Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Hledáte dobrý recept na jednoduché a chutné jídlo? Dnes potěšíme všechny, kteří nemusí mít nutně vždy maso. Poradíme vám, jak na zapečené brambory s kořenovou zeleninou a salát z červené řepy!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Smetanové brambory
  • 800 g brambor
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks pastináku
  • 1 lžíce másla
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 list bobkového listu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžičky soli
Řepný salát
  • 2 ks červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst listové petržele
  • 100 g balkánského sýru
Článek

Postup

01.

Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.

02.

Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.

03.

Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku, přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě složky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.

04.

Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!

05.

Řepu oškrábejte a nastrouhejte na tenké plátky. Pak ji promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželí a vlašskými ořechy a na kostičky nakrájeným sýrem. Komu syrová řepa nechutná, může ji nejdříve uvařit.

Pokud vám salát nechutná, vyzkoušejte červenou řepu s křenem.

Reklama

Související témata:

Načítám