Hlavní obsah

Předejděte bolestným grimasám při močení!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Neléčený zánět způsobí další problémyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Už naše praprababičky říkávaly: studené ležení, bolestivé močení! Měly tím na mysli dobu nejen májovou, ale vlastně celé jaro, které začíná lákat do stále lehčího oblečení, a nejednu dvojici i k milostným hrátkám v přírodě. Polehávání či posedávání na studených mezích, lavičkách, či příliš krátká sukně může ale rychle skončit bolestivým zánětem močového měchýře. Potvrzují to i lékaři.

Článek

Zánět způsobuje i nadměrný sex

Příčin, které způsobují zánět močového měchýře nejen na jaře, je mnoho. Nejběžnější příčinou bývá nedostatek hygieny. Podstatně častěji než muže postihuje choroba právě ženy. Mají totiž krátkou močovou trubici, její ústí se anatomicky nalézá velmi blízko konečníku, odkud mohou snadno k měchýři proniknout nejčastěji bakterie E. Coli. Ty způsobí obzvlášť urputné záněty.

Dalším důvodem je prostydnutí a k tomu nejčastěji dochází právě na jaře. „Pacientky v ordinaci přiznávají, že podcenily například studená jarní rána nebo večery a málo se oblékly," říká uroložka Petra Bozděchová. Nepolevuje ani móda odhalených zad či nízkých, takzvaných bederních kalhot, stejně jako krátkých sukní, což močovému měchýři a ledvinám moc neprospívá. Dalším důvodem onemocnění může být i příliš častý sexuální styk nebo změna sexuálního partnera. Lékaři označují onemocnění v tomto případě jako „honeymoon cysticis" neboli zánět líbánek. Podle babských receptů bylo prý dobré po styku s novým partnerem vypít nejméně litr vody nebo nedráždivého čaje. Z močového traktu se tak vyplavily možné bakterie.

Bolí vás to při močení? Spěchejte k lékaři!

Bolest při močení při zánětu bývá většinou tak zatěžující, že jen málokterá postižená žena neskončí v ordinaci lékaře. Nemoc není radno podceňovat už kvůli tomu, že neléčený zánět může postihnout ledviny a v takovém případě hrozí velmi vážné komplikace. Při menších obtížích je možné „ustát" potíže pitím čisté, ne příliš studené vody, alespoň tři litry za den a k tomu pít třikrát denně šálek urologického čaje. Případně doplnit léčbu volně dostupnými léky na pročištění močového měchýře a celého močového ústrojí. Jestliže se vám neuleví do jednoho dne, opravdu není radno otálet s návštěvou lékaře.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na studené zemi onemocníteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nechcete, aby vás bolel měchýř? Buďte v klidu

Na zánětech močového ústrojí se podepisuje také stres, nedostatek odpočinku a celková psychická nerovnováha. Proto se pacientům s náchylností k onemocnění močového ústrojí doporučuje pokud možno stresu předcházet. Jste-li obecně typem, který se raději léčí alternativními způsoby, můžete věřit například blahodárnému účinku bylin, konkrétně lichořeřišnici. Nebo pít domácí macerát z česneku vylepšený cukrem.

Když to na vás přijde, tak:

  • hodně pijte, nikoli alkohol nebo kávu
  • buďte pokud možno v klidu a v teple
  • nejezte ostrá a kořeněná jídla, nedoporučuje se ani čokoláda
  • zkuste pít urologický čaj nebo odvar o lichořeřišnice
  • zřekněte se pohlavního styku, hlavně venku (lépe řečeno - zkoušejte tipy na netradiční sex - naše Téma týdne - mimo ložnice až v létě, kdy je opravdu teplo a meze a jiná místa jsou prohřáté)
  • myjte se speciálními prostředky pro ženskou intimní hygienu
  • nepoleví-li potíže, rychle zajděte k lékaři

Reklama

Související témata:

Načítám