Hlavní obsah

Jaké brambory (ne)kupovat na salát? Tohle radí odborníci

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Foto: Sea Wave, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bramborovém salátu, který přijde na štědrovečerní stůl, si asi každý dává obzvláště záležet. Rodinné recepty a použité suroviny se mohou lišit, ale základem jsou vždy dobré a na salát vhodné brambory. Které to ale jsou?

Článek

Podle čeho nakupujete brambory? Někdo podle ceny, jiný podle velikosti, ale málokdo podle toho, do jakého varného typu patří. Proč je ale právě to zásadní? A jaké brambory jsou nejvhodnější právě pro přípravu salátu?

Konzumní, ale které?

Konzumní brambory, tedy vhodné na vaření a přípravu pokrmů, se dělí do několika typů, které se od sebe liší konzistencí, moučnatostí, strukturou – a to všechno je předurčuje k tomu, stát se ve finále skvělou kaší, bramborovým těstem nebo salátem. Pokud brambory kupujete, měli byste dostat informaci o tom, do jakého varného typu patří.

  • A, AB (BA) - odrůdy s velmi pevnou dužninou, nerozvářivou, slabě moučnatou a lojovitou. To jsou odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.
  • B, BC - odrůdy se středně pevnou až kyprou dužinou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.
  • C (CB) - odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jestli chcete opravdu dobrou kaši, sáhněte po varném typu s moučnatější dužninouFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Hledejte zelenou

Do bramborového salátu jsou nejvhodnější právě brambory varného typu A, AB, které jsou v obchodní sítí označeny zelenou barvou – najdete ji na obalech ve formě barevného proužku stejně jako u ostatních typů: B a BC jsou značeny červenou barvou a C modrou. „To, že je na salát nejvhodnější typ A, AB, je dáno velmi pevnou dužninou, která se nerozvaří a je jen slabě moučnatá. Po uvaření brambor na salát čili ve slupce, si uchovají větší množství nutričních látek, které se nejvíce nacházejí pod slupkou, a po vychladnutí se nerozpadají a dobře se krájí na kostičky, které si drží pevnou konzistenci,“ vysvětluje Ing. Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Kromě bramborového salátu se tento varný typ hodí i ke smažení či zapékání. „Až je budete vařit, pozor, nedávejte příliš velké množství vody, abyste zabránili ztrátě vitaminu C a minerálních látek,“ radí Darek Reli, vedoucí segmentu Ovoce a zelenina řetězce Globus.

Foto: Marina M, Shutterstock.com

Krásné kostičky nakrájíte z brambor varného typu A a ABFoto: Marina M, Shutterstock.com

Jak vybrat kvalitu?

Při nákupu brambor nesejde ale jen na varném typu, měli byste samozřejmě vybírat jen ty kvalitní a zdravé. Obecně lze říct, že nejlepší jsou české konzumní brambory. „Ty z dovozu bohužel nejsou tak kvalitní, i když někdy jejich vzhled, tedy hlavně hladká a lesklá slupka, láká ke koupi. Ovšem jejich chuť vzhledu neodpovídá – hlavně proto, že se jedná velmi často o méně kvalitní hlízy, které nenašly uplatnění v zemi vývozce. Často se stává, že v podzimním období se na pultech ještě najdou konzumní odrůdy rané, tedy ty z první sklizně, které by měly být dávno spotřebované. Tyto brambory vykazují po uvaření špatnou chuť, černají, rychle se kazí a v žádném případě se nehodí ke skladování,“ upozorňuje Ing. Jana Exnarová.

Doporučení vyhledávat českou produkci, ideálně přímo od farmářů, podporuje i Josef Pizúr, provozní ředitel firmy Fresh bedýnky: „Při výběru nemusíte dbát na úhledný tvar hlízy, ale na to, aby nebyla nikde měkká, neměla výrazná mechanická poškození, aby brambory nebyly mokré a ideálně aby nezačínaly klíčit. Přivoňte si k nim, brambory by neměly mít nezvyklý výrazný zápach. Raději se vyhněte nákupu brambor balených v plastových pytlích. Hlízy v nich rychle vlhnou a rychleji hnijí.“

Ať už kupujete brambory balené či volné, nesmí u nich chybět následující údaje: obchodní označení názvem skupiny (konzumní rané, konzumní pozdní), název odrůdy, varný typ (u skupiny konzumní pozdní), u zabalených brambor hmotnost v kilogramech, země původu, adresa obchodní firmy.

Kupujete brambory podle varného typu?

Načítám