Hlavní obsah

Zázrak pro vaši pleť? AHA kyseliny!

Foto: Thinkstock

Ovocné kyseliny vzpruží vaši pleťFoto: Thinkstock

Reklama

Střídáte jeden krém za druhým, ale pořád se nenašel takový, který by vaší pleti dodal vytouženou vzpruhu? Pak si zkuste naordinovat hodinu chemie a pusťte se do tajů alfa-hydroxylových kyselin. Právě ty se využívají při účinném, ale drahém chemickém peelingu. Kromě toho je ale najdete i v přípravcích, které si můžete běžně koupit v lékárnách a vyzkoušet doma.

Článek

Možná jste se spíš než s názvem alfa-hydroxylové kyseliny setkala s českým pojmem ovocné kyseliny nebo také AHA. Tyto kyseliny se přitom nenacházejí jen v ovoci, ale i v mléce (už víte, proč se Kleopatra koupala v mléce?), nebo cukrové třtině. Tam ale nejsou v takové koncentraci, abyste jejich účinky pocítila naplno.

Pozor! I některé krémy, které seženete v drogeriích, se tváří jako plné ovocných kyselin. Níže v článku se dozvíte, proč se jim raději vyhnout a naopak, které krémy jsou opravdu účinné.

Co vlastně AHA umí?

Ovocné kyseliny jsou opravdu šikovné. Zvládnou bez jakéhokoli drhnutí odstranit odumřelé buňky, vyhladit nerovnosti nebo třeba stáhnout póry. Navíc podporují tvorbu kolagenu a zvyšují hydrataci i pružnost pokožky. Vhodné jsou jak na vrásky, tak i na rozšířené póry nebo akné. Často se používají i v boji proti pigmentovým skvrnám.

S kyselinami opatrně!

Ovocné kyseliny se využívají při povrchovém i hloubkovém chemickém peelingu. Právě v nižší koncentraci, o které budeme mluvit, vám je dermatolog doporučí používat před zákrokem. Jednotlivé přípravky mají různý obsah ovocných kyselin. Čím je procento vyšší, tím intenzivněji účinkují, ale zároveň se zvyšuje riziko poškození pleti. Vyšší koncentrace ovocných kyselin (až do 70 %) proto patří výhradně do rukou dermatologů. Neodborným zásahem byste si mohla pokožku lehce poškodit. Pro domácí použití se hodí přípravky, které obsahují okolo 12 % AHA.

Jak na to?

Nanášíte krém s AHA poprvé? Pak můžete očekávat slabé štípání a možná i lehké zarudnutí. To je ale úplně normální. Po deseti až patnácti minutách by měly nepříjemné pocity vymizet. Ze začátku používejte přípravek jen jednou denně, nebo klidně i obden. Když zjistíte, že ho dobře snášíte, můžete ho aplikovat každý den. Přípravky s AHA nanášejte na noc, přes den jedině v kombinaci s vysokým ochranným faktorem. Výsledky byste měla vidět po dvou až čtyřech týdnech. Přestože některé značky povolují následné používání až dvakrát denně a v podstatě 365 dní v roce, doporučujeme je raději prostřídávat s jinými, ideálně hypoalergenními krémy. Výborný je například Cétaphil nebo Excipial, oba dva krásně hydratují, neucpávají póry a snese je i ta nejcitlivější pokožka.

Foto: archiv firem

Krémy s AHA lze koupit v lékárnáchFoto: archiv firem

Zde jsou slibované krémy, které vaší pleti prospějí.

Kde je pořídit?

A kde vůbec krémy s účinnými kyselinami pořídit? Největší výběr má špičková lékárenská značka Neostrata, která se na přípravky na bázi ovocných kyselin specializuje už 35 let. Nabízí širokou škálu produktů pro každý typ pleti. Před koupí zkuste poprosit o vzorečky, výrobky Neostrata jsou přece jen dražší než běžná kosmetika. Za příznivější cenu potom seženete krém Glyco A od značky Isis Pharma (taktéž z lékárny), který obsahuje 12% kyselinu glykolovou.

Nezapomeňte si pečlivě nastudovat příbalový leták a podívejte se, kolik procent kyselin váš produkt obsahuje. Kupovat přípravky z drogerie, které sice hlásají, že zahrnují ovocné kyseliny (a ty obsahuje, jak už jsme psali, i ovoce), ale už nepíší kolik, se ani neobtěžujte. Jejich účinky nepocítíte.

Používáte krémy s ovocnými kyselinami, nebo si rovnou zajdete na chemický peeling? Jaké s nimi máte zkušenosti? Na vaše názory se těšíme v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám