Hlavní obsah

Zázračné kuličky: S čím vším v domácnosti dokážou pomoct?

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Vybavíte si malé bílé sáčky vkládané do krabic s botami? Asi je automaticky vyhazujete. Ukážeme vám, proč je dobré si je schovat nebo koupit přímo silikagel a vyrobit si vlastní malé pohlcovače vlhkosti.

Článek

Přirozenou vlhkost okolního prostředí zvyšujeme především v zimě, aby se ve vytopených místnostech lépe dýchalo. Jinak s ní spíš bojujeme – třeba když se zapaří ručník v plážové tašce nebo když zůstane rýže moc dlouho v uzavřené nádobě.

Vyrobte si pohlcovač snadno a rychle

K tomuto boji se skvěle hodí pohlcovače vlhkosti na bázi oxidu křemičitého zvané silikagel. Drobné kuličky bývají obvykle ukryté v malém sáčku s nápisem „do not eat“ (nejezte). To však neznamená, že jsou jedovaté, jak si mnoho lidí myslí. Jsou naopak velmi praktické a využijete je i opakovaně – proto je nevyhazujte.

A jestli vám sáčky, které jste našli přibalené u různých výrobků, nestačí, vyrobte si vlastní. Silikagel se prodává jako účinné kočičí stelivo, tříkilové balení stojí kolem stokoruny. Průhledné granule stačí nasypat do prodyšného, nejlépe látkového pytlíku a zajistit proti vysypání. Svou službu bude bez odmlouvání plnit až několik týdnů, pak vyměňte.

Sportovní taška nemusí zavánět

Foto: Tomáš Rubín

Na menší tašku stačí jeden dva pytlíky Foto: Tomáš Rubín

Zpocená trička a kraťasy, ale především tenisky dovedou z tašky do posilovny udělat páchnoucí vak. Nepříjemný odér a hlavně vlhkost pohltí pytlíček naplněný granulemi silikagelu, klidně vlastnoručně vyrobený.

Když se nemůžete rozloučit s kyticí

Foto: Tomáš Rubín

Krátké drobné růžičky můžete usušit i se stonky, ovšem u těch větších počítejte jen s květyFoto: Tomáš Rubín

Kdysi jsme pro vás testovali, jak nejlépe zakonzervovat růže. Z různých metod se nejvíce osvědčila ta s použitím křemičitých kuliček. Vysuší sice jen květy bez stonků (celé lze vysušit pouze opravdu malé růže), ale na druhou stranu si zachovají krásnou barvu, jen budou mít trochu více probarvené žilky.

Zhruba do poloviny plastové misky nasypte silikagel a růže na něj naskládejte. Můžete je granulemi ještě jemně posypat, pak opravdu dobře uzavřete víko a nechte odpočívat týden i více. Až pak krabici otevřete, neuvěříte svým očím. Květy budou „jako živé“ – a přitom suché.

Je libo domácí osvěžovač vzduchu?

Foto: Tomáš Rubín

Esenciální oleje můžete i míchat a s výslednými vůněmi experimentovat Foto: Tomáš Rubín

Schopnost pohlcovat pachy se dá i otočit a využít opačně. Když na silikagel nakapete esenciální vonný olej, udrží ho mnohem déle, než byste čekali. Koupelnu provoní dva až tři dny – záleží na intenzitě oleje.

Hodí se i v komoře nebo garáži

Foto: Tomáš Rubín

Šroubky, hřebíky, matičky... Vhoďte mezi ně pár sáčků a máte vystaráno Foto: Tomáš Rubín

K nářadí se obvykle chováme poměrně macešsky – když je potřeba, tak ho použijeme a šup s ním zpátky do krabice, kde čeká do příští vhodné chvíle. A trpí, především pozvolnou korozí. Zamezíte jí nebo ji alespoň zpomalíte tím, že mezi kleště, kladívka, šroubky i matičky vložíte drobné sáčky se silikagelem.

Jde se na pláž

Foto: Tomáš Rubín

Barevný látkový sáček s křemíkovými kuličkami bude hezkou součástí plážové taškyFoto: Tomáš Rubín

Plážová taška je podobně namáhaná jako ta do posilovny. Mokré plavky si dáte do uzavíratelného sáčku, ale co s vlhkým ručníkem? Zabalte do něj účinný pohlcovač a máte vystaráno.

Stříbrné šperky chtějí péči 

Foto: Tomáš Rubín

Granule silikagelu jsou ideálním společníkem stříbraFoto: Tomáš Rubín

Jsou levnější než zlato, proto mohou být i mohutnější, ale o to více je na nich znát oxidace. Kdo holduje stříbru, ví, jak některým kouskům dovede na kráse ubrat zčernání. Zpomalit tento proces můžete uložením do sáčku se silikagelem. Po čase, až se s k náramkům a náušnicím zase vrátíte, budou stále hezky lesklé.

Nezapomeňte ani na spižírnu

Foto: Tomáš Rubín

Nádoba na rýži, ale třeba i luštěniny může být opatřena pohlcovacím sáčkem Foto: Tomáš Rubín

Potraviny, které se rády zapařují nebo plesnivějí, také uvítají šikovného souseda ve formě silikagelového pytlíku. Třeba zrovna rýže je ideálním adeptem, o poličce s bylinkovými čaji ani nemluvě.

Využijete některý náš tip? Budete si malé sáčky schovávat? 

Reklama

Související témata:

Načítám