Hlavní obsah

Zapečené brambory s řepným salátem

Hodnocení:
(0)
Foto: Marie Bartošová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Hledáte dobrý recept na jednoduché a chutné jídlo? Dnes potěšíme všechny, kteří nemusí mít nutně vždy maso. Poradíme vám, jak na zapečené brambory s kořenovou zeleninou a salát z červené řepy!

Ingredience pro:
4 porce
Smetanové brambory
  • 800 g brambor
  • 1 mrkev
  • 1 pastinák
  • máslo na vymazání
  • 300 ml 33% smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • čerstvý mletý pepř
  • 2 lžičky soli
Řepný salát
  • 2 červené řepy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1 hrst plocholisté petržele
  • 100 g balkánského sýru
Článek

Postup

Krok 1: Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.

Krok 2:  Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.

Krok 3:  Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku, přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě složky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.

Krok 4:  Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!

Krok 5: Řepu oškrábejte a nastrouhejte na tenké plátky. Pak ji promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželí a vlašskými ořechy a na kostičky nakrájeným sýrem. Komu syrová řepa nechutná, může ji nejdříve uvařit.

Pokud vám salát nechutná, vyzkoušejte červenou řepu s křenem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.