Hlavní obsah

Zápach z úst po česneku. Jak se ho rychle zbavit?

Foto: Thinkstock

Kartáček vám s česnekovým aromatem pomůže, ale jen na chvíliFoto: Thinkstock

Reklama

Nečekaně máte mít pracovní schůzku nebo rande, jenže vy jste si právě dopřáli pořádnou nálož česneku? Jak se rychle výrazného aromatu v ústech zbavit? Pátrali jsme!

Článek

Pikantní oběd či večeře má své kouzlo, tedy do té doby, než zjistíte, že za hodinu máte mluvit se šéfem či se líbat se svou novou láskou. Jak se zbavit česnekového zápachu v ústech, abyste kvůli tomu nebyli „vyřazeni“ z kola ven? Máme pro vás pár triků, které vás od faux pas mohou zachránit! Zde jsou:

Čistěte, vyplachujte, žvýkejte

„V první řadě je potřeba si uvědomit, že zápach z úst po konzumaci česneku vychází z trávicího traktu, a tudíž všemožné bonbony či žvýkačky řeší problém jen krátkodobě,“ říká MUDr. Jan Stuchlík ze stejnojmenné dentální kliniky a pokračuje, že spíše zápach na nejvýše 15 minut překryjí, nikoli eliminují. Každopádně podle něj není nic ztraceno, když proti aromatu vytáhnete zubní kartáček, výraznou pastu a extra osvěžující ústní vodu.

Nejde jen o dech, ale i tělo

Je potřeba zkrátka počítat s tím, že po snědení česneku váš dech bude ještě další dvě hodiny cítit. V trávicím traktu se jídlo tuto dobu zpracovává… A pamatujte, že nejde jen o dech: látky obsažené v česneku se z těla dostávají i plícemi a kůží. Pokud jste snědli větší množství (2 stroužky a více), můžete vnímat, že se i více potíte. Odstraníte-li však jádro stroužku česneku, je intenzita charakteristické vůně česneku zmírněna. „Na druhé straně má vynikající antimikrobiální účinky,“ tvrdí MUDr. Jan Hlusička.

Foto: Thinkstock

Vykrojíte-li jadérko uvnitř stroužku, intenzita zápachu se snížíFoto: Thinkstock

Podle oficiálních testů je syrový česnek vysoce antibiotická potravina, mnozí její účinky srovnávají s penicilinem či tetracyklinem! Přitom neničí zažívací flóru ve střevech jako klasická antibiotika. Výrazně posiluje vaši imunitu. „Proto patří mezi skvělou potravinu právě pro podzim a zimu, kdy tělo zahřívá, likviduje viry a bakterie, zlepšuje obranyschopnost těla,“ doplňuje kouč na životní styl Václav Krejčík.

Zkuste mátu, čokoládu nebo kávu

„Pokud máte pocit, že váš dech je stále česnekový, nejspíš musíte přejít na některou z babských rad,“ doporučuje Lucie Hronková z Dental office H33. Které to jsou? Odbornice vyjmenovává:

  • Zkuste pomalu rozkousat kávové zrnko
  • Žvýkat můžete i lístky máty peprné
  • Snězte pár kostiček čokolády
  • Místo žvýkačky si do úst dejte petrželovou nať
  • Zkusit lze i pár lžiček bílého jogurtu

A zase vyčistit

Ať zkusíte z výše uvedeného cokoli, sáhněte těsně před schůzkou ještě znovu po kartáčku, ústní vodě, peprmintové žvýkačce a deodorantu s parfémem...

A jaký máte recept, který funguje? Dejte nám i všem ostatním vědět!

Reklama

Načítám