K výhodám rolet všeobecně patří to, že dokážou večer prostor dobře zatemnit i jednoduchá údržba. „Jak se vytahují a stahují, prach se z nich postupně ,vyklepává' a rozhodně neslouží jako jeho lapač. Některé látky jsou antistatické, proto prach přímo odpuzují," říká Jiří Melka z firmy Maron. Příznivá je i cena, na okno pořídíte komplet včetně navíjecího mechanismu už za pět set korun. Je ale třeba připomenout, že přes den moc užitečně nejsou. Buď je máte vytažené a nechrání vás vůbec, nebo stažené a žijete ve tmě. Mnozí to řeší různými kompromisy, kde je zastavují v polovině či třetině okna.

Foto: Jysk

Rolety výborně stíní, někdy to ale může být na obtížFoto: Jysk

Tyto nevýhody pak dokážou vyřešit plisé či zebra. Plisé – kdo nosil plisované sukně, to ví – jsou vyrobené z vodorovně skládané látky, přičemž šířka skladů se pohybuje kolem dvou centimetrů. Existuje zhruba patnáct typů plisé, které se liší jen v detailech, například způsobu posunu. „Plisé chrání dobře vaše soukromí a zároveň do bytu dobře propouští světlo. U některých typů může být doplněno vodícími lanky a zpravidla jím lze hýbat tak, že se nemusí vždy spouštět odshora, ale může stínit jen střed okna, nebo spodní část,“ říká Věra Tomíčková, které ho ráda používá právě kvůli této variabilitě. Jednoduchá je i běžná údržba, stačí ho setřít vlhkým hadrem, komu by to nestačilo, ať si  objedná specializovanou firmu, která ho demontuje, látku vypere a zase vrátí na své místo.

Foto: Velux

Roletovinu dnes pořídíte v mnoha barvách a vzorechFoto: Velux

Za nevýhodu lze označit, že ho lze vyrábět jen do velikosti 210 x 250 centimetrů. A také cenu, která začíná na 900 korunách za okno.

Další možností zastínění je takzvaná zebra. „Textilie je u ní tkaná ve dvou hustotách, proto se střídají sedmicentimetrové pruhy dvou různých hustot. Jedny zatemňují, druhé propouštějí světlo. Natáčením a spouštěním pak volíte, který z pruh chcete a tím si regulujete množství světla v místnosti,“ vysvětluje Jiří Melka. Péče je také jednoduchá – stačí je setřít vlhkým hadrem. Nevýhody pak jsou velmi podobné jako u plisé, a je to omezený rozměr a cena kolem 1200 korun za metr čtvereční.

Foto: Rol Rols

Do moderních a velkých interiérů se hodí japonské posuvné stěnyFoto: Rol Rols

Japonské stěny chtějí prostor

Další z poměrně nových prvků zastínění jsou japonské posuvné stěny. Tvoří je velkorozměrové panely, kdy je textilie natažená mezi horní a dolní lištou. Panely pak v pojezdech zajíždějí za sebe. Pokud chcete do místnosti pustit světlo, zasunete je za sebe. Naopak na večer se jednoduše roztáhnou a ochrání vaše soukromí. To jsou jejich výhody. Ale zvlášť majitelé malých bytů by měli být při jejich volbě opatrní. I když panely lze zvolit v různých šířkách, stále počítejte s tím, že vám zaberou určité místo. Pokud je budete chtít složit vedle okna, nevejde se tam například uzavřená skříňka, která dokáže nabídnout nezbytný úložný prostor. V zimě pak také brání teplu, podobně jako dlouhé záclony, aby se dostalo do místnosti. Jeden panel vás přijde na 1400 korun a více.

A čímpak jste ozdobili okna vy? Jste romantici, kteří se neobejdou bez dlouhých záclon, nebo naopak rádi experimentujete a zaujalo vás plisé či japonské stěny?

Reklama

Související témata:

Načítám