Hlavní obsah

Zase opar? Víme, jak na něj!

Foto: Thinkstock

Opary se mnohdy objeví, když jste ve stresuFoto: Thinkstock

Reklama

Také jste měla v minulosti tu „čest“ se důvěrně seznámit s oparem? Pak určitě víte, jak mohou být takové puchýřky nepříjemné. Navíc se jako na potvoru vždycky objeví v ten nejhorší možný okamžik! Proč tomu tak je a jak se oparu nemilosrdně zbavit?

Článek

Období nadcházející zimy je pro lidský organismus zátěžovou zkouškou. Problémy nám mohou způsobit i viry ze skupiny herpesvirů, které mají na svědomí právě opary. Viry má přitom v těle většina z nás, opary se ale objevují jen tehdy, je-li náš organismus nějakým způsobem zatěžován nebo oslaben.

Jak se opary projevují?

„Typickým příznakem při tomto onemocnění jsou drobné, vodnaté puchýřky, které rychle splývají do větších puchýřů a nepříjemně svědí,“ říká lékařka Marta Hrbáčková z Kliniky LLC. V tomto období se vir množí a napadá další buňky. Celý proces trvá několik dní a pak se zastaví. Puchýřky začnou vysychat a tvoří se stroupky. Po zánětu zůstává změna zbarvení kůže, která může přetrvávat i několik měsíců. „Vir však zlikvidovat nelze, celý život potom přežívá v nervových uzlech, uložených poblíž místa původního zánětu. To je také důvod, proč se infekce časem vrací,“ vysvětluje lékařka.

Kdy jsme v ohrožení?

A jaké má chladné počasí na opary vliv? „V zimě se s tímto onemocněním setkáváme nejčastěji proto, že virus začíná být aktivní při nachlazení,“ říká doktorka Hrbáčková a dodává: „Dalšími faktory, které mohou ke vzniku oparu přispět, jsou nedostatek spánku, nedostatek vitaminů, léčba antibiotiky či kortikosteroidy a především potom psychická zátěž.“ Tyto faktory totiž vedou ke snížení obranyschopnosti našeho organismu a tím dávají virům zelenou. Možná proto míváte pocit, že vám opary dělají naschvály a objevují se zrovna ve chvílích, kdy máte před důležitou schůzkou, vystoupením na veřejnosti nebo v okamžiku, kdy řešíte něco důležitého. Jakmile jste ve stresu, zvyšuje se riziko toho, že se vám nějaký ten puchýřek objeví.

Vzhůru do boje!

Nejlepší léčbou je rozhodně prevence a s ní posílení imunitního systému. Důležitý je dostatek spánku, fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, dostatek vitaminů, ale i relaxace. „Ve fázi svědění lze použít krémy či gely s acyklovirem, které zastavují množení viru (Herpesin nebo Vectavir), když se objeví puchýřky, pomohou vysýchavé roztoky (například genciánová violeť) nebo různé pasty (Imazol). K rychlejšímu odhojení lze zase použít antibiotické či dezinfekční masti (Bactroban, Fucidin),“ radí odbornice. Přes den můžete použít také náplast Compeed, která opar překryje a zamaskuje. Pokud vám opary komplikují život více, než je zdrávo, vyhledejte lékaře. Ten vám může dle svého zvážení předepsat tabletky jako Zovirax, Herpesin nebo Isoprinosine.

Opary se nedělají jen na rtech

S puchýřky na rtu se setkala většina z nás, ale rty nejsou jediným místem, kde se může herpes objevit. Projevy mohou postihnout kteroukoli oblast obličeje, klidně i bradu nebo nos. V případě oparu genitálií je nutné navštívit gynekologa, přičemž se musíte léčit jak vy, tak i váš sexuální partner.

Reklama

Související témata:

Načítám