Hlavní obsah

Závislost na cukru není legrace: Víme, jak se jí zbavit za tři týdny!

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Závislosti na cukru se dá zbavit. Sladkosti ale musíte začít omezovat postupněFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Na rozdíl od alkoholu či drog není závislost na cukru společensky odsuzovaná. V principu ale všechny tyto závislosti fungují stejně. A pokud chcete zdravé a krásné tělo, nesmíte holdovat žádné z nich.

Článek

Cukrová závislost se s oblibou přirovnává třeba k té na kokainu. Dalo by se ale říct, že se podobá většině závislostí na běžně známých drogách.

„Cukr spouští v mozku kaskádu biochemických reakcí stejně jako drogy typu nikotin či kokain. Nikdo se s touto závislostí však nenarodil. To až postupné objevování a ochutnávání, zejména sladkých potravin, ve vás vzbouzí chuť na další stimul,“ popisuje nutriční terapeutka a fytoterapeutka Mgr. Eva Placáková z poradny Pečuj o sebe.

Skoro všichni jíte cukru nadbytek

Spotřeba cukru na jedince v západních zemích běžně přesahuje 100 gramů na den. Například podle lokálních statistik průměrný Američan sní každý den asi 125 gramů cukru, což je pětkrát víc, než doporučuje Světová zdravotnická organizace WHO. V Evropě není situace o moc lepší. Brit sní denně kolem 95 gramů cukru, Němec více než 100 gramů.

„Lidské tělo, zejména mozek, potřebuje tak 25 gramů cukru denně, aby si pokryl své metabolické nároky. Toto množství by ale mělo být převážně získáno z přirozených potravin, například z ovoce, ale i z kvalitních obilovin a luštěnin,“ uvádí odbornice Eva Placáková.

Toto číslo přesahují opravdu skoro všichni. Vezměte si, že doporučenou denní dávku, tedy oněch 25 gramů, naplníte hned, jakmile sníte jednu tyčinku snickers nebo vypijete malou plechovku coly či fanty.

A to jsme ještě nezmínili skryté cukry, které obsahují potraviny, jež primárně nevnímáte jako sladkosti. Například kečupy, různé omáčky, dresinky, jogurty, pečivo, různé polotovary nebo alkoholické nápoje.

Foto: sergey causelove, Shutterstock.com

Ze začátku omezte například sladké nápoje, jako jsou různé džusy, limonády, capuccina, latté a podobněFoto: sergey causelove, Shutterstock.com

Jak nadbytečný cukr z jídelníčku vymýtit?

Snížit příjem cukru není prakticky tak složité, jak se může zdát. Stačí jen v jídelníčku maximálně omezit průmyslově zpracované potraviny a zaměřit se na ty přirozené. Tedy říct ne zmíněným polotovarům, sladkým jogurtům, hotovým omáčkám, baleným sušenkám, tyčinkám, krekrům a podobně. Naopak ano všem neupravovaným potravinám, jako jsou luštěniny, ovoce, zelenina, obiloviny, libové maso a tak dále.

Na omezení cukru si nechte tři týdny

Pokud jste ale na dávky cukru zvyklí, nepůjde přejít na tento režim až tak snadno. Nesnažte se proto na režim s úpravou přijmu cukru přejít ze dne na den. „To dokáže dle mých zkušeností opravdu málokdo. Zpočátku přestaňte sladit nápoje, poté přestaňte kupovat polotovary, nakonec si s chutí dáte i dříve tak kyselý bílý jogurt,“ uvádí nutriční terapetutka Eva Placáková.

„Zhruba tři týdny trvá, než se vaše chuťové pohárky ,přeprogramují‘, a vy začnete vnímat spoustu nových chutí, které byly dosud přebíjeny cukrem,“ popisuje odbornice.

Foto: goodmoments, Shutterstock.com

Snídaňové cerálie nejsou většinou tak zdravé, jak to vypadá. Často obsahují spoustu přidaného cukruFoto: goodmoments, Shutterstock.com

Hlídejte si glymkemický index

„Chuť na sladké velmi ovlivňuje hladina krevního cukru, respektive glukózy – glykémie, kterou si organismus snaží udržet na stálé úrovni,“ říká výživová specialistka Ing. Lucie Dohnalová ze společnosti Bonanza.

Pokud si dáte potravinu s vysokým glykemickým indexem, tedy potravinu, která vám rychle zvedne hladinu cukru v krvi, která pak vzápětí zase rychle klesne, objeví se velké chutě na sladké. Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou opět zmiňované polotovary a další průmyslově zpracované potraviny. Nízký glykemický index mají zase třeba luštěniny, ovoce, zelenina, semínka a další zdravé přirozené potraviny.

Z toho vyplývá, že je vcelku jasné, co byste jíst měli a co ne, abyste nepřijímali nadbytek cukru. Pokud ale stále tápáte, jak na to, podívejte se na náš návod, jak sestavit vyvážený jídelníček.

Reklama

Načítám