Hlavní obsah

Zázrak jménem alpské bylinky

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dary přírody jsou stále nedoceněnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netknutá příroda, čisté lesy, vodopády, zelené louky a průzračné řeky. A hlavně přímo zázračné bylinky - to jsou všechno synonyma pro Alpy!

Článek

Na alpských vysokohorských pastvinách totiž rostou byliny, které sice znáte, ale u nás je nepotkáte. Například žlutou rostlinu podobnou sedmikrásce. Je to Arnica montana, známá jako prha arnika. „Rostlina má významné léčivé a kosmetické účinky. Posiluje krevní oběh a je složkou koupelových přísad, peelingových krémů, mastí i bylinných olejů," říká Stefan Egger, horský průvodce a zároveň tyrolský šéfkuchař Wellness - Spa Hotelu Theresa.

Byliny i na sněhu

Přejdete-li do „vyšších pater" Alp, přivítají vás další zástupci pestré alpské přírody - horské odrůdy lilií, sasanek a karafiátů. Ve vyšších polohách, až po hranici věčného sněhu se vyskytují křovinaté porosty jalovce, vrby, rododendrony, hořce a alpské kopretiny. Na slunných stráních od 1500 metrů výše roste protěž alpská, která se stala symbolem horolezců. Takzvaná „alpská hvězda" či „ledová královna" se nachází i ve výškách 3400 metrů. Protěž není pouze symbolem Alp, ale stala se populární i díky svojí kráse, vzácnosti a zajímavým vlastnostem. „Ve svém přirozeném prostředí se musí tato rostlina vyrovnat se silným UV zářením, nízkým atmosférickým tlakem a extrémními výkyvy teploty i vlhkosti vzduchu. Po tisíce let si proto vytvářela účinné ochranné látky, aby mohla prokázat svůj blahodárný vliv člověku." Kromě hojivých a protizánětlivých účinků na pokožku má schopnost vázat volné radikály, takže působí i na její vyhlazování a zpomalení tvorby vrásek.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Alpské bylinky - krásné i prospěšnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zázračná senná koupel

Alpská wellness se však opírá i o bylinky, které tělu vracejí vitalitu a oddalují stárnutí - šalvěj, heřmánek, měsíček a třezalku. Společně s dalšími produkty místní přírody, například medem, propolisem, svištím olejem, kozím mlékem a syrovátkou se využívá jejich účinků ke koupelím, vodoléčbě, uvolňovacím masážím či tělovému peelingu. Co takhle zkusit tyrolskou sennou koupel? Podle tradice byste se měli vypotit v čerstvě posekané trávě z alpských pastvin. Tahle kúra se dnes provádí tak, že seno se po hodině namáčení v teplé vodě rozloží ve vaně. Pak vás do něj zabalí a ponoříte se do vodní lázně o teplotě 42 stupňů Celsia. Senná lázeň zmírňuje revmatismus, bolesti svalů a navíc stimuluje mysl. Vyzkoušet můžete i relaxační koupel v syrovátce nebo se uvolnit v lázni s olejovou břidlicí.

Jak říká Stefan Egger, tradiční evropské bylinky jsou opět „trendy".

Reklama

Související témata:

Načítám