Hlavní obsah

Základy dámského šatníku: Máte všech 12 kousků?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Abyste už nemusely naříkat, že nemáte nic na sebe, sestavili jsme žebříček dvanácti kousků, se kterými si vystačíte na nejrůznější příležitosti. Kvalitní bílé triko, nadčasové kalhoty, nude lodičky... Co dalšího vám nesmí chybět?

Článek

Základem úspěchu je šatní skříň vybavená několika základními kousky, které můžete díky vrstevní nosit v podstatě celý rok. Do jakých věcí se tedy opravdu vyplatí investovat?

Vybrali jsme z aktuálních kolekcí nadčasové komponenty garderoby, které unosíte na spoustu způsobů. Protože u každého z nich jde o to, aby byl  lehce kombinovatelný, výrazné a originální svršky a spodky jsme nechali stranou. Náš výběr je minimalistický. Tak schválně, kolik základních kousků ve své skříni máte vy?

Bílé triko

Protože bílá není věčná, nevyplatí se do basic triček investovat velké peníze. Hledejte střední cestu v dobrém poměru mezi cenou a kvalitou. A pokud už bílá není tak zářivá jako na začátku, je čas se trika vzdát a pořídit si nový kousek. Střih je už jen na vaší preferenci, ale nejvíce lichotivý bude ten oversized (ano, klidně sáhněte po větší velikosti, než běžně nosíte). Nejlépe s lodičkovým nebo do V výstřihem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Bavlněné tričko H&M, 129 Kč; Tričko z organické bavlny, Reserved, 149 KčFoto: Archiv firem

Kožený křivák

Kožená nebo koženková bunda vás zachrání v mnoha příležitostech, předvedeme! Hodí se na přechodné období na jaro a podzim, kdy pod ní nasoukáte kardigan a bude vám tak akorát. Také ji užijete v zimě pod teplý kabát, kdy v kombinaci s černými šaty vytvoří super dvojku na nějakou večerní akci. A v létě ji unosíte na chladnější večery. Trendy jsou teď v semišové úpravě a ve spoustě barev (červená, žlutá, pastelově fialová). Černá klasika je ale černá klasika.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kožený křivák Reserved, 2999 Kč; Kožená bunda Mango, 2999 KčFoto: Archiv firem

Padnoucí džíny

Jeden pár džín, ve kterých se cítíte dobře, je nepostradatelný. Zde se nepoddávejte příliš trendům, ale kupte si jedny nepotrhané, nevybělené, v tmavším denimu. Nakombinujete je snáze do práce, ale i na party. Střih si vyberte buďto slim, skinny nebo straight s rovnými nohavicemi. Jaký střih džínů vám sedne podle postavy?

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Džíny Vero Moda, 1099 Kč, prodává e-shop About You; Džíny Levi’s, 2399 Kč, prodává e-shop AnswearFoto: Archiv firem

Černé kalhoty

Černé kalhoty jsou další must have. Pořiďte si cigaretové s puky a ve strečové variantě. Uvidíte, že vám v nich bude příjemně jako v tepláčkách, ale vůbec neztratíte na eleganci. Pokud máte pocit, že cigaretový střih vám nelichotí, zkuste rovné nohavice nebo široké culottes (ve zkrácené variantě).

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kalhoty Orsay, 649 Kč; Kalhoty s vysokým pasem, Mango, 899 KčFoto: Archiv firem

Bílá košile

U bílé košile je to stejný scénář jako u bílého trička. Když se zapere, je třeba koupit novou. Naše rada zní – pořiďte si košili lehce volnější, ne vypasovanou, protože ji lépe užijete jak do práce, tak na volný čas s džínami a křivákem.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Košile Zara, 599 Kč; Košile Selected Femme, 2299 Kč, prodává e-shop ZootFoto: Archiv firem

Pouzdrová sukně

Když je potřeba obléct sukni, pouzdrová je sázka na jistotu. Jednoduchá, elastická černá se vám bude hodit jak ke košili a blejzru, tak i k tričku, křiváku a teniskám.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Modström, 777 Kč, prodává e-shop About You; Pouzdrová sukně Dorothy Perkins, 599 Kč, prodává e-shop ZootFoto: Archiv firem

Malé černé

Výběru malých černých šatů pro každou postavu jsme se věnovali podrobně už dříve. Nejsou to rozhodně jen šaty do divadla, i když tam si je taky klidně můžete vzít. Super budou vypadat i v ležérní variantě s křivákem a teniskami.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šaty Dorothy Perkins, 799 Kč, prodává e-shop Zoot; Šaty Esprit, 1699 KčFoto: Archiv firem

Blejzr

Blejzry by neměly v šatníku chybět, protože díky tomuto jednomu kousku můžete outfit proměnit v něco serióznějšího. Trendy jsou teď prodloužené, lehce oversized verze. Z hlediska dlouhodobějšího horizontu ale hledejte střih, který bude nejvíc lichotit vaší postavě. Oversized dokážou leccos schovat, ale pas vám nevytvarují. Pokud to od saka očekáváte, zvolte kratší a projmuté. Co se týče barvy, vyberte si tu, kterou nosíte nejradši a nejvíc vám sluší, abyste si byla jistá, že sako opravdu unosíte a nebude vám ležet na dně skříně. Přece jen to není nejlevnější záležitost.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vypasovaný blejzr Esprit, 2799 Kč; Sako Orsay, 999 KčFoto: Archiv firem

Kardigan

Potřebujete další vrstvu pod kabát nebo se trochu zahřát při letním večeru? Odpověď zní: kardigan. Ty z hrubé pleteniny jsou sice extrémně pohodlné, ale unosíte je jen v zimě. Hledejte takové, které jsou z tenčí látky, jako tato dvojice níže, a v neutrálních barvách.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Kardigan Sinsay, 399 Kč; Kardigan ze směsi s vlnou, s.Oliver, 1699 KčFoto: Archiv firem

Nude lodičky

Jestli máte investovat do vysokých podpatků, měly by to být lodičky v „nahé“ barvě. Opět se totiž hodí ke všemu. Jestli si vyberte podpatek jehlový, nižší nebo širší, necháme na vás.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Lodičky Baťa, 1199 Kč; Lodičky Högl, 2832 Kč, prodává e-shop EobuvFoto: Archiv firem

Bílé tenisky

I když jsou teď nejvíc trendy mohutné ugly sneakers, umírněnější pár tenisek se vám bude hodit na víc příležitostí a ke kalhotám i sukním (jak nosit tenisky ke všemu).

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tenisky Geox, 2199 Kč, prodává e-shop Zoot; Tenisky Tamaris, 2199 KčFoto: Archiv firem

Tělová podprsenka

Tělová podprsenka je opravdu základ všech základů, protože i pod bílým trikem nebo košilí může bílá podprsenka prosvítat. Ta v tělové barvě sice není tak hezká, ale je opravdu univerzální. Vyberte si hladkou, bez zbytečných ozdob, abyste ji mohla vzít i pod upnuté tričko.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Podprsenka Lindex, 399 Kč; Podprsenka Timo, 919 KčFoto: Archiv firem

Základ šatníku už máte v malíčku, teď mrkněte na jarní trendy 2019!

Reklama

Související témata: